Nicolae Goicea, omul care conduce de aproximativ 20 de ani Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, a reacţionat vehement împotriva articolelor publicate în Monitorul de Suceava, în care s-au relatat nereguli constatate de organe de control ale statului, de procurori şi de judecători, declarând că se consideră victimă a unei campanii de dezinformare şi defăimare. Din păcate, acesta nu a dorit să elaboreze şi un punct de vedere în adevăratul sens al cuvântului, pe baza unor argumente.
„În discuţia pe care am avut-o cu domnul Goicea, acesta mi-a precizat că AJVPS Suceava, în calitatea sa de reprezentant a 600 de vânători şi a 700-800 de pescari din judeţ, solicită cotidianului nostru despăgubiri de 10.000 de euro. Nicolae Goicea ne-a dat şi un termen, de două săptămâni, în care să-i plătim despăgubirile, termenii ultimativi ai acestuia sunând ca o încercare de intimidare făţişă”, a povestit colegul nostru, Florin Paiu, care a dat curs invitaţiei lui Nicolae Goicea de a discuta despre problemele ridicate în Monitorul de Suceava.
Nicolae Goicea, un tip nervos şi iritat care a învăţat să închidă telefonul în nas
Nicolae Goicea ne-a mai precizat doar că el este director executiv al AJVPS Suceava şi nu preşedinte, acesta fiind un titlu onorific, şi că nu conduce asociaţia singur, fiind un angajat care îi reprezintă pe toţi membrii.
Ulterior discuţiei cu colegul Florin Paiu, l-am sunat pe Nicolae Goicea pentru a clarifica o serie de aspecte legate de suma pretinsă drept despăgubire şi cele două săptămâni ale ultimatumului.
Pe un ton nervos şi iritat, acesta a menţionat că „tot ce am avut de transmis i-am explicat colegului de-a fir a păr. Mai mult nu am de spus şi am încheiat discuţia”. Fără a mai asculta şi alte opinii sau argumente, Nicolae Goicea a închis pur şi simplu telefonul şi ulterior a refuzat să mai răspundă.
De la ce a plecat totul
În primă fază Monitorul de Suceava a publicat un articol despre un control ministerial dispus de conducerea Direcţiei Generale de Politici, Strategii, Proiecte şi Control pentru Ape, Silvicultură şi Piscicultură din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, privind modul în care sunt administrate cele 24 de fonduri de vânătoare ale AJVPS Suceava. Controlul nu s-a putut realiza deoarece Nicolae Goicea, în calitatea sa de director, ar fi refuzat verificările. Această concluzie nu ne-a aparţinut nouă, ci echipei de control ministeriale. În aceste condiţii, la finalul controlului, membrii comisiei au dispus transmiterea raportului la ITRSV Suceava, pentru a demara procedurile în vederea emiterii actului administrativ privind rezilierea de drept a contractelor de gestionare a faunei cinegetice de pe suprafeţele celor 24 de fonduri cinegetice administrate de AJVPS Suceava, pentru împiedicarea de către administrator a obligaţiilor care-i revin.
Un control ministerial ale cărui concluzii nu au mai fost puse în aplicare
Ulterior, solicitările ITRSV Suceava (Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare) către Ministerul Mediului, privind emiterea avizului în vederea rezilierii tuturor contractelor cu AJVPS Suceava, nu au mai primit răspuns.
De altfel, într-un răspuns oficial transmis Monitorului de Suceava, actuala conducere a Ministerului Mediului a precizat căemiterea avizului privind rezilierea tuturor contractelor cu AJVPS Suceava s-a oprit la nivel de secretar de stat şi ministru de resort, fără o explicaţie plauzibilă. Aşadar, aspecte care ridică mari semne de întrebare, inclusiv privind autorităţile statului.
Permise de vânătoare emise ilegal, anulate definitiv şi irevocabil de instanţă
Într-un alt material de presă cotidianul nostru a publicat informaţii legate de faptul că instanţele de judecată au anulat definitiv şi irevocabil mai multe documente oficiale emise de AJVPS Suceava, majoritatea permise de vânătoare, după ce procurorii au adunat probatoriu cu privire la faptul că cei care au obţinut statutul de vânător nu au dat examene ori nu au făcut exerciţiile de trageri obligatorii. Procurorii au descoperit numeroase falsuri făcute pentru a da o aparenţă de legalitate emiterii permiselor de vânătoare. În fine, un alt material de presă a făcut referire la faptul că Nicolae Goicea are calitatea de suspect într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, fiind acuzat că i-a restituit ilegal armele de vânătoare unui subaltern inculpat într-un dosar de ameninţare faţă de primarul comunei Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin. În acest caz, fiind vorba de o anchetă în curs, am precizat clar că este vorba doar de acuzaţii, iar Goicea se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
„Dezinformările”, un demers jurnalistic bazat pe documente şi anchete ale magistraţilor
Aşadar, acestea sunt „dezinformările” de care ne acuză Nicolae Goicea, în realitate un demers jurnalistic prin care nu am făcut decât să relatăm ce au constatat organele de control şi cele de anchetă. Un alt aspect important este că am încercat de la primul articol publicat să avem o discuţie cu Nicolae Goicea, în care să-şi expună punctul de vedere, însă acesta nu a răspuns la telefon. De altfel, nici în timpul conversaţiei de ieri, acesta nu a dorit să discute punctual problemele semnalate de Monitorul de Suceava, precizând că nu doreşte să dea explicaţii în faţa presei. Şi varianta de a trimite un drept la replică, scris, a fost refuzată categoric de Nicolae Goicea.
Monitorul de Suceava
(11 aug 2015, 11:56:50