marţi, 11 aug 2015 - Anul XX, nr. 184 (5996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Averile la control

14 suceveni cu „risc fiscal ridicat” sunt cercetaţi deja de ANAF

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava este în topul judeţelor în care trăiesc persoane suspectate că s-au sustras de la plata unor obligaţii fiscale către bugetul de stat. Din cele 313 persoane deja verificate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), 14 provin din judeţul Suceava. Această cifră plasează Suceava pe locul trei la nivel naţional, zonele cu mai mulţi oameni care prezintă „risc fiscal ridicat” fiind Bucureşti, cu 31 de cazuri, şi Ilfov, cu 34 de situaţii.

Sucevenii conduc detaşat în zona Moldovei, pe locurile următoare situându-se Galaţi – 9 cazuri, Vrancea – 8 cazuri şi Bacău – 7 situaţii. Judeţele Iaşi şi Neamţ dau în clasament un număr de 5 suspecţi, în timp ce în Botoşani sunt 4 persoane cu „risc fiscal ridicat”, iar în Vaslui se înregistrează doar două astfel de cazuri.

Verificările celor de la Fisc vizează persoanele care afişează un stil de viaţă care nu corespunde averii şi veniturilor declarate, respectiv impozitate.

ANAF derulează cercetări faţă de persoanele cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, cum ar fi asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro, metodologia presupunând mai multe etape, care vor dura cel mult şase luni sau, dacă sunt necesare informaţii din străinătate, 12 luni.

 

„Patron bogat de firmă săracă”, una din categoriile vizate de cercetările ANAF

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. ANAF a identificat peste 130.000 de cazuri în care diferenţa între veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei.

În baza analizelor s-a stabilit că aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011 - 2013 mai mari de 150.000 de euro sau au cumpărat în acelaşi interval maşini de peste 75.000 de euro.

Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminaţi întrucât riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile soţilor, dar s-au adăugat 3.150 de cetăţeni, rude sau afini până la gradul II, identificaţi cu risc fiscal în eşantionul de 132.000 de persoane.

Au rezultat astfel 7.880 de cazuri propuse pentru verificarea amănunţită, în patru grupe de risc: patron bogat de firmă săracă, persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intră în primele trei categorii dar prezintă risc semnificativ, arată ANAF. În total sunt 5.400 de persoane vizate pentru prima serie de verificări.

 

Sucevenii sunt cercetaţi de inspectorii de la Iaşi

ANAF a înfiinţat opt servicii distincte de verificări fiscale dedicate programului, în structura direcţiei de verificări fiscale de la nivel central - Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Galaţi, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, cărora le-a alocat 100 de posturi, şi a selectat primii 60 de inspectori care se ocupă exclusiv de acest program. Acestora le-au fost alocate 313 cazuri pentru prima etapă - verificarea fiscală prealabilă documentară. ANAF urmăreşte o medie de cinci cazuri / inspector, pentru operativitate şi eficienţă. Practic, averile celor 14 suceveni care au intrat în colimatorul celor de la Fisc vor fi verificate de echipe de control care vin de la Iaşi.

În eşantionul de risc al persoanelor fizice cu risc fiscal intră proprietarii unor averi afişate semnificative (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate), nejustificate de veniturile declarate.

 

Verificările se derulează din 2011 până în prezent

„Programul PFRF (privind persoanele fizice cu risc fiscal, n.r.) vizează verificarea veniturilor şi a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât şi procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor. ANAF este o agenţie de aplicare a legii, fără atribuţii în iniţierea şi aprobarea actelor legislative", arată ANAF.

Metodologia de verificare a situaţiei fiscale personale include mai multe etape - analiza de risc fiscal, selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare, verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate (se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală), respectiv verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale (se desfăşoară împreună cu contribuabilul şi cu colaborarea acestuia).

 

Actorii, maneliştii şi cămătarii intră în aceeaşi oală

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a precizat că de mâna lungă a inspectorilor nu va scăpa nimeni, indiferent de nume sau poziţie socială.

„De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda şi Inspecţia Fiscală scot din piaţă firmele fantomă şi destructurează lanţuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc., cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile", a declarat într-un comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 14 suceveni cu „risc fiscal ridicat” sunt cercetaţi deja de ANAF.
 Vizualizări articol: 10123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 8 voturi
14 suceveni cu „risc fiscal ridicat” sunt cercetaţi deja de ANAF3.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa nu fie un foc de paie ! trimis de
(11 aug 2015, 13:06:17
Au mai fost porniri cu trambite si s-au potolit . Acum asteptam sa vedem daca intradevar se vrea verificarea averilor sau se mimeaza doar. Si inca ceva , in jud. Suceava sunt sute de firme care lucreaza in domeniul exploatari masei lemnoase , si se stie ca in acest domeniu este mare probabilitate de evaziune fiscala . La nivelul unei singure comune sunt mai multi evazionisti decat acesti 14 evazionisti pe care i-a identificat ANAF-ul , la nivel de judet . Sa fim seriosi , cu asemenea statistici ne facem de rusine .
2.   Sa nu fie un foc de paie ! trimis de
(11 aug 2015, 13:14:46
Au mai fost porniri cu trambite si s-au potolit . Acum asteptam sa vedem daca intradevar se vrea verificarea averilor sau se mimeaza doar. Si inca ceva , in jud. Suceava sunt sute de firme care lucreaza in domeniul exploatari masei lemnoase , si se stie ca in acest domeniu este mare probabilitate de evaziune fiscala . La nivelul unei singure comune sunt mai multi evazionisti decat acesti 14 evazionisti pe care i-a identificat ANAF-ul , la nivel de judet . Sa fim seriosi , cu asemenea statistici ne facem de rusine . As fi curios sa vad daca Monitorul publica acest comentariu , fiindca am incercat sal public si nu s-a admis.
3.   Initiativa OK, dar... trimis de
(11 aug 2015, 14:45:43
Sa vedem finalitatea.
Ideea e ca dupa controalele cu casele de marcat si bonurile fiscale, se dadea bon la orice mar. Acuma, trebuie sa-l ceri. Vanzatori MIMEAZA eliberarea bonului tastand ceva acolo, dar fara emitere efectiva. Fura ca sa recupereze probabil din ce-o dat la stat sau spaga ca sa fure acuma. Chiar trebuie sa te certi ca sa obti bon.
De aici ar veni bani la buget mai repede si mult mai multi 100%.
Faceti o RAZIE PE G. ENESCU SI VEDETI DESPRE CE E VORBA. CONFRUNTATI CU STOCURILE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei