Pentru al doilea an consecutiv, rădăuţeanul Tudor Costel Creţu se numără printre premianţii Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, la ediţia din acest an, desfăşurată în Indonezia, tânărul fiind medaliat cu argint.
Tudor este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, el calificându-se în lotul naţional alături de alţi patru elevi din Bucureşti şi Baia Mare. Lotul României a fost însoţit de profesorii suceveni Petru Crăciun şi Cristian Pîrghie.
Tudor Costel Creţu povesteşte că primul contact cu astronomia şi astrofizica l-a luat abia în clasa a IX-a datorită lui Denis Turcu, câştigător absolut al Olimpiadelor de Astronomie şi Astrofizică din 2013 şi 2014, actualmente student la Harvard.
La Olimpiada din Indonezia au participat peste 350 de elevi şi profesori din 41 de ţări. Patru probe i-au departajat pe cei mai buni dintre competitori - testarea teoretică de cinci ore, proba de analiză a datelor, proba observaţională compusă din proba de planetariu și hartă mută (probă scrisă) şi proba pe echipe.
Potrivit lui Petru Crăciun, „problemele nu au fost mai grele ca în ceilalţi ani, ba dimpotrivă. Copiii noştri le-au rezolvat corect, dar nu au finalizat o serie de calcule, s-au încurcat la lucruri simple. Am fost foarte aproape de aur”.
Acesta a mai precizat că olimpiada a avut loc în oraşul Magelang, în insula Java, iar drumul până acolo a avut o durată de 48 de ore.
„Am mers din Bucureşti în Doha, din Doha în Jakarta, un drum de 8 ore, urmat de 8 ore de aşteptare în aeroportul din capitala Indoneziei. Apoi am luat un alt avion spre Semarang, iar apoi am fost luaţi de un autocar care ne-a dus în Magelang, alţi 89 de kilometri”, a povestit profesorul dr. Petru Crăciun.
În 2014, olimpiada a fost găzduită de Suceava
În 2014, Suceava a găzduit cea de-a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, sub organizarea Inspectoratului Şcolar Suceava, a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi a Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”. Probele de concurs s-au desfăşurat la Complexul "Conacul Domnesc", la Observatorul Astronomic şi pe platoul Mănăstirii Dragomirna.
La concursul de la Suceava, Tudor Creţu a fost distins cu medalie de aur şi cu premiu special pentru cel mai bun punctaj la proba teoretică a concursului, testare ce a durat 5 ore.
A treia medalie internaţională din acest an
Pentru Tudor Creţu, argintul din Indonezia este a treia medalie internaţională din acest an, după aur la Olimpiada de Fizică şi Olimpiada Asiatică de Fizică.
La începutul lunii mai, Tudor Costel Crețu a câștigat aurul în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Olimpiadei Asiatice de Fizică (Asian Physics Olympiad), competițe ce a avut loc înHangzhou, China. 26 de echipaje din 25 de ţări şi-au dat concursul la Olimpiada de fizică a ţărilor asiatice.
Totodată, în luna iulie, rădăuţeanul a mai cucerit încă un aur, în Mumbai, India, la Olimpiada Internaţională de Fizică, concurs care a reunit peste 200 de concurenţi din 50 de ţări.