Primele rezultate ale anchetei efectuate de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei asupra transferurilor elevilor de clasa a IX-a de la un liceu la un alt liceu mai bun sau de la un profil la un altul, după încheierea repartiţiei computerizate, au fost făcute publice ieri, de secretarul de stat Vasile Șalaru. Acesta ne-a declarat că în urma anchetei efectuate la Suceava a reieşit că din cele 523 de cereri de transfer au fost aprobate de comisia condusă de inspectorul adjunct Cristina Teodorovici 386 de cereri depuse în termenul prevăzut de lege şi şapte cereri făcute după acest termen. Din acest număr impresionant, conform secretarului de stat Șalaru, doar 38 au îndeplinit criteriul de medie, 12 s-au încadrat în criteriul ”gemeni, tripleţi” şi două au respectat criteriul vocaţional. Restul, de 332 de solicitări, ”au fost aprobate fără respectarea criteriului de medie, deci sunt ilegale”.
Elev cu media 5,01 transferat la un liceu cu ultima medie de admitere 7,08
La un liceu la care ultima medie de admitere a fost 7,08, precum ”Andronic Motrescu” din Rădăuţi sau Liceul Tehnologic ”Ion Nistor” din Vicovu de Sus, au fost admişi elevi cu 5,68 sau 5,01. La un liceu cu ultima medie la repartiţia computerizată 8,13, cum a fost Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, a fost admis, prin bunăvoinţa comisiei de transferuri, un elev cu media 6,37. La liceele de top, precum Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare”, cu ultima medie 9,39 la matematică-informatică, a fost admis un elev cu 8,67, iar la o specializare cu ultima medie 9,20, cum a fost la ştiinţele naturii, a fost admis un elev cu media 7,68.
În urma acestor constatări, Ministerul Educaţiei a decis anularea transferurilor făcute cu încălcarea legii. În ceea ce-i priveşte pe cei responsabili de situaţie, Vasile Șalaru a declarat: ”Colegii noştri din Inspectoratul Școlar Suceava sunt cercetaţi disciplinar, iar pentru membrii comisiei vor fi sesizate organele de cercetare penală în privinţa posibilităţii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu”. Sesizarea penală îi vizează pe toţi cei cinci membri ai comisiei al cărei preşedinte a fost Cristina Teodorovici. Suplimentar pentru aceasta din urmă, ministerul a decis înlocuirea ei din funcţia de inspector adjunct al IȘJ. ”Nu cred că o recomandă pe doamna Teodorovici ceva ca să mai rămână la IȘJ”, a precizat secretarul de stat Șalaru.
În cazul inspectorului general Gheorghe Lazăr, soarta lui în fruntea inspectoratului şcolar se va decide astăzi, când se soluţionează contestaţia pe care a făcut-o la examenul pe care l-a picat, pentru funcţia de şef al IȘJ. ”Dacă nu promovează, nici dumnealui nu mai rămâne în funcţie”, a precizat reprezentantul ministerului. Independent de soarta contestaţiei, Lazăr va fi sancţionat administrativ, chiar dacă nu a făcut parte din comisia de transferuri deoarece ”era nr. 1 în inspectorat şi nu ştie ce s-a petrecut în instituţia pe care o conduce”.
”Facem dreptate miilor de elevi care au obţinut medii mari, dar au fost prejudiciaţi”
Pentru a-şi face o imagine mai clară asupra fenomenului transferurilor elevilor de la Suceava, Șalaru a declarat că a cerut, ieri, să-i fie trimisă situaţia transferurilor pe ultimii cinci ani: ”Să analizez dacă e o practică sau doar 2015 a fost un an cu ghinion”.
”Noi am dispus toate măsurile legale. Dacă aceste verificări nu s-au făcut niciodată după 1990, acum facem dreptate miilor de elevi care au obţinut medii mari, dar au fost prejudiciaţi. Este pentru prima dată când Ministerul Educaţiei aplică legea şi fiecare trebuie să răspundă după faptele lui”, a afirmat Vasile Șalaru, care a mai precizat că, în câteva zile, prin direcţia de specialitate va avea câteva nume de profesori suceveni pe care să i le propună ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru numirea viitoarei conduceri a IȘJ Suceava.
Reamintim că, la numărul elevilor intraţi la liceu ”pe uşa din spate”, după repartiţia computerizată, Suceava este campioana României. După repartizarea computerizată din acest an, cele mai multe cereri de transfer au vizat liceele „Petru Rareş” Suceava, unde s-au înregistrat 58 de cereri de transfer, „Mihai Eminescu” Suceava, cu 39 de cereri de înscriere, şi „Ştefan cel Mare” Suceava, cu 33 de solicitări. În judeţe precum Iaşi, Bacău sau Botoşani nu există nici măcar un singur transfer.
(18 aug 2015, 11:23:25