Panourile metalice din jurul vestigiilor istorice ale Curţii Domenşti, din centrul Sucevei, vor dispărea în sfârşit din peisaj. Decolorate, ruginite, strâmbate, panourile respective, care stau absolut fără nici un rost de peste zece ani de zile, pentru că lucrările de reabilitare încredinţate firmei Restaco au rămas fără finanţare, au ajuns să fie doar o pată pe imaginea oraşului.
Chiar de nu există încă fonduri pentru refacerea acestei vetre istoric-culturale a municipiului, dar şi a judeţului, se doreşte o transformare a zonei, prin punerea în valoare a ceea ce avem deja, dar este ascuns după inesteticele garduri metalice.
„ Deocamdată nu există finanţare pentru proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti, dar aşteptăm cu nerăbdare aprobarea ghidului de finanţare pentru Planul Operaţional Regional 2014 – 2020, care nu a apărut încă, deşi suntem la jumătatea lui 2015. Valoarea proiectului este de aproape 20 de milioane de lei. Până atunci, pentru a le putea arăta sucevenilor această Curte Domnească, în prezent ne ocupăm de toaletarea şi curăţirea zonei, dar am programat şi o întâlnire cu cei de la Restaco, pentru că vrem să înlăturăm acele panouri opace şi să montăm, cu forţe proprii, garduri transparente, astfel încât sucevenii să poată vedea aceste ruine, să descopere o parte din istoria oraşului”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti include nu doar refacerea parţială a vechilor clădiri, ci şi protejarea lor, în paralel cu punerea lor în valoare, prin încastrarea în vitrine de sticlă, peste care vizitatorii să poată merge să viziteze ruinele.
În acest scop municipalitatea suceveană a şi încheiat un parteneriat cu firma spaniolă Arena & Ambar, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect tehnic de reabilitare, dar demersurile făcute atunci s-au blocat din cauza lipsei de finanţare.
O altă măsură care va fi luată pentru cei care merg să vadă ruinele Curţii Domneşti este cea de montare de băncuţe în parcul din imediata apropiere.