Cazurile de dispariţii în rândul copiilor, în realitate în marea lor majoritate plecări voluntare ale acestora de acasă, apar foarte des în buletinele de presă ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în vederea mediatizării, pentru ca minorii să poată fi găsiţi cât mai repede, înainte de a fi victime ale vreunei infracţiuni. Trei cazuri de acest gen au apărut doar de la începutul acestei săptămâni, practic cea mai mare parte a muncii poliţiştilor de la Biroul „Urmăriţi” din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale fiind legată de aceste dispariţii voluntare ale copiilor. Cele mai multe dispariţii de acest gen sunt din familii dezorganizate, de regulă fetele fugind pentru a se muta cu iubiţii lor, iar băieţii pentru a câştiga bani muncind cu ziua, adesea pe la stâne.
În oricare din aceste situaţii minorii care îşi iau lumea în cap sunt în situaţii de risc, ceea ce impune mobilizarea poliţiei pentru găsirea lor.
98% din dispariţiile minorilor sunt plecări voluntare. Unii copii şi-au făcut un obicei din a fugi de acasă
După cum a precizat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, în primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat 67 de dispariţii în rândul minorilor. La aceste cazuri s-au adăugat alte nouă, de minori daţi dispăruţi din anii anteriori. În cele şase luni de zile s-a reuşit identificarea şi readucerea în familii sau în centrele de plasament, după caz, a 70 de copii. Aşa se face că în evidenţe au mai rămas şase cazuri de copii dispăruţi de multă vreme.
„În jur de 98% din dispariţiile minorilor sunt plecări voluntare ale acestora. De asemenea, avem multe cazuri în care minorii au deja mai multe dispariţii voluntare la activ”, a explicat Epureanu. El a precizat că în fiecare caz poliţiştii trebuie să ia măsuri pentru a da de aceştia, riscul victimal fiind foarte mare la minori. De multe ori aceştia intră în anturaje dubioase, ajungând să vagabondeze ori să cerşească.
Cazuri triste, care se pierd în negura vremii
În afara dispariţiilor voluntare, în evidenţele poliţiştilor se mai găsesc câteva cazuri de copii dispăruţi după ce s-au rătăcit, dar care au fost identificaţi ulterior, şi de copii dispăruţi de multă vreme, în condiţii suspecte. În această ultimă categorie se găsesc cazuri vechi, de copii care au dispărut în apropierea unor cursuri de apă, despre care nu există îndoieli că s-au înecat, însă ale căror trupuri nu au mai fost găsite, dar şi copii care au dispărut pur şi simplu. La acest capitol putem aminti de cazul unui copil dispărut din 1992, din faţa blocului în care locuia, în cartierul Obcini al municipiului Suceava, şi despre care familia nu a mai aflat niciodată nimic.
Dispariţii elucidate în numai o zi
Revenind la dispariţiile voluntare ale copiilor, dintre cazurile semnalate în această săptămână două au fost deja rezolvate, în sensul că minorii au revenit la casele lor.
Într-un caz, un băiat din Vama, plecat de la domiciliu pe 10 august, a revenit o zi mai târziu. Fiind audiat de poliţişti, acesta a explicat că a împrumutat nişte bani unei persoane, bani care nu erau ai săi şi pe care trebuia să-i returneze. Speriat de consecinţe, acesta a plecat fără să anunţe pe nimeni, la nişte prieteni din municipiul Cluj. Când şi-a deschis telefonul şi a aflat că este dat în urmărire, minorul a revenit singur acasă.
Într-un alt caz, o minoră din Ipoteşti, dată dispărută tot pe 10 august, a fost identificată de poliţişti o zi mai târziu, la domiciliul unei verişoare din Bosanci.