Două grădiniţe spaţioase, curate şi foarte bine organizate, cu parcuri de joacă, cu verdeaţă şi flori îşi vor primi preşcolarii în „haine noi”. La Grădiniţa cu Program Prelungit “Dumbrava Minunată” pereţii exteriori au fost pictaţi în această vară cu scene din care nu lipsesc Lizuca şi Patrocle din povestea lui Mihail Sadoveanu, iar la Grădiniţa cu Program Prelungit “Pinocchio”, exteriorul şi o anexă sunt pictate cu scene din povestea păpuşii de lemn a lui Carlo Collodi. Lucrările au fost finalizate în prima zi a lunii august şi sunt foarte apreciate atât de cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în cele două grădiniţe, cât şi de trecători.
Aşa cum am aflat de la artistul plastic Mihaela Matei, ideea pictării celor două grădiniţe a apărut după a doua ediţie a “Galeriei Micului Prinţ”, o expoziţie vernisată pe 6 decembrie 2014 în care copii de vârste mici şi mijlocii au participat la crearea unei poveşti unice pe benzi desenate, dând frâu liber imaginaţiei.
Profesorii de fericire din Fălticeni şi-au pus talentul în slujba copiilor
Cei patru profesori de fericire, Anca Şoldănescu, prof. arte plastice la Colegiul Național “Nicu Gane”, artiştii plastici Mihaela Matei, Ioan Şoldănescu şi artistul fotograf Ovidiu Matei, au realizat un proiect pe care l-au prezentat conducerii Primăriei Fălticeni, ideea fiind apreciată de primarul Cătălin Coman, mai ales că cele două grădiniţe intrau în acest an în reabilitare termică a faţadelor.
Mihaela Matei ne-a mărturisit: “În funcţie de proiect şi necesităţi, cu sprijinul financiar al primăriei, am procurat materialele necesare, suportul pentru pictură fiind asigurat în urma reabilitării termice. La Grădiniţa <Pinocchio> personajul principal este chiar Pinocchio. Iniţial gândisem ca termen pentru fiecare proiect în jur de trei săptămâni, dar ambele grădiniţe au fost pictate într-o lună, s-a lucrat zi lumină, vremea a ţinut cu noi în majoritatea zilelor şi ne-am putut desfăşura activitatea corespunzător. La <Dumbrava Minunată> avem pe peretele fără geamuri cele două personaje ale poveştii lui Mihail Sadoveanu, Lizuca şi Patrocle, iar pe restul clădirii avem foarte multe elemente pe care ne-a fost foarte greu să le alegem. Când am pornit proiectul am avut foarte multe opţiuni şi ajunsesem la un moment dat să nu ştim ce să alegem. Sunt fetiţe şi băieţi, baloane, oiţe, vrăbii stilizate, fetiţe cu ochi foarte mari, cu 2-3 pene, care ne duc cu gândul la păsări, este exact specificul desenelor copiilor la care se adaugă alte elemente care ne-au ajutat să legăm aceste compoziţii”.
Tânăra artistă ne-a mai spus că ceea ce au realizat până acum îi va atrage şi mai mult pe copii în aceste locuri. Girafele, pisicuţele blânde, căţeii zdrenţuroşi, oiţele zburdalnice, albinuţele harnice, jocul de puzzle, florile, bulinele, peştişorii, fructele, literele și cifrele, cerul, norii şi soarele sunt elemente din natură care se găsesc pe pereţii celor două grădiniţe. „În perioada în care lucram era foarte amuzant să vedem copiii reacţionând în toate felurile, strigând de pe partea cealaltă a străzii <Grădiniţa mea!>. Aceste reacţii te motivează cel mai mult”, a precizat Mihaela Matei.
Următoarea pe listă e Grădiniţa „Licurici”
Pentru pictorul Ioan Şoldănescu aceste lucrări au fost o provocare, artistul plastic fălticenean trecând de la binecunoscutele tablouri în care scotea în evidenţă portrete, peisaje sau natură statică şi de la pictura bisericească şi a icoanelor la desenele pentru copii.
“Mă bucur că am realizat un lucru unic în judeţ şi mă bucur că autorităţile doresc să reabiliteze şi celelalte grădiniţe din municipiu, următoarea grădiniţă fiind probabil <Licurici>. A fost foarte multă muncă, dar a fost şi distractiv. Ceea ce se vede este făcut cu multă pasiune şi cu mult suflet. Bucuria fantastică este a copiilor şi chiar au fost reacţiile pe măsură, ei sunt cei mai sinceri admiratori a ceea ce am făcut noi. Ne bucurăm că oamenii sunt interesaţi de lucrurile frumoase care se fac pentru copii în Fălticeni”, a precizat Ioan Şoldănescu.
Pentru acoperirea suprafeţelor au fost folosite culori speciale, utilizate pentru acest tip de proiecte şi transpuse prin tehnica ”Al secco”. Culorile acrilice sunt rezistente la intemperii, raze ultraviolete, îngheţ şi ploaie, după uscare acestea transformându-se într-o peliculă de plastic. Sunt lavabile şi sunt garantate 15 ani.