Cinci bărbaţi din comuna Iveşti, judeţul Galaţi, s-au ales cu dosare penale pentru infracţiunea de „exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi pentru care legea prevede autorizarea”, după ce au vopsit acoperişul unei case din oraşul Cajvana fără a avea vreo calificare în acest sens.
Poliţiştii s-au sesizat din oficiu despre acest caz, luni, 17 august, în condiţiile în care aveau date că indivizii au mai prestat astfel de activităţi pe raza judeţului, iar trei dintre ei au comis şi un furt de la unul dintre cei care i-au tocmit să le vopsească acoperişul la casă.
Vopsitorii-hoţi, prinşi de poliţie, dar iertaţi de păgubit
Cei cinci au vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani şi provin din aceeaşi familie - Stănescu.
Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a explicat că cei cinci erau monitorizaţi de poliţie, după furtul înregistrat în data de 28 iulie, la Salcea. În acea zi Poliţia oraşului Salcea a fost sesizată că din locuinţa unui bătrân în vârstă de 94 de ani, din Salcea, a fost furată suma de 1.150 de lei. Din anchetă a rezultat că în ziua respectivă cinci bărbaţi, toţi din Iveşti - Galaţi, i-au vopsit bătrânului acoperişul la casă, contra a 150 de lei. În timp ce s-au plimbat prin locuinţă, profitând şi de vârsta bătrânului, indivizii au sustras din casa acestuia încă 1.150 de lei. Sesizaţi despre furt şi cu o serie de date despre maşina cu care se deplasau cei cinci, poliţiştii au reuşit să dea de suspecţi a doua zi dimineaţă, în cartierul sucevean Burdujeni.
Autorii au recunoscut comiterea faptei, iar întreg prejudiciul a fost recuperat şi restituit părţii vătămate. Ulterior, bătrânul a preferat să se împace cu cei cinci, astfel că, aşa cum prevede actualul Cod Penal, cei cinci au scăpat de răspunderea penală.
Vârstnicii sunt victimele preferate
Trei dintre cei cinci au fost depistaţi la începutul acestei săptămâni la Cajvana. Chiar dacă acum nu a fost vorba de un furt, poliţiştii cred că aceştia folosesc pretextul vopsirii acoperişurilor de case şi pentru a fura.
„Poliţiştii desfăşoară în mod constant activităţi de prevenire şi informare, persoanele în vârstă fiind cele mai vulnerabile în cazul comiterii unor astfel de infracţiuni. Din păcate, de multe ori acestea preferă să se împace cu infractorii, ceea ce nu înseamnă decât şanse mai mari ca aceştia să facă noi victime”, a declarat subcomisarul Epureanu.
Cel mai important sfat pentru oameni este să nu primească pe proprietăţile lor persoane străine, care le propun diferite târguri aparent avantajoase, şi să informeze autorităţile atunci când observă apariţii de acest gen.
(21 aug 2015, 08:43:57
Până atunci....la treabă....că iar vă măresc salariile.