Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 17 aug 2015 - Anul XX, nr. 189 (6001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

La Suceava, în cetate

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cetatea de Scaun a Sucevei, în care s-a desfăşurat Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, apreciat de participanţi ca fiind cel mai mare festival de gen din ţară, a concurat în acest weekend, în care a avut loc Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu câteva lăcaşuri de închinare care au concentrat mase mari de oameni.

 

Cetatea Sucevei a fost supusă unui adevărat asediu din partea publicului

Dacă credincioşii creştini ortodocşi s-au îndreptat către Sfânta Mănăstire Putna, cei catolici au mers în pelerinaj la Basilica Minor din Cacica, iar armenii de pretutindeni s-au adunat să se-nchine pentru împlinirea dorinţelor la Mănăstirea Hagigadar, publicul, cu precădere tânăr, a invadat Cetatea de Scaun a Sucevei, care a găzduit marele festival medieval.

Cetatea Sucevei a fost supusă unui adevărat asediu din partea publicului, care a participat la manifestările care s-au desfăşurat în câteva zone ale acestui obiectiv istoric recent reabilitat printr-un proiect de anvergură, finanţat cu fonduri europene: Şanţul de apărare, Zidul „Alexandru cel Bun”, Zidul de vest şi „Pulberăria” din interiorul cetăţii. Festivalul a concentrat public şi în aşa-numitul Pavilion al Cetăţii, precum şi în Muzeul Satului Bucovinean, unde au avut loc spectacole de teatru pentru copii şi concerte.

 

Tabloul unei epoci apuse, cu scene domestice şi momente de tensiune

Cetatea de Scaun a Sucevei (cu excepţia Fortului Muşatin, în care nu a fost permis accesul publicului) a căpătat viaţă ca o cetate locuită.

Ordinele cavalereşti, asociaţiile, companiile şi grupurile care au intrat în programul festivalului s-au instalat în corturi, în perimetre împrejmuite, şi-au etalat echipamentul şi au format comunităţi şi grupuri distincte.

Cavaleri şi domniţe, scutieri şi oşteni, comercianţi şi meşteşugari, menestreli şi comedianţi alcătuiau împreună tabloul unei epoci apuse, cu perioade de trai liniştit, cu scene domestice, cu muzică şi dansuri, sau cu momente de tensiune, de pregătire pentru luptă şi confruntare cavalerească.

La umbra unor copertine, străjuite de steaguri cu blazoane şi flamuri multicolore, membrii fiecărui grup vieţuiau ca în vremurile de odinioară.

 

Şiruri de rastele etalau o mulţime de arme

Femeile coseau sau brodau la gherghef, meşterii confecţionau straie şi podoabe, armurierii pregăteau echipamentul de luptă, războinicii îşi probau platoşele şi coifurile, ridicau scuturi grele, încercau săbiile şi securile, iar arcaşii îşi ascuţeau săgeţile şi îşi struneau arcurile.

Şiruri de rastele etalau o mulţime de arme, de la halebarde, topoare şi săbii de diferite dimensiuni, la muschete şi archebuze.

Fierarii ciocăneau pe nicovală potcoave şi diverse piese pentru harnaşament, artizani şi bijutieri aşezau pe tarabe podoabe confecţionate din metal şi piele, meşteri pricepuţi reparau armuri, coifuri şi cămăşi de zale.

 

Şoimarii Transilvaniei au venit cu patru păsări răpitoare antrenate pentru vânătoare

Viaţa în cetate combina scene de viaţă liniştită, cu muzică şi lecţii de dans, cu plimbări ale perechilor îmbrăcate în frumoase straie de epocă, cu scene de luptă, cu războinici cu platoşe grele, care se înfruntau cavalereşte sau generau încăierări şi confruntări dure.

O prezenţă inedită a fost cea a Şoimarilor Transilvaniei (Deva şi Sibiu), care au venit cu patru păsări răpitoare antrenate pentru vânătoare (un uliu mexican, un şoim vinderel şi două bufniţe), păsări cu care au făcut şi demonstraţii de zbor.

Publicul care s-a perindat prin cetate a asistat la momentele punctate în programul festivalului (spectacole interactive, prezentări de arme, tir cu arcul, demonstraţii de luptă, concursuri), a putut să se fotografieze cu păsările şi să achiziţioneze diverse obiecte confecţionate de artizani.

 

Spectacolele de foc şi lasere au încântat din nou publicul de la Festivalul Medieval din Suceava

Spectacolele de foc şi lasere din şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun a Sucevei au fost şi anul acesta atracţia principală a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”. Acestea au fost prezentate de trupa de suceveni Ordinul Solomonarilor, trupa Hypnosis şi Ordinul Cavalerilor Artgotici (Artgotica). Prezenţi şi la ediţia de anul acesta a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, membrii trupei Hypnosis din Braşov le-au oferit sucevenilor şi turiştilor un spectacol de excepţie de lasere şi foc. Sâmbătă seara, după un spectacol cu foc oferit de trupa suceveană Ordinul Solomonarilor, şanţul Cetăţii de Scaun le-a aparţinut în totalitate talentaţilor componenţi ai trupei Hypnosis.

Pentru sâmbătă seara, spectacolul pregătit s-a intitulat „Industrial Age of Delight”. În faţa unui public extrem de numeros, trupa Hypnosis a oferit un spectacol de excepţie, completat cu magnificeproiecţii de lasere care au luminat şanţul cetăţii. Sâmbătă seara, sucevenii şi turiştii care au participat la festivalul medieval au asistat şi la un frumos foc de artificii, care a avut loc la inaugurarea oficială a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei. La focul de artificii a fost prezentă şi Corina Creţu, comisar european pentru politici regionale, precum şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, şi senatorii Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu.

În ultima zi a festivalului, duminică, trupa Hypnosis a pregătit spectacolul „Vampiria”, cu mult mai spectaculos decât cel din seara precedentă. Înainte de trupa Hypnosis, în şanţul cetăţii a avut loc un alt spectacol cu focuri, intitulat „Penumbra”, oferit publicului de Ordinul Solomonarilor.

Festivalul Medieval de la Suceava s-a încheiat cu spectacolul cu foc şi videoproiecţiile prezentate de Ordinul Cavalerilor Artgotici (Artgotica).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei