Comisarul european Corina Creţu a apreciat sâmbătă, la Putna, numărul mare de proiecte europene care s-au realizat sau care se află în implementare în judeţul Suceava. Corina Creţu s-a aflat la Putna pentru a participa la hramul mănăstirii, dar şi pentru a vedea lucrările din cadrul proiectului european de modernizare şi conservare a acestui lăcaş de cult.
Ea a declarat că se află pentru prima dată la Mănăstirea Putna în calitatea sa de comisar european, subliniind faptul că proiectul aflat aici în implementare va fi finalizat până la termenul limită, respectiv luna octombrie 2015. „Acest proiect de la Mănăstirea Putna este unul foarte important, de 3,3 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională. Şi după cum se vede, şi cum mi-a spus şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, implementarea acestui proiect s-a făcut în proporţie de peste 80%. Aşa că sunt optimistă că realizarea lucrărilor se va face în termen, până în octombrie 2015”, a spus Corina Creţu.
Ea a adăugat că a bucurat-o faptul că a constatat că judeţul Suceava beneficiază de 70 de proiecte finanţate din exerciţiul bugetar 2007-2013 prin Programul Operaţional Regional. „Numai prin POR, pentru perioada 2007-2014, au fost finanţate în judeţul Suceava 70 de proiecte, în valoare totală de peste 557 de milioane de lei, adică peste 126 de milioane de euro. Fondurile europene au ajutat la reabilitarea şi modernizarea şcolilor şi aşezămintelor bisericeşti, la înfiinţarea de centre turistice de informare, la promovarea turismului, precum şi la păstrarea tradiţiilor şi istoriei acestei zone. Este unul dintre judeţele exemplu pentru modul în care sunt cheltuiţi banii europeni”, a spus oficialul european. Corina Creţu a adăugat că proiectele europene aflate în implementare în judeţ înseamnă investiţii de aproximativ 340 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonei şi creşterea calităţii vieţii sucevenilor.
„Proiectele finanţate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, în valoare de aproape 134 de milioane de euro, vor îmbunătăţi viaţa sucevenilor, fie că vorbim de extinderea reţelei de apă la nivelul întregului judeţ, fie că este vorba despre închiderea vechilor rampe de gunoi şi de gestionarea problemei deşeurilor la nivelul judeţului. Spre exemplu, implementarea proiectului privind extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din Suceava va asigura condiţii mai bune de trai pentru peste 200.000 de locuitori, prin conectarea locuinţelor la reţeaua de apă. La acestea se adaugă proiectele finanţate prin Programul Operaţional pentru Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013, a căror valoare se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro. Aceste proiecte sunt importante pentru dezvoltarea judeţului, pentru că vor genera condiţii mai bune de viaţă pentru suceveni şi vor crea noi locuri de muncă”, a mai declarat Corina Creţu.
Pe de altă parte, Corina Creţu a îndemnat autorităţile locale să facă eforturi pentru a atrage în continuare fonduri europene şi să pregătească din timp proiecte care să fie finanţate din fondurile alocate României în cadrul exerciţiului bugetar 2014 – 2020, suma totală fiind de 23 de miliarde de euro.
„Este important pentru autorităţile locale să meargă în paralel în ceea ce priveşte încheierea cu succes a proiectelor aflate în derulare şi lansarea de alte proiecte, astfel încât România să beneficieze la maxim de suma pe care o are alocată pentru următorii şapte ani, respectiv 23 de miliarde de euro, o sumă importantă, care realmente poate contribui la schimbarea în bine şi dezvoltarea României”, a mai spus Corina Creţu.
Prezent alături de Corina Creţu, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să-i mulţumească acesteia pentru prezenţa în Suceava, precizând că este prima vizită oficială a unui comisar european în judeţ. Nechifor a spus că realizarea investiţiilor de la Mănăstirea Putna reprezintă recunoaşterea din partea Uniunii Europene a faptului că Moldova a fost în perioada medievală un bastion important pentru Europa de Vest.