Ceremonia de conferire a Sfântului Mir pentru 38 de adolescenţi şi tineri din comunitatea romano-catolică din Suceava, oficiată ieri de Eminenţa Sa Cardinalul emerit de Köln, Joachim Meisner, şi de monseniorul Petru Gherghel, Episcopul Diecezei romano-catolice Iaşi, a umplut de credincioşi
Catedrala Sf. Ioan Nepomuk din municipiul Suceava. Oaspeţii au fost aşteptaţi la intrarea în catedrală de un alai de ministranţi cu cele 12 steaguri ale parohiilor romano-catolice din judeţ. Un grup de copii, împreună cu noul preot vicar din Suceava, Marian Gărghi, i-au întâmpinat pe prelaţi cu pâine şi sare, după obiceiul locului, şi cu aghiazmă pentru binecuvântarea mulţimii. Din partea autorităţilor locale au fost prezenţi prefectul de Suceava, Constantin Harasim, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu şi viceprimarul Lucian Harşovschi.
”In nomine Patris etfillii et Spiritus Sancti. Amen", a rostit Eminenţa Sa, în catedrala decorată cu flori şi panglici albe şi roşii, după care le-a spus tinerilor pregătiţi pentru primirea Sfântului Mir că aceasta este o zi specială, ”o zi de Rusalii privată, pentru voi”. ”Aţi intrat în biserică singuri, veţi ieşi doi, împreună cu Duhul Sfânt. Sacramentul Duhului Sfânt se administrează o singură dată în viaţă; Dumnezeu îşi deschide inima Sa ca să umple inima noastră şi să investească în ea”, a spus cardinalul Joachim Meisner, care a comparat primirea acestei Taine cu o busolă, cu un motor în inimă şi cu ţinerea volanului în propriile mâini.
Comunitatea romano-catolică din Suceava numără peste 1.600 de credincioşi
Busola le orientează tinerilor viaţa pe timp cu ceaţă şi le arată direcţia bună, motorul din inimă le conferă hotărâre în ceea ce au de făcut, iar volanul le dă responsabilitatea personală asupra propriei vieţi, pentru alegerea traseului bun. ”Veţi fi însemnaţi cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, nu pe spate, ca să mergeţi ca oameni demni, cu capul sus în lume”, a fost mesajul cardinalului german pentru tinerii suceveni.
La rândul său, monseniorul Petru Gherghel a amintit candidaţilor la primirea Sfântului Mir că, dacă la botez au devenit creştini, acum are loc o reînnoire a făgăduinţelor de atunci. Întrebările premergătoare din cadrul ceremoniei au fost adresate tinerilor de monseniorul Gherghel, iar Mirul l-au primit prin mâinile cardinalului Meisner. Conform ritualului romano-catolic, candidaţii au fost însoţiţi de naşi, în faţa prelaţilor.
În judeţul Suceava trăiesc peste 1.600 de credincioşi romano-catolici. Cei mai mulţi, 1.332, sunt etnici români, urmaţi de etnicii polonezi, germani şi ucraineni.