Motivarea anulării ordinului de suspendare din funcţie a primarului de Udești, Săvel Botezatu, a fost transmisă, ieri, de Tribunalul Suceava celor două părţi aflate în litigiu, respectiv Instituţia Prefectului judeţului Suceava și Săvel Botezatu. Din motivarea judecătorilor de la Tribunal reiese că ordinul de suspendare este ilegal, dar nu pentru că Botezatu nu ar fi trebuit suspendat din funcţie înainte de termen, ci deoarece legile invocate pentru aceasta au fost invocate eronat. Astfel, se arată în hotărâre, prefectul a aplicat ”ilegal” art.69 alin.1 din Legea nr.215/2001 republicată și art.15 alin.1 din Legea nr.393/2004, care enumeră cazurile în care mandatul de primar încetează de drept, acestea fiind strict limitative, ”în loc să facă aplicarea art.16 din Legea nr.393/2004 coroborat cu art.25 din Legea nr.176/2010 cu modificările și completările ulterioare și să constate încetarea mandatului de primar al reclamantului înainte de termen ca urmare a existenţei unui conflict de interese”.
Atât Prefectura, cât și Săvel Botezatu atacă hotărârea Tribunalului cu recurs
”De asemenea, Tribunalul apreciază că Prefectul judeţului Suceava, în mod ilegal, a aplicat dispoziţiile art.25 alin.2 teza întâi din Legea nr.176/2010 și l-a decăzut pe reclamant din dreptul de a ocupa o funcţie eligibilă ce face obiectul prevederilor Legii nr.176/2010, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului, în condiţiile în care reclamantului îi sunt aplicabile dispoziţiile aceluiași articol teza a doua, potrivit cărora persoana care a ocupat o funcţie eligibilă nu mai poate ocupa aceeași funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în hotărâre.
Judecătorii au mai reţinut că Săvel Botezatu nu poate invoca tardivitatea emiterii ordinului de suspendare sau faptul că nu a existat un referat al secretarului comunei pentru suspendare, prin urmare prefectul a procedat corect suspendându-l.
Ca urmare, instanţa a anulat articolul 1 din ordinul prefectului, prin care Săvel Botezatu a fost suspendat din funcţia de primar înainte de termen și a modificat art.2, în sensul că primarul este decăzut din dreptul de a ocupa această funcţie pe o perioadă de 3 ani de la data încetării mandatului.
Atât Prefectura, cât și apărătorii primarului de Udești ne-au declarat că vor face recurs. Termenul este de 15 zile de la data comunicării.