Corpul de control al Ministerului Educaţiei face o serie de verificări la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, acestea vizând transferurile aprobate la nivelul claselor a IX-a fie de la un liceu la altul, fie de la un profil la un alt profil.
Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul ministerului de resort, a arătat că există o serie de suspiciuni cu privire la transferurile aprobate în acest an, numărul acestora fiind de peste 400.
„Am solicitat Inspectoratului Şcolar Suceava un raport scris privind modul de soluţionare a cererilor de transfer la nivelul claselor a IX-a. După analiza raportului am constatat multe nereguli, nu mai avem încredere în cele transmise de la Inspectorat, astfel că am sesizat Corpul de control”, a precizat Şalaru.
Acesta a mai adăugat că raportul întocmit în urma controlului va fi pus pe masa ministrului Educaţiei, acesta urmând să dispună măsurile ce se impun.
De suferit vor avea, se pare, şi elevii implicaţi în transferurile ilegale, aceştia urmând să revină în clasele în care au fost repartizaţi de calculator, în funcţie de media de admitere, din câte a dat de înţeles secretarul de stat.
Cei doi membri ai Corpului de control au în vizor doar transferurile realizate în acest an, nu şi cele din anul trecut, de ordinul sutelor de asemenea, „dat fiind faptul că nu putem aplica legea retroactiv”, a explicat Şalaru.
Transferuri care calcă în picioare repartizarea computerizată
Numărul mare de cereri aprobate (de zeci de ori mai mare comparativ cu alte judeţe, ex. Vrancea, cu 17 cereri aprobate) a atras atenţia ministerului de resort,
După repartizarea computerizată din această vară, pe adresa Inspectoratului Şcolar au sosit 523 de cereri de transfer de la un liceu la un alt liceu mai bun sau de la un profil la un altul. 400 dintre solicitări au fost aprobate, Cristina Teodorovici, inspectorul adjunct al instituţiei, argumentând că cererile invocau imposibilitatea efectuării navetei, boală, cazuri de gemeni sau situaţii în care s-au greşit fişele de înscriere la liceu.
Transferurile le permit elevilor să înveţe la licee unde media lor de admitere nu le-ar fi permis să acceadă şi să treacă astfel de rezultatele repartizării computerizate. Directorii liceelor la care se face transferul nu contestă aceste mutări, chiar dacă numărul elevilor din clasă creşte peste limita legală, din cauza faptului că finanţarea urmează elevul.
Cristina Teodorovici a mai declarat că viitorii liceeni din judeţ vor să studieze la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, unde s-au înregistrat 58 de cereri de transfer, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, cu 39 de cereri de înscriere, şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, cu 33 de solicitări.
(12 aug 2015, 12:01:53
Care a fost motivul șicanelor și al șantajului la adresa lui Cătălin Nechifor, acțiune mârșavă promovată cu tupeu de Alexandru Băișanu?
Nu cumva chiar această ilustră doamnă Teodorovici?
„Cine uită istoria, riscă să o repete”
(Der einsame Wolf - gnoseolog forestier)