Una dintre principalele cauze ale stării precare a multor străzi din Suceava o reprezintă numeroasele săpături pentru intervenţii ale celor de la ACET, Termica, E.ON sau Romtelecom, adică principalii furnizori de servicii care au conducte şi cabluri îngropate.
Conform conducerii Primăriei Suceava, singurul furnizor de utilităţi care lasă străzile distruse după intervenţiile la reţele a rămas ACET, operatorul regional de apă şi canalizare, Termica fiind deja scoasă din discuţii, ca urmare a falimentului.
„Avarii au fost, sunt şi vor mai fi. Au avut şi cei de la E.ON, atât pe bulevardul George Enescu, cât şi pe strada Universităţii, dar au fost remediate şi strada a fost refăcută în cel mai scurt timp posibil. Intervenţiile de acest gen trebuie făcute, pentru că altfel rămân sucevenii fără apă rece, apă caldă, căldură, energie electrică sau gaz. Important este ca la finalizarea lor carosabilul să fie adus la starea iniţială. Reticenţa sucevenilor este justificată, pentru că, de obicei, în urma unor astfel de avarii rămânea ca după război. Numai că dacă celelalte societăţi, uneori împinse de la spate, repară unde au lucrat, ACET niciodată nu repară străzile unde a avut avarii”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Discuţiile purtate până în prezent cu conducerea societăţii de apă-canal nu au avut nici un rezultat, încât, acum, municipalitatea suceveană caută o altă cale de rezolvare a problemei.
„Am discutat cu consilierii din Adunarea Generală a Acţionarilor de la ACET, să analizeze problema şi să găsească soluţii, ca asta să nu se mai întâmple. ACET este condus de Ştefan Groza, dar are şi un Consiliu de Administraţie şi un preşedinte. Să vedem ce fac ei şi cum se implică pentru binele sucevenilor. Dacă va fi nevoie vom aplica şi măsuri coercitive. Directorul ACET spune că nu au prins în contract refacerea străzilor la starea iniţială şi că legea spune că administratorul drumului trebuie să facă reparaţii. Săptămâna viitoare vom mai avea o nouă discuţie, dar până atunci aşteptăm să-i vedem şi pe cei de la conducerea ACET cum îşi fac treaba, în folosul sucevenilor”, a adăugat viceprimarul sucevean.
De cealaltă parte, conducerea ACET spune că nu a făcut decât să respecte legislaţia în vigoare.
„ACET nu poate să facă asfaltare, nu este în obiectul nostru de activitate şi nici nu avem obligaţia să facem aşa ceva. Ca să ajungem la conducta la care a apărut o avarie trebuie să săpăm. Noi astupăm groapa şi o aducem la nivelul străzii, dar nu ne ocupăm şi de turnarea asfaltului, care este în obligaţia proprietarului drumului. Este o ordonanţă de Guvern şi un normativ de administrare a drumurilor publice care reglementează clar obligaţiile fiecăruia. Noi notificăm primăria de fiecare intervenţie pe care o facem la conductele care îi aparţin şi le avem doar în administrare, readucerea străzii la starea iniţială este obligaţia lor”, a precizat directorul ACET, Ştefan Groza.
În cazul furnizorilor precum E.ON, unde reţelele din subteran le aparţin, obligaţia de refacere a străzilor distruse de intervenţii le revine în totalitate.