Apa caldă a revenit de sâmbătă la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, după doar cinci zile de întrerupere – cea mai scurtă perioadă de revizie de vară de până acum. Dar “minunea” ar putea fi urmată de alta – cea mai scurtă perioadă de furnizare, pentru că asigurarea acestui serviciu în continuare este ameninţată de neînţelegerile dintre lichidatorii judiciari ai Termica, societate aflată în faliment, şi conducerea municipalităţii sucevene, dar şi de încasările foarte slabe de la populaţie.
De altfel, reluarea furnizării apei calde a fost la un pas de a nu fi făcută, vineri după-amiază fiind purtate discuţii intense între conducerea Primăriei Suceava (viceprimarul Lucian Harşovschi) şi reprezentanţii Termica, pentru deblocarea situaţiei. În cele din urmă, s-a ajuns la un compromis temporar, săptămâna aceasta urmând să fie luată o decizie.
Neînţelegeri de un milion de euro
Principala nemulţumire a lichidatorilor judiciari de la Termica, pentru care aveau de gând să nu repornească furnizarea apei calde după revizia de vară, o reprezintă asumarea pierderilor de pe reţelele de termoficare, de către Primăria Suceava. Dacă problema plăţii subvenţiei datorate pentru energia termică furnizată populaţiei (376.000 de lei) a fost lămurită în urma discuţiilor avute vineri dimineaţă cu Harşovschi, care a şi autorizat în aceeaşi zi plata parţială a acestora, adresele trimise primăriei referitor la plata pierderilor au rămas fără răspuns.
„Termica fiind în faliment, nu are voie să înregistreze pierderi din activitatea prestată. Prin HCL 197 din 1 iulie 2015, Consiliul Local şi-a asumat responsabilitatea plăţii acestor pierderi, pe durata celor trei luni în care Termica a fost autorizată să mai asigure serviciul de termoficare. Noi am transmis o solicitare cu o estimare de costuri, în valoare de 3,3 milioane de lei, valoare a pierderilor înregistrate în lunile iulie – septembrie 2014, dar nu ni s-a dat nici un răspuns”, a precizat reprezentantul lichidatorului judiciar MGA Insolvency SPRL Suceava.
De cealaltă parte a baricadei, viceprimarul Lucian Harşovschi spune că banii nu pot fi daţi în baza unor estimări, ci doar dacă se primesc facturi concrete, plus că decizia suportării acestor costuri trebuie discutată în Consiliul Local.
Furnizarea în continuare a apei calde sau oprirea acestui serviciu până la preluarea termoficării oraşului de un nou operator, în urma negocierilor care vor avea loc chiar săptămâna aceasta, se va decide în zilele următoare, miza fiind plăţi de aproape un milion de euro, care ar afecta serios bugetul municipalităţii sucevene.
(10 aug 2015, 17:51:49