Incendiile de vegetaţie din ultimele zile au cuprins zeci de hectare de teren, în mai multe localităţi ale judeţului, şi erau cât pe ce să se extindă la fondul forestier, iar în unele cazuri au cuprins şi gospodării, soldându-se cu pagube importante, iar amenzile usturătoare cu care ameninţau pompierii, sancţiuni care pot ajunge şi la 25.000 de lei, sunt doar la nivel declarativ.
Luni s-au înregistrat şapte astfel de incendii, iar marţi, alte 12, fiind afectate aproximativ 32 de hectare de teren. Pe lângă zecile de pompieri trimişi să stingă aceste incendii şi costurile semnificative ale unor astfel de misiuni de stingere, riscul ca flăcările scăpate de sub control să se transforme în incendii de proporţii, mai ales în condiţiile de secetă din ultimele luni, este unul foarte ridicat.
Zilele trecute, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava transmiteau printr-un comunicat de presă că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate ori a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, iar arderea pajiştilor permanente se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Singura speranţă a pompierilor: „conștiinţa civică a cetăţenilor”
Dat fiind numărul mare de astfel de incendii din ultima perioadă, am cerut reprezentanţilor ISU Suceava să ne comunice câte amenzi s-au aplicat celor care nu au respectat prevederile amintite anterior. Răspunsul: nici o amendă.
Explicaţia a venit chiar de la purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată: „După fiecare astfel de misiune, conform procedurilor de lucru, comandantul intervenţiei preia de la faţa locului datele de identificare ale proprietarului şi parcelei afectate, inclusiv coordonatele geografice. De asemenea, se caută orice indiciu privind autorul incendiului. Acesta poate fi sancţionat doar în următoarele cazuri: când este prins asupra faptului de un organ constatator, atunci când făptuitorul recunoaște că a dat foc sau pe baza declaraţiilor unor martori ai evenimentului, cazuri care până în prezent nu s-au întâmplat”, arată reprezentantul ISU Suceava, precizând că „în lipsa acestor elemente, sancţionarea devine imposibilă, deoarece procesele verbale de contravenţie întocmite ar deveni nule de drept”.
Drept urmare, cum e greu de crezut că se va găsi vreun cetăţean care să recunoască faptul că a dat foc unor gunoaie prin curtea sa, iar flăcările au scăpat de sub control şi au cuprins şi alte suprafeţe de teren, singura soluţie, ne-a mai transmis purtătorul de cuvânt Alin Găleată, ar fi „conştiinţa civică a cetăţenilor pentru a furniza informaţii care să ajute la depistarea autorilor acestor incendii, ce pot provoca daune materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti”.
30 de incendii în mai puţin de două săptămâni
Potrivit statisticilor ISU Suceava, luna trecută s-au înregistrat 19 incendii care au afectat vegetaţie uscată, mirişte, stuf sau păioase pe o suprafaţă totală de aproximativ 11 hectare.
Luna aceasta însă, în perioada 1-11 august, au avut loc 30 de astfel de incendii, care au distrus vegetaţie uscată, mirişti sau litieră şi resturi de exploatare forestieră, de pe o suprafaţă totală de circa 30 de hectare.
În statisticile transmise de purtătorul de cuvânt al ISU Suceava nu sunt prinse şi incendiile la care au intervenit doar serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.
„Multe dintre aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, afectând şi gospodării (locuinţe şi anexe) cu bunurile aferente”, mai arată Alin Găleată.
Zeci de oameni pentru stingerea unui incendiu provocat de un inconştient
Unul dintre cele 12 incendii de vegetaţie înregistrate în urmă cu două zile a avut loc pe raza Ocolului Silvic Breaza. Pe o parcelă aflată în paza şi administrarea ocolului silvic ardeau resturi de vegetaţie forestieră pe o suprafaţă de 0,30 de hectare. Din cauza vântului, focul s-a extins pe o suprafaţă de două hectare.
La faţa locului au intervenit 20 de cadre silvice, zece pompieri voluntari de la Breaza, 15 pompieri de la Detaşamentul de pompieri din Câmpulung Moldovenesc şi zece săteni, cu lopeţi, pompe mobile de apă şi găleţi, incendiul fiind localizat şi stins în două ore.
Incendiu de vegetaţie, în zona sediului RAR Suceava
Tot marţi, de data asta în jurul orei 15.00, un cetăţean a anunţat la 112 că a izbucnit un incendiu de vegetaţie şi pe un teren agricol de la limita variantei ocolitoare a municipiului Suceava, în zona sediului Registrului Auto Român (RAR).
Flăcările au cuprins un teren de aproximativ patru hectare de mirişte, intervenind zeci de pompieri de la Detaşamentul Suceava şi pompieri voluntari din cadrul Primăriei Şcheia.
Bărbatul care are în arendă acel teren a declarat că habar nu are din ce cauză a izbucnit incendiul.