Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 aug 2015 - Anul XX, nr. 194 (6006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Inaugurare

Staţia de Epurare a Apelor Uzate din Fălticeni a fost finalizată cu două luni mai devreme

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noua Staţie de Epurare a Apelor Uzate din Fălticeni a fost finalizată, obiectivul fiind inaugurat vineri, 21 august, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, a beneficiarului, ACET Suceava, a constructorului Veolia Water Solutions & Technologies reprezentat de directorul de operaţiuni Pierre Cugnet şi Gheorghe Neacşu – director executiv, a dirigintelui de şantier – Eptisa, a deputatului Ioan Stan şi a celor care au sprijinit realizarea acestei investiţii.

Lucrările de proiectare la Staţia de Epurare a Apelor Uzate din Fălticeni au început cu primăvara anului 2013, investiţia fiind realizată în cadrul proiectului major de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare din judeţul Suceava, care este cofinanţat din fonduri europene. Lucrările în şantier au demarat la 1 septembrie 2013 şi s-au încheiat pe 15 iunie 2015. Compania franceză Veolia Water Solutions & Technologies are o vastă experienţă în domeniu, specialiştii săi ocupându-se de întregul proiect.

„Pentru noi a fost un contract foarte important, terminat cu succes. A contat foarte mult colaborarea pe care am avut-o cu toate părţile implicate în contract, care înseamnă beneficiar şi inginerul consultant”, a precizat Pierre Cugnet, director de operaţiuni Veolia Water Solutions & Technologies.

 

O investiţie extrem de importantă pentru Fălticeni şi pentru comunele din zonă

Obiectul contractului l-a constituit asigurarea capacităţilor de tratare a apelor uzate menajere, tratarea corespunzătoare a acestor ape uzate pentru a asigura încadrarea parametrilor de calitate a acestora în prevederile normativelor tehnice şi ale actelor legislative, creşterea calităţii cursurilor de apă, precum şi crearea unui sistem de prelucrare a nămolurilor provenite în urma tratării apelor uzate.

„Este o investiţie extrem de importantă pentru Fălticeni şi pentru comunele din zonă care vor utiliza acest serviciu. Este o construcţie nouă, staţia veche fiind demolată în totalitate. Este un obiectiv care oferă servicii de calitate, îndeplinind criteriile de mediu, lucrând la parametri superiori şi oferind un plus de confort locuitorilor municipiului Fălticeni”, a declarat primarul municipiului, Cătălin Coman.

Costurile cu modernizarea şi retehnologizarea staţiei sunt de peste 37,5 milioane de lei, fără TVA. Fondurile au fost asigurate de Uniunea Europeană (85%), Consiliul Judeţean Suceava şi ACET Suceava (13%), contribuţia municipiului Fălticeni fiind de 2%.

Ştefan Groza, director ACET Suceava, a declarat: „Este un moment important care se întâmplă o dată la 40-50 de ani. Acest proiect a făcut parte din proiectul judeţean de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava, în care sunt cuprinse cinci aglomerări ale judeţului. Noi considerăm că am rezolvat o problemă care este de strictă importanţă pentru calitatea mediului şi calitatea vieţii în municipiul Fălticeni. Această staţie va fi exploatată de nişte oameni care vor avea grijă ca 24 de ore din 24 apa care iese din această staţie să păstreze mediul şi apele curate. Municipiul Fălticeni se poate lăuda cu cea mai modernă staţie de epurare şi îmi permit să spun cea mai bună din cele patru pe care noi le construim”.

Conform inginerului Sorin Alexandrescu, managerul de proiect, noua staţie de epurare va deservi peste 33.000 de locuitori, iar din martie 2015 staţia de epurare este operaţională 24 de ore din 24. Staţia de epurare din Fălticeni foloseşte cele mai avansate tehnologii din Franţa şi Germania şi soluţii complexe pentru tratarea apelor uzate, tratarea nămolurilor, stocare, monitorizarea fluxului tehnologic şi analizarea apelor curăţate. Întregul sistem de funcţionare al staţiei este dirijat şi monitorizat electronic, apele menajere din reţeaua de canalizare a urbei de pe Şomuz fiind supuse unui amplu proces de filtrare, separare şi curăţare înainte de a ajunge în natură. Pe platforma staţiei se va produce biogaz, utilizat pentru circuitul intern, cât şi nămol ecologic pretabil culturilor în sere şi celor agricole.

 

Vechea staţie avea un randament foarte scăzut şi trebuia retehnologizată în întregime

Vechea staţie de epurare a apelor uzate, situată pe cursul râului Şomuzul Mare, a fost pusă în funcţiune în decembrie 1982, cu posibilităţi de epurare atât a apei menajere, cât şi a apei industriale. Pe parcurs, debitul de epurare de 210 litri pe secundă a scăzut la 70-100 de litri pe secundă. Staţia avea un randament foarte scăzut şi trebuia retehnologizată în întregime.

Termenul de finalizare a contractului era de 31 de luni de la data de începere a lucrărilor, din care 4 luni perioada de proiectare, 13 luni pentru execuţie, două luni pentru testarea echipamentelor şi 12 luni perioadă de notificare a defectelor, data estimată de finalizare a contractului fiind octombrie 2015.

Panglica inaugurală a fost tăiată de Pierre Cugnet şi Gheorghe Neacşu din partea Veolia Water Solutions & Technologies, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Cătălin Coman şi Ştefan Groza, directorul general ACET.

Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat: „În urma unei colaborări extraordinare a ieşit un proiect de succes. La Fălticeni este cel mai frumos proiect al firmei Veolia din ceea ce am văzut în portofoliu. Despre fotbal, politică vorbim toţi, cu mare largheţe, dar despre deşeuri şi ape uzate mai deloc. Nu ne interesează ce se întâmplă, cum se întâmplă, dacă se întâmplă, fără să conştientizăm că aceste componente legate de sănătate publică, care înseamnă atât reţele de apă, cât şi staţii de epurare a apelor uzate sunt extrem de importante pentru civilizaţia noastră modernă. Omul în activitatea curentă produce foarte multe deşeuri pe care cineva trebuie să le prelucreze. Altfel localităţile noastre nu ar putea oferi condiţii de sănătate publică, condiţii de peisagistică în conformitate cu aşteptările noastre. Este un proiect complex, atât prin valoare, cât şi prin tehnologia implementată la Fălticeni şi ritmul susţinut de construcţie. Sper ca acest proiect de succes să poată fi preluat de ACET şi în relaţia cu alţi constructori”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Staţia de Epurare a Apelor Uzate din Fălticeni a fost finalizată cu două luni mai devreme.
 Vizualizări articol: 2682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Staţia de Epurare a Apelor Uzate din Fălticeni a fost finalizată cu două luni mai devreme5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei