Elevii merituoşi care vor reprezenta România la următoarele ediţii ale olimpiadelor internaţionale de astronomie şi astrofizică vor fi selectaţi şi pregătiţi la Suceava.
Ministerul Educaţiei a solicitat ca, din acest an, la Suceava să se facă selecţia elevilor care fac parte din lotul naţional, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Suceava, al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi al Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”.
Coordonatorul lotului olimpic al României, prof. dr. Petru Crăciun, a arătat că „Suceava are câteva atuuri faţă de celelalte centre din ţară. Avem o logistică foarte bună, respectiv 35 de telescoape de la Internaţionala din 2014, de la Suceava, pe care le utilizăm cu elevii, avem şi Observatorul Astronomic, modernizat. Planetariul este cel mai mare din ţară, cu o cupolă de 10 metri, iar acolo putem simula orice condiţii de pe globul pământesc, cerul austral. Oriunde în lume s-ar desfăşura olimpiada internaţională, noi le dăm copiilor coordonatele, este simulat cerul acelei zone, asigurându-se o bună pregătire”.
Totodată, observaţiile astronomice se desfăşoară pe platoul Mănăstirii Dragomirna, într-un cadru pitoresc, prin disponibilitatea reprezentanţilor aşezământului.
Petru Crăciun a mai arătat că pe lângă pregătirea susţinută, elevii au la Suceava condiţii excelente de masă, cazare, transport şi acces gratuit la bazin de înot, asigurate de Universitate.
Lotul naţional din 2015, desemnat la Suceava
Selecţia pentru participarea la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Indonezia, 26 iulie – 4 august 2015, a avut loc la Suceava în perioada 7-18 iulie.
„Elevii au primit ultimele noutăţi din domeniul astrofizicii din partea unor oameni foarte bine pregătiţi - un asistent universitar de la Universitatea din Princeton, Iustina Crăciun – laureată cu aur la Olimpiada Internaţională din 2013, universitarii Camelia şi Cristian Pîrghie, aceasta din urmă cu un doctorat în cosmologie”, a mai explicat Petru Crăciun, acesta adăugând că programul de pregătire începe dimineaţa la 9 şi se încheie după ora 1 noaptea.
În Indonezia, olimpicii români au obţinut două medalii de argint, şase medalii de bronz şi două menţiuni. În urma acestor rezultate, România a ocupat locul 5 în clasamentul pe naţiuni (din 41). Rădăuţeanul Tudor Costel Creţu şi-a revendicat o medalie de bronz.
Conducătorii celor două echipe au fost conf. univ. dr. Cristian Pîrghie (Universitatea „Ştefan cel Mare”), prof. dr. Petru Crăciun şi prof. Anca Marian (Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj).
Centru de pregătire pentru performanţă în astrofizică, la Suceava
Datorită bunei organizări a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava, din 2014, eforturilor care se fac în această zonă pentru promovarea acestor discipline, prin tabere naţionale de specialitate organizate judeţ, rezultatelor venite din această parte a ţării, la Suceava se încearcă înfiinţarea unui Centru de pregătire pentru performanţă în astrofizică.
„Ne dorim să creăm o bază puternică de pregătire, un centru al performanţei în astrofizică, poate şi fizică. Este un obiectiv”, a conchis Petru Crăciun, inspector de fizică în cadrul Inspectoratului Şcolar.