Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a anunţat că nu mai puţin de 82 de proiecte de investiţii au fost aprobate de Guvernul României pentru a fi realizate în judeţul Suceava. Ovidiu Donţu a precizat că suma totală aferentă celor 82 de proiecte este de 47,76 milioane de lei. Banii vor fi alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, proiectele fiind realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Donţu a evidenţiat că una dintre cele mai mari sume, de trei milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi), a fost alocată municipiului Suceava, banii asigurând finanţarea lucrărilor de reabilitare a zonei centrale prin reabilitarea pietonalului, a străzilor din zonă şi a iluminatului. El a arătat că cea mai mare sumă de bani, 3,2 milioane de lei, a fost alocată comunei Cornu Luncii pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea şcolii cu clasele I-VIII din localitate. Cornu Luncii va mai beneficia de alte patru finanţări, cu o valoare totală de două milioane de lei, pentru construirea unei şcoli primare cu clasele I-IV în Sasca Mică, construirea unui pod peste pârâul Sasca Mare în zona „Uliţa la Gavriloaia” din Sasca Mare şi pentru extinderea canalizării în comună.
Sume mai mari de bani au primit comunele Ostra, pentru reabilitarea şi extinderea sursei de alimentare cu apă şi a reţelelor de apă (două milioane de lei), şi Panaci, pentru alimentarea cu apă şi modernizarea unei şcoli (2,5 milioane de euro). De asemenea, la Fălticeni va fi finanţată cu suma de 1,97 milioane de lei investiţia de reabilitare a străzii Sucevei.
Ovidiu Donţu a mai precizat că tot prin PNDL, Consiliul Judeţean Suceava a primit o finanţare de peste 2,2 milioane de lei pentru asfaltarea drumurilor judeţene Rădăuţi – Frătăuţii Vechi şi Probota – limita cu judeţul Iaşi.
Donţu: Au fost finanţate proiecte în comune conduse de primari de la toate partidele
„Finanţările pentru proiectele PNDL sunt acordate de o comisie a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, împreună cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale. Şi vreau să subliniez faptul că sunt finanţate comunităţile locale care au primari din toate partidele politice, nu ca în regimul Băsescu, când primeau finanţarea doar primăriile PDL. Este o chestiune tehnică, şi nu politică”, a spus senatorul PSD de Suceava.
El a mai adăugat că proiectele finanţate prin PNDL vor fi realizate şi în localităţile Adâncata, Bălăceana, Berchişeşti, Boroaia, Breaza, Broşteni, Buneşti, Cajvana, Calafindeşti, Câmpulung Moldovenesc, Comăneşti, Coşna, Crucea, Dolheşti, Dolhasca, Dorna Arini, Dorneşti, Drăgoieşti, Dumbrăveni, Forăşti, Frasin, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Fundu Moldovei, Gălăneşti, Grămeşti, Gura Humorului, Hănţeşti, Hârtop, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Horodniceni, Iaslovăţ, Ilişeşti, Liteni, Marginea, Milişăuţi, Mitocu Dragomirnei, Muşeniţa, Păltinoasa, Poiana Stampei, Pojorâta, Putna, Sadova, Stulpicani, Suceviţa, Todireşti, Ulma, Valea Moldovei, Vama, Vadu Moldovei, Vatra Dornei, Vicovu de Jos şi de Sus şi Zvoriştea.
Donţu a amintit că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a aprobat în luna mai 2015 finanţarea a 39 de proiecte prin PNDL, cu o valoare de 23,5 milioane de lei.
Pe de altă parte, făcând referire la Legea bugetului de stat pentru anul acesta, Ovidiu Donţu a ţinut să explice că bugetul pe 2015 a avut un nou concept prin care s-a urmărit sprijinirea comunităţilor sărace. „Astfel, 2.000 de localităţi din ţară au primit sume necesare unei proiecţii de dezvoltare reală, iar celor care până în luna iulie 2015 nu au avut măcar suma primită anul trecut li s-a repartizat diferenţa. Asta tocmai pentru a arăta că putem să dezvoltăm comunităţile sărace, menţinând finanţarea uzuală pentru celelalte primării. Conceptul acesta nou a fost pornit dintr-o şedinţă a comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor, la care am participat şi eu pentru a susţine un amendament, şi a fost votat în unanimitate de parlamentarii PSD şi PNL”, a mai declarat Donţu.
Reamintim că la ultima rectificare bugetară, suma alocată judeţului Suceava pentru echilibrarea bugetelor locale a fost de 36,28 de milioane de lei, la care se mai adaugă 18,512 milioane de lei pentru plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţ, precum şi o sumă de 713.000 de lei care va avea ca destinaţie acoperirea cheltuielilor cu plata contribuţiilor pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult sucevene.