Casa „inteligentă”, autonomă din punct de vedere energetic, concepută de elevii suceveni Ana-Maria Marcu şi Dimitrie Călin Cielecki, a câştigat aprecierea participanţilor şi organizatorilor celei mai mari expoziţii de inventică şi cercetare adresată tinerilor din Europa. Casa viitorului, realizată de cei doi tineri, cu sprijinul profesorilor Petru Crăciun şi Marcel Porof, a fost distinsă cu medalii şi diplome în cadrul evenimentului Expo Sciences International, care a avut loc la Bruxelles, Belgia, la finele lunii iulie.
Manifestarea a adunat tineri din peste 60 de ţări, care şi-au expus proiectele în cadrul a 450 de standuri. În total, peste 1.000 de elevi şi studenţi pasionaţi de cercetare, ştiinţă, inovaţie, tehnologie au luat parte la expoziţie.
Invitaţi pentru a prezenta proiectul în Luxemburg
Dimitrie Călin Cielecki este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, iar Ana-Maria Marcu este în ultimul an la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, ambii fiind olimpici la fizică.
Proiectul pe care cei doi tineri l-au prezentat în Belgia, la Bruxelles, reprezintă o locuinţă complet autonomă din punct de vedere energetic, gândită pentru zonele de climă temperată. O casă eficientă, ecologică, prietenoasă cu mediul înconjurător, care foloseşte surse de energie neconvenţională prin valorificarea resurselor naturale (vânt, apă, soare etc.).
„Standul a fost foarte animat, prin urmare a atras foarte mulţi vizitatori. Proiectul a fost apreciat atât de oameni de specialitate, cât şi de participanţi pregătiţi în alte domenii. Am avut şi o foarte bună amplasare a standului, astfel că în cele trei zile ale evenimentului ne-au vizitat 250-300 de oameni. Au fost încântaţi şi surprinşi de abordarea noastră, de conceptul nostru, de faptul că am studiat foarte mult, am cercetat mult, am calculat, nimic nu a fost făcut la întâmplare”, au povestit tinerii, aceştia menţionând că au fost invitaţi să prezinte proiectul şi în cadrul unei expoziţii organizate la Luxemburg, în 2016.
„Cei care nu credeau că o casă poate fi absolut independentă din punct de vedere energetic au plecat cu o altă părere de la standul nostru”, a arătat Dimitrie Cielecki.
Cei doi tineri au mai punctat că şi-au propus să pună accent pe energia solară, astfel încât sistemul de captare să aibă un randament maxim. Inovator este şi sistemul de încălzire, gândit de Dimitrie, prin care aerul care vine din exterior va fi direcţionat prin nişte conducte în sol, unde temperatura e constantă, acolo realizându-se schimb de căldură. Aerul ajunge la o temperatură de 17 grade Celsius, care însă nu e suficientă pentru a încălzi locuinţa, astfel că e pompat către rezervorul cu apă încălzită de energia solară, unde ajunge la 22 de grade Celsius.
Pe lângă panouri fotovoltaice, colectoare solare, o miniturbină eoliană şi o minihidrocentrală electrică, pe timpul zilei, în locuinţă se vor folosi instalaţii numite „Solatube”, care captează lumina de la soare şi o reflectă în locuinţă, pentru a se crea un mediu ambiant corespunzător.
Costurile lunare pentru întreţinerea locuinţei sunt aproape de zero.
Participarea elevilor la evenimentul de la Bruxelles a fost posibilă cu ajutorul sponsorilor General Construct, European Advertising Network, General Dynamics, Glaucos Medical, Stefi Tex, Moldsilva, Carmen Style, Sun Joy, al notarilor Valeriana Ilie, Ovidiu Busuioc, Mircea Eugen Bobric, Raluca Nechita (pentru Ana-Maria) şi al Primăriei municipiului Fălticeni şi al SC Rogelya (pentru Dimitrie).