Directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş, cel care asigură conducerea complexului muzeal pe perioada cât directorul general Emil Ursu este în concediu medical, a încercat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, să însăileze o explicaţie pentru faptul că accesul în curtea interioară şi la punctele de belvedere din Cetatea de Scaun a Sucevei a fost închis pe durata Festivalului Medieval. Cu tot sprijinul arătat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a declarat de mai multe ori în cadrul conferinţei de presă că apreciază munca angajaţilor de la muzeu în realizarea festivalului, directorul adjunct Mareş nu a reuşit să convingă de faptul că a făcut minime eforturi pentru a asigura vizitarea integrală a cetăţii în cele trei zile, cât a durat festivalul. Întrebat de câte persoane ar fi fost nevoie pentru asigurarea pazei în condiţii optime, singurul răspuns obţinut de la Ioan Mareş a fost că muzeul nu dispunea, la data festivalului, de posibilitatea angajării de personal suplimentar. Variantele de a solicita sprijin de la alte instituţii sau firme nici măcar nu au fost luate în calcul. Mai mult, directorul adjunct Mareş a susţinut că organizarea a fost foarte bună, inclusiv în ceea ce priveşte vizita comisarului european Corina Creţu în cetate, deşi toţi cei prezenţi la conferinţa de presă, inclusiv preşedintele Nechifor, au fost de faţă când aceasta a trebuit să aştepte minute bune până a venit cineva cu cheia porţii de la curtea interioară. ”Am fost anunţaţi de vizita doamnei Creţu şi eram pregătiţi. Nu a trebuit să aştepte”, a spus fără să clipească Ioan Mareş.
Nechifor s-a declarat solidar cu deciziile conducerii Muzeului Bucovinei
Singurul care şi-a pus cenuşă în cap a fost directorul Emil Ursu, care a retractat declaraţia făcută sâmbătă, că paza la cetate s-ar fi putut asigura prin patru posturi primite sponsorizare de la firma cu care muzeul are contract. ”Mi-au lipsit datele legate de deschiderea curţii interioare. Colegul meu (n.r. Ioan Mareş) s-a preocupat mai ales de siguranţa cetăţeanului”, a spus Ursu, care a mai menţionat că ţine foarte mult la Festivalul Medieval, pe care l-a iniţiat în urmă cu nouă ani, şi că ”voi fi întotdeauna subiectiv în legătură cu asta”.
În concluzie, chiar dacă şefului administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, nu i-au căzut bine restricţionarea accesului în cetatea nou restaurată şi ecourile acestui fapt, el nu a considerat necesar să se distanţeze public de decizia directorului adjunct Ioan Mareş şi nici să anunţe că aceasta a fost eronată: ”Muzeul Bucovinei are alt obiect de activitate. Foarte mulţi angajaţi sunt specializaţi ca arheologi, muzeografi, restauratori, nu au specializare în organizare de evenimente. Au făcut un efort uriaş, nu este simplu să organizezi astfel de evenimente şi totul să fie impecabil. Siguranţa turiştilor este pe primul loc şi asta s-a realizat. Eu sunt solidar cu deciziile lor. Anul viitor o vom face mai bine”, a declarat preşedintele Nechifor.
În compensaţie, însă, programul de vizitare a Cetăţii de Scaun a fost extins până la ora 24.00, iar cei care îl vor asigura sunt angajaţii muzeului. Numărul de vizitatori la ediţia din acest an a Festivalului Medieval a fost de 13.106 persoane, mai puţin decât anul trecut, din cauza serii de vineri, când a plouat, conform organizatorilor.