Cinci minori îmbrăcaţi în zdrenţe, înfometaţi, murdari şi neglijaţi de propriile mame au fost luaţi în grija statului pentru că se aflau în situaţie de risc. Cei cinci minori, cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani, sunt rude şi locuiau într-o casă sărăcăcioasă din satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa, cu un hol şi o cameră, ambele foarte mizerabile, cu pământ pe jos, împreună cu mamele lor, cu una dintre bunici şi cu doi unchi. Bieţii copii asistau deseori la beţiile şi scandalurile pe care le provocau cei cinci adulţi din casă, fapt care i-a afectat mult. Situaţia minorilor era cunoscută încă de la începutul acestui an de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, care au fost sesizaţi cu privire la cei cinci copii neglijaţi de familie.
Desculţi şi dezorientaţi, cu picioarele roşii de frig
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „reprezentanţii DGASPC Suceava, împreună cu reprezentantul Primăriei comunei Păltinoasa, s-au deplasat în satul Capu Codrului, la domiciliul bunicii materne a minorilor, pentru a realiza procedura de evaluare iniţială a cazului, moment la care s-a depistat o situaţie de risc pentru aceşti minori. La momentul evaluării iniţiale, la domiciliul bunicii erau prezenţi minorii, împreună cu mamele acestora şi bunica maternă. La acest domiciliu mai locuiesc doi unchi materni”.
Toţi membrii acestei familii au fost găsiţi într-o stare foarte accentuată de mizerie, atât bunica maternă, mamele, cât şi minorii fiind îmbrăcaţi cu haine foarte murdare şi rupte, care reflectau timpul îndelungat de când n-au mai fost spălate. Pe pardoseala casei (din pământ pe hol, care funcţionează ca primă cameră), doi dintre minori umblau desculţi şi dezorientaţi, cu picioarele roşii de frig, timp în care mamele nu făceau nimic pentru a-i proteja. Condiţiile generale insalubre erau date de întreaga locuinţă degradată, de absenţa unui grup sanitar, de îmbrăcămintea ruptă şi murdară a tuturor celor prezenţi, de lenjeriile paturilor care erau foarte murdare.
Mamele şi bunica, incapabile să aibă grijă de cei cinci copii minori
În perioada de probă emisă de echipa multidisciplinară, după cum a explicat Nicoleta Daneliuc, această familie a fost susţinută la nivel comunitar pentru asumarea tuturor responsabilităţilor parentale, “demararea unor schimbări organizatorice cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare a întregii gospodării, eliminarea absenteismului şcolar şi menţinerea schimbărilor câştigate ca efect al stimulării şi mobilizării specialiştilor”.
Această familie, deşi a fost sprijinită şi ajutată din toate punctele de vedere, a făcut eforturi de obţinere a unor schimbări doar în perioada în care reprezentanţii Primăriei comunei Păltinoasa realizau vizite foarte frecvente (la interval de 2-3 zile), iar în momentul în care le-a fost predată asumarea tuturor responsabilităţilor, atât mamele minorilor, cât şi bunica maternă au demonstrat că „nu pot asimila şi interioriza abilităţile parentale şi de autogospodărire, nu au capacitatea să-şi gestioneze echilibrat întreaga viaţă, menţinând un mediu familial caracterizat printr-un risc ridicat pentru minori”.
Copii luaţi din familie cu ordonanţă preşedinţială
Din păcate, cele două mame ale minorilor au manifestat o lipsă foarte gravă de receptivitate, tratând cu indiferenţă orice formă de stimulare şi de mobilizare a specialiştilor Protecţiei Copiilor, ceea ce reprezintă un prognostic de vulnerabilitate pentru viitorul minorilor.
Directorul executiv al Protecţiei Copilului Suceava, Doina Cristina Cojocaru, ne-a spus că reprezentanţii instituţiei au ajuns la concluzia că este periclitată viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a minorilor şi, în acest caz, Serviciul de Urgenţe a propus emiterea ordonanţei preşedinţiale pentru plasamentul în regim de urgenţă a copiilor. „Pentru unul dintre copii, datorită vârstei fragede, s-a instituit măsura plasamentului la un asistent maternal profesionist, iar pentru ceilalţi patru copii s-a instituit măsura plasamentului la Aşezământul <Sfântul Ierarh Leontie> din Rădăuţi”, a complet Doina Cristina Cojocaru.