miercuri, 12 aug 2015 - Anul XX, nr. 185 (5997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Intervenţii

Accidentele se ţin lanţ în zona muntelui Rarău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe accidente care s-au petrecut în ultima perioadă în masivul Rarău i-au determinat pe salvamontişti să lanseze avertismente şi recomandări pentru turiştii care merg în această zonă.

Intervenţiile celor de la Serviciul Salvamont Suceava s-au derulat în zona Pietrele Doamnei, cu acordare de prim ajutor şi transport la ambulanţă a unor persoane în vârstă, cărora căldura le-a intensificat starea de oboseală şi le-a mărit riscul de accidentare, deşi acestea erau obişnuite cu muntele. Pe acest fond de oboseală şi neatenţie s-a produs şi un alt tip de accident, persoana rănită antrenând în cădere şi o altă persoană care se afla în imediata sa apropiere şi care s-a ales cu escoriaţii pe mai mult de 60% din corp, fără leziuni serioase.

„Recomandăm turiştilor să nu rişte, să-şi cunoască limitele, să fie atenţi şi la cei din imediata apropiere pentru evitarea acestor accidente. Căldura şi lipsa hidratării intensifică mult starea de oboseală, cu urmări şi asupra sistemului muscular”, a declarat Voicu Raia, şeful Salvamont Suceava.

Turiştii mai sunt rugaţi să abordeze traseele cât mai matinal posibil, pentru a putea ajunge la destinaţie pe timp de zi, să anunţe serviciile Salvamont despre traseul pe care doresc să-l abordeze, în cazul grupurilor mari sau al celor care sunt începători în drumeţii montane şi să nu consume băuturi alcoolice pe perioada drumeţiei. O altă recomandare a salvatorilor montani este aceea ca în caz de furtună cu descărcări electrice să se evite pe cât posibil traseele de creastă.

„Datorită temperaturilor ridicate din ultima vreme, turiştii ar trebui să ia obligatoriu un minim de 2,5 l apă de persoană în rucsac, să fie echipaţi cu minimum necesar, respectiv ghete, un rucsac mic, ochelari de protecţie, să aibă capul acoperit pentru a nu fi expuşi razelor solare”, a mai precizat Voicu Raia.

 

Trasee închise sau nerecomandate

Cu toate că timpul este favorabil există şi un traseu închis. Este vorba de traseul Valea Seacă – Poiana Sihăstriei, marcaj triunghi galben, impracticabil din cauza unei porţiuni mlăştinoase.

Alte câteva trasee sunt nerecomandate turiştilor din diferite motive. 

Pentru traseul Gura Haitii – 12 Apostoli se recomandă traseul tematic, care are punctul de plecare la 1 km amonte de vechiul traseu, unde este şi punctul de plecare al traseului marcat cu cruce albastră, Gura Haitii – Pietrele Roşii. Porţiunea finală a traseului tematic coincide cu cea a vechiului traseu, marcat cu punct albastru.

„Recomandăm acest traseu tematic, întrucât la intrarea pe vechiul traseu se află o carieră în funcţiune, periclitând siguranţa turiştilor, iar marcajele sunt puţine şi deteriorate până la intrarea în pădure. Marcajul punct albastru ce pleacă din Gura Haitii spre Călianul Cerbului a fost modificat de asemenea, el având punctul de plecare la cca 1 km aval de vechiul punct, pe un drum forestier, deoarece vechiul traseu intra pe o proprietate particulară”, a precizat şeful Serviciului Salvamont Suceava.

      

Aglomeraţie pe porţiunea finală de drum spre Rarău

Pentru că sezonul turistic este în plină derulare, drumurile care duc spre Rarău sunt destul de aglomerate.

„Au fost foarte multe autovehicule pe Transrarău, de nivelul miilor, iar pe ultimul kilometru s-au creat blocaje care au îngreunat foarte mult accesul maşinilor de intervenţie, respectiv a  salvamontului, jandarmeriei montane şi a ambulanţei în cazul unor accidente în zona Pietrele Doamnei sau gol alpin. Recomandăm turiştilor să lase autovehiculele în parcările de la km 15-16, de unde mai fac circa 20 -30 minute până la destinaţie”, a arătat Voicu Raia.

 

Trasee de escaladă

În afara drumeţiilor, în Rarău se organizează şi acţiuni destinate iubitorilor sporturilor extreme. Astfel, există 140 trasee de escaladă amenajate, cu grade de dificultate între 6+ şi 9, iar cei care doresc să practice acest sport trebuie să fie echipaţi corespunzător, informaţiile despre falezele de escaladă  putând fi accesate la Refugiul Salvamont din Rarău.

Reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava au mai precizat că majoritatea traseelor de drumeţie din masivele montane din judeţ sunt practicabile şi de iubitorii de MTB, un sport cu două roţi care are tot mai mulţi adepţi în ultima perioadă.

 

Informaţii utile

Cei care merg pe munte trebuie să fie la curent şi cu numerele de telefon pe care le pot apela în caz de necesitate. La numărul 0745/313052 şi 0salvamont se pot obţine informaţii despre traseele montane, trasee de MTB şi zone de escaladă, iar la 112 sau 0salvamont (07255826668) se poate suna în caz de accidente. Informaţii actualizate privind toate traseele montane din România pot fi accesate pe m.0salvamont.org.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Accidentele se ţin lanţ în zona muntelui Rarău.
 Vizualizări articol: 3853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Accidentele se ţin lanţ în zona muntelui Rarău4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei