”Ziua Porţilor Deschise” la spitale, instituită pentru data de 22 august, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, nu este tocmai simplu de realizat, având în vedere specificul activităţii dintr-o astfel de instituţie. Ministerul nu a detaliat cum vede organizarea unui astfel de eveniment, a precizat doar că se exclud de la vizitare secţiile de boli infecto-contagioase. Asta ar însemna că vizitarea celorlalte secţii ar fi permisă, doar că practic ar fi mai greu de făcut. La Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, chiar dacă programul de vizită este zilnic, asta nu înseamnă că pacienţii internaţi în spital vor fi pe post de exponate şi toţi cei care vor avea chef să facă pelerinaje prin saloane vor fi şi acceptaţi de bolnavi. Dacă oficialii din minister s-au gândit că oameni sănătoşi, care nu au rude sau prieteni în spital, ar fi interesaţi să viziteze o unitate spitalicească în timpul lor liber, celor internaţi nu li se poate impune să se lase vizionaţi în pijama, cu tuburi de dren şi pansamente, de zeci de persoane străine. Conform legii, pacienţii au dreptul la intimitate.
De asemenea, este greu de crezut că spitalul îi va putea monitoriza pe toţi cei care intră, să aibă halate şi papuci de unică folosinţă, atât pentru protecţia lor, cât mai ales a celor de pe patul de spital.
De la vizitare în ”Ziua Porţilor Deschise” vor fi cu siguranţă excluse şi sălile de operaţie, secţiile chirurgicale sau reanimare-terapie intensivă, precum şi Unitatea de Primire a Urgenţelor.
Ce poate face Spitalul de Urgenţă pentru a respecta indicaţia ministerului, de a-şi deschide porţile pentru vizitatori, este să ruleze în holul central sau în sala de conferinţe filmul de prezentare pe care l-a realizat cu ocazia încheierii parteneriatului cu clinicile Acibadem din Turcia şi să amenajeze un stand unde să ofere spre lectură sau vânzare volumul ”File din istoria Spitalului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, scrisă de doctorii Ioan Ieţcu şi Mihai Ardeleanu, cu coordonarea managerului Vasile Rîmbu.