Seceta îi loveşte puternic pe agricultorii suceveni, dar şi crescătorii de animale, cel puţin cei din zona de şes a judeţului, au motive serioase de îngrijorare şi panică. Mii de hectare de islaz sunt pur şi simplu pârjolite, iar animalele nu mai au ce paşte. Din acest motiv, unii crescători iau în calcul tot mai serios varianta de a vinde animalele, chiar cu riscul de a obţine sume mult mai mici decât ar fi normal.
Pe imaşul din vecinătatea satului Dumbrăveni peisajul este aproape selenar. Iarba s-a uscat de multă vreme şi dacă se mai zăreşte vreun petec de verdeaţă este o adevărată minune. Marius Mătrăşoaia, unul din fermierii care creşte aproximativ 40 de vaci şi viţei, este pur şi simplu disperat şi crede că doar un miracol ar mai putea salva ceva.
„Scot animalele din grajd doar pentru a le plimba. Efectiv nu au ce paşte pe imaş pentru că totul este uscat. În luna august hrănesc animalele cu furajele pe care ar trebui să le folosesc pe timp de iarnă, ceea ce nu este deloc normal. O asemenea secetă nu s-a înregistrat de ani şi ani de zile. Au mai fost şi alte perioade secetoase, dar niciodată ca acum”, a precizat Marius Mătrăşoaia.
Şi pentru că sunt nevoiţi să hrănească animalele cu furaje „de iarnă”, crescătorii au început să-şi facă stocuri. Iar asta a dus la creşterea preţurilor din pieţe şi oboare. Aşa se face că un kilogram de grăunţe a ajuns să coste circa 1,2 lei, faţă de 55 de bani cu cât se tranzacţiona acum câteva luni.
Şi preţul altor furaje, gen lucernă sau fân, a crescut, iar cererea continuă să fie tot mai mare pe o piaţă extrem de săracă.
Vasile Costan, directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava, spune că seceta este o problemă extrem de gravă pentru o mare parte dintre fermierii şi agricultorii din judeţ. „În zona montană a mai plouat şi e ceva mai bine, dar în alte părţi pur şi simplu nu mai e nimic, culturile fiind compromise în totalitate. Pe de o parte avem şi noi o parte de vină, pentru că instalaţiile de irigat care existau până în 1990 au fost distruse sau furate. Ori, cu asemenea instalaţii efectele secetei ar fi fost mult diminuate”, a arătat Vasile Costan.
Pentru a veni în sprijinul celor afectaţi se secetă, la nivelul fiecărei localităţi s-au constituit comisii pentru situaţii de urgenţă. Situaţia din fiecare comună va fi raportată la Comisia Judeţeană pentru Situaţii de Urgenţă, iar reprezentanţii acesteia se vor deplasa la faţa locului pentru a analiza situaţia punctual. Cel mai probabil, în baza rapoartelor care se vor întocmi va fi emisă o Hotărâre de Guvern pentru acordarea unor sume de bani compensatorii în cazul celor afectaţi de secetă.