Invitaţia prefectului de Suceava, Constantin Harasim, adresată parlamentarilor de Suceava, pentru o discuţie în vederea găsirii unei soluţii pentru deblocarea administrativă a municipiului Rădăuţi, a fost onorată doar de şase senatori şi deputaţi. De la opoziţie au fost prezenţi senatorii PNL Steliana Miron, Gheorghe Flutur şi deputaţii PNL Sanda-Maria Ardeleanu şi Ioan Balan. Din arcul puterii au venit senatorul PSD Neculai Bereanu şi senatorul UNPR Mihai Neagu. Încă de la începutul discuţiilor, prefectul Harasim a afirmat că nu-şi doreşte o dezbatere politică, ci un consens din partea tuturor parlamentarilor pentru susţinerea unor demersuri de iniţiere/modificare a unor acte legislative în sensul rezolvării situaţiei dramatice de la Rădăuţi, unde sunt probleme în sistemul de sănătate, învăţământ, asistenţă socială şi urbanism. Câte o mapă cu toate propunerile legislative făcute de Prefectura Suceava către Guvern până acum a fost înmânată tuturor participanţilor. ”Dacă Guvernul nu face nimic şi vrea să mute problema ca Roşia Montana, pe parlamentari, să ne spuneţi, domnule prefect. Suntem parlamentari de Suceava şi ne asumăm. Susţinem orice demers legal. Dacă vreţi, mă duc eu la Guvern şi cer rezolvarea”, a declarat Gheorghe Flutur.
Atât prefectul, cât şi senatorul UNPR Mihai Neagu au arătat că au fost făcute demersuri la Guvern, dar răspunsurile ”sunt nemulţumitoare”. Și senatorul PSD Neculai Bereanu a considerat că procedurile parlamentare pentru modificarea legilor sunt greoaie şi îndelungate, apreciind că tot la Guvern este soluţia, printr-o ordonanţă de urgenţă. ”Să mergem cu toţii la premier şi la ministrul de Interne cred că este singura variantă care poate urgenta lucrurile. Părerea mea este că trebuie să vorbim cu domnul Oprea punctual”, a afirmat Bereanu. Senatorul Steliana Miron şi deputatul Sanda-Maria Ardeleanu au apreciat iniţiativa prefectului şi au adus în discuţie şi alte aspecte grave din municipiul Rădăuţi, la care trebuie găsită rezolvare.
Concluzia parlamentarilor opoziţiei şi ai puterii a fost că soluţia pentru Rădăuţi este la Guvern
Cel mai vehement a fost deputatul PNL Ioan Balan, care le-a cerut tuturor să lase deoparte ipocrizia de a pretinde că discuţia nu este politică, deoarece toţi sunt oameni politici ”cu sigle în spate”, şi să dea dovadă de pragmatism într-o ”situaţie de forţă majoră”.
”Atunci când Guvernul a dat ordonanţa traseiştilor, deşi ştia că este neconstituţională şi produce efecte în fiecare localitate din România, n-a avut probleme. Acum, la Rădăuţi, unde este un caz de forţă majoră, invocă neconstituţionalitatea?! Cred că demersul făcut de prefect trebuie susţinut de toţi parlamentarii. Să ne asumăm o ordonanţă cum ne-am asumat-o pe cea a traseiştilor. Avem un Guvern în funcţie, să nu mai auzim povestea că Guvernul nu are toate pârghiile, că doar pârghiile n-or fi la Suceava, la prefect”, a declarat Balan.
Atât el, cât şi ceilalţi parlamentari ai PNL prezenţi au precizat că soluţia nu este la opoziţie, care este minoritară, ci la politicienii puterii, iar voinţa politică tot la ei trebuie găsită.
La propunerea senatorului Flutur, Prefectura a redactat o scrisoare către Guvern, cu propunerile de modificare a actualei legislaţii, pe care au semnat-o toţi parlamentarii care au participat la dezbatere.
La final, prefectul Harasim i-a rugat pe parlamentari ca, având în vedere necesitatea şi urgenţa reglementării unei situaţii excepţionale, care impune adoptarea de soluţii imediate, să se mai întrunească o dată peste o lună, dacă Guvernul nu va interveni până atunci.
Ultima propunere a Prefecturii Suceava către Guvern, după alte trei proiecte de ordonanţă de urgenţă, este completarea articolului 132 din Legea nr. 115/2015, în sensul organizării de alegeri parţiale pentru Consiliul Local în perioada imediat următoare, prin excepţie de la termenul de un an prevăzut în textul acestui act normativ.
Prin organizarea de alegeri parţiale pentru Consiliul Local Rădăuţi s-ar debloca în totalitate activitatea acestei autorităţi a administraţiei publice locale, în condiţiile în care viceprimarul ales poate exercita atribuţiile primarului pe durata suspendării mandatului acestuia sau a vacanţei funcţiei.