Trei percheziţii, din care una la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, au avut loc ieri şi alaltăieri, într-un dosar în care se fac cercetări despre presupuse şpăgi pentru medici încasate de o liftieră din cadrul unităţii medicale, au anunţat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Celelalte două percheziţii au avut loc la domiciliul şi la o altă locuinţă, din comuna Zamostea, a respectivei liftiere cercetate în acest dosar, Maria Străchinescu, în vârstă de 46 de ani, din municipiul Suceava.
Ieri, într-un comunicat de presă, reprezentanţii unităţii de Parchet au arătat că în cursul zilei de marţi a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale, fiind instituită măsura controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile faţă de inculpata Străchinescu, aceasta fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.
1.500 de euro, şpaga pentru un dosar de pensionare
În comunicatul remis mass-media de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava se arată că din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că „în cursul lunii martie 2014 şi în perioada iunie - august 2015, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpata (n.r. - Maria Străchinescu) a pretins şi primit în mod direct de la P.V. şi P.D. suma de 1.000 de euro (în cursul lunii martie 2014) şi suma de 500 de euro (iunie – august 2015), pentru sine sau pentru altul, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor medici din cadrul spitalului sau policlinicilor din municipiul Suceava, promiţând că îi va determina pe medici să întocmească un dosar de pensionare pe caz de boală numitului P.D.”.
În această fază a cercetărilor, anchetatorii nu au încă date despre implicarea vreunui medic în presupusele ilegalităţi comise de liftieră, însă nu e exclus ca în urma anchetei demarate în acest caz pe lista suspecţilor să se regăsească şi alţi angajaţi ai Spitalului Judeţean ori ai altor unităţi medicale.
De asemenea, anchetatorii verifică şi dacă liftiera a mai încasat sume de bani şi de la alte persoane, pentru a „rezolva” dosare de pensionare pe caz de boală, evident, cu complicitatea unor medici.
Cercetările continuă cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Suceava.
Documente medicale, ridicate din vestiarul liftierei şi de la cel puţin una dintre locuinţele acesteia
Surse judiciare ne-au mărturisit că în urma percheziţiilor au fost ridicate, atât din vestiarul liftierei din cadrul Spitalului Judeţean, cât şi de la cel puţin una dintre locuinţele acesteia, mai multe documente medicale, pe numele unor alte persoane, anchetatorii bănuind că urmau să fie folosite tot în scopul obţinerii unor avantaje ilicite.
În faţa anchetatorilor, susţin sursele noastre, inculpata s-a prevalat de dreptul de a nu da declaraţii.
De altfel, vorbim doar de nişte acuzaţii ce i se aduc de către procurori, aceştia urmând să dovedească ilegalităţile pentru care au pus-o sub acuzare pe angajata Spitalului Judeţean.
Dosar cu sute de infracţiuni similare, nefinalizat din 2011, după 13 percheziţii
La Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava este înregistrat de mai mulţi ani un dosar în care sunt cercetate afacerile ilicite ale unor cadre medicale care au pus la cale o adevărată reţea de documente falsificate prin care sute de suceveni au beneficiat, contra cost, de pensii de boală şi încadrări în grad de handicap, deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de legislaţia în domeniu.
În aprilie 2011, s-au făcut 13 percheziţii la domiciliile unor suspecţi, dar şi la Policlinica din Areni, în clădirea fostei policlinici industriale, la câteva secţii ale Spitalului Judeţean Suceava şi la birourile comisiilor de specialitate de încadrare în grad de handicap ori de expertizare a capacităţii de muncă. De atunci, însă, deşi au trecut mai bine de patru ani, dosarul a rămas „în lucru”. Alte dosare similare înregistrate în ţară s-au lăsat cu arestări. La Suceava, nimeni nu a ajuns însă în spatele gratiilor.
92 de persoane cercetate şi 954 de infracţiuni
În urmă cu mai multe luni, la solicitarea Monitorului, ni s-a comunicat că erau cercetate în acel dosar 92 de persoane şi nu mai puţin de 954 de infracţiuni.
Ilegalităţile din acel dosar s-au petrecut în perioada 2010-2011, când s-au făcut falsuri pe bandă rulantă: scrisori medicale, bilete de ieşire din spital, fişe de spitalizare, cereri în vederea efectuării de analize medicale de laborator, buletine de analize, anchete sociale, ecografii abdominale, documente de expertizare a capacităţii de muncă etc.
Pentru acoperirea falsurilor au fost operate mai multe înregistrări fictive în „Registre de evidenţă ale pacienţilor consultaţi”, aparţinând Spitalului Judeţean Suceava sau cabinetelor medicale de specialitate.
Analizele unor pacienţi bolnavi, trecute pe buletinele persoanelor sănătoase
Multe dintre falsuri s-au făcut prin intermediul unui laborator de analize.
De exemplu, a fost solicitată laboratorului Spitalului Judeţean efectuarea de analize medicale pentru pacienţi care apăreau internaţi în Secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean Suceava, deşi aceste persoane nu erau internate în spital (la data formulării cererilor).
„Astfel, la laboratorul de analize medicale au fost primite cereri întocmite în fals, însoţite de probe biologice care nu aparţineau presupuşilor bolnavi (probe de urină, care puteau fi procurate cu uşurinţă), în scopul obţinerii buletinelor de analiză. Cu bună-credinţă, angajaţii laboratorului au efectuat analizele solicitate, rezultatele fiind, în majoritatea cazurilor, corespunzătoare unor persoane sănătoase. Buletinele astfel obţinute au fost ulterior modificate, prin folosirea unor decupaje din alte buletine şi xerocopiere, în partea de analize medicale, astfel încât să apară valori ale unor persoane bolnave”, susţineau anchetatorii.
Parafele doctorilor, folosite ilegal şi anchete sociale false
În ceea ce priveşte falsificarea celorlalte acte medicale, mai arată procurorii, a reieşit că în multe cazuri au fost folosite, neautorizat, parafele doctorilor, de persoane aflate în aproprierea acestora şi care aveau acces la aceste parafe şi la formularele tipizate.
Odată obţinute falsurile descrise anterior, acesta erau folosite pentru emiterea mai multor adeverinţe medicale şi în anchetele sociale, care la rândul lor erau false şi care alături de actele medicale contrafăcute au fost depuse la Comisiile de expertizare ale capacităţii de muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava şi la Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap, de unde au ajuns, prin parcurgerea formalităţilor oficiale, la Comisia de stabilire a încadrării în grad de handicap, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Suceava.