Verificările efectuate de o comisie mixtă la Colegiul ”Andronic Motrescu” din Rădăuţi, după ce, în data de 19 iulie a.c., acoperişul internatului a fost luat pe sus de o tornadă aproape 100 de metri peste şosea, copaci şi clădiri şi izbit violent într-un bloc de locuinţe, au scos la iveală o serie de nereguli în legătură cu modul în care a fost construit acoperişul.
Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat, ieri, că investigaţiile au arătat că lucrările de construire şi ulterior de reabilitare la şarpantă şi învelitoare la clădirea internatului au fost executate fără obţinerea în prealabil a autorizaţiei de construire şi fără ca Inspectoratul Judeţean în Construcţii Suceava să fi fost înştiinţat de începerea lucrărilor. La control nu a fost prezentat proiectul tehnic verificat de specialişti atestaţi, acordul proiectantului iniţial sau o expertiză tehnică privind intervenţia la acoperişul în cauză. De asemenea, nu au fost prezentate documente cu privire la certificarea calităţii lucrărilor, devenite ascunse, şi nici de recepţie calitativă pe faze de execuţie, cu atât mai puţin documente de certificare a calităţii produselor folosite în construcţii. Verificările efectuate la acest liceu au mai arătat grave nereguli în ceea ce priveşte cartea tehnică a construcţiei şi modul în care este organizată activitatea de urmărire în exploatare a construcţiilor aflate în proprietate.
Acoperişul zburător a fost construit în urmă cu circa şapte ani
Conform prefectului Harasim, pe lângă măsurile de intrare în legalitate, comisia de control a dispus efectuarea de lucrări urgente de intervenţie la clădirea internatului ”pentru satisfacerea tuturor cerinţelor esenţiale de calitate”.
Constatările echipei de control arată că acoperişul internatului Colegiului ”Andronic Motrescu” a fost construit de mântuială şi doar o minune a făcut ca la incidentul de luna trecută să nu fie nimeni rănit, când 675 de metri pătraţi de acoperiş au zburat de pe clădire, ziua, în jurul orei 16.30.
Acoperişul a fost smuls în totalitate de vântul puternic şi o parte a căzut peste o clădire destinată practicii elevilor. Cealaltă parte de acoperiş, de aproximativ 90 de metri pătraţi, a fost aruncată de tornadă peste şosea, peste arborii cu o înălţime de circa 20 de metri de pe marginea drumului, şi s-a izbit violent în partea superioară a unui bloc de locuinţe. Mai multe geamuri ale blocului, aflat la circa 100 de metri de internat, au fost distruse, iar faţada a fost afectată pe o suprafaţă de 80 de metri pătraţi. De asemenea, s-au degradat şi doi metri liniari de astereală şi acoperiş.
Acoperişul internatului a fost construit în urmă cu aproximativ şapte ani.