Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, condusă de Nicolae Goicea, a emis permise de vânătoare, carnete de membru şi adeverinţe în baza unor falsuri grosolane. Este vorba de peste 20 de documente oficiale, iar constatarea a fost mai întâi a procurorilor care au anchetat cazul, după care şi trei instanţe de judecată au confirmat că permisele de vânătoare şi alte documente au fost emise ilegal şi au dispus anularea acestora, definitiv şi irevocabil.
Vă vom prezenta în cele ce urmează, în baza motivării judecătorilor, cum a călcat ani de zile AJVPS Suceava legea în picioare, sub conducerea lui Nicolae Goicea, cel care este şi astăzi preşedintele asociaţiei care administrează 24 de fonduri de vânătoare.
O anchetă începută târziu şi finalizată când faptele penale erau prescrise
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au demarat, din 2008, o anchetă penală care a vizat numeroase persoane, membri ai AJVPS, dar şi din conducere, după ce s-au adunat date despre permise de vânătoare eliberate ilegal. Printre cei învinuiţi în dosar a fost şi Nicolae Goicea, preşedintele AJVPS Suceava, care a fost cercetat pentru infracţiunile de „fals intelectual” şi „eliberarea de permise de vânătoare în alte condiţii decât cele stabilite de lege”.
Faptele au vizat perioada 2003-2007, iar la finalizarea anchetei, în 2012, s-a constatat că acestea erau deja prescrise.
Manevrele penale s-au soldat cu amenzi de 500-1.000 de lei
În aceste condiţii, procurorii le-au aplicat amenzi administrative celor care au fost învinuiţi în dosar, între 500 şi 1.000 de lei. Deşi faptele penale s-au prescris, asta nu înseamnă că ele nu au existat, astfel că procurorii au solicitat, în 2012, anularea tuturor documentelor emise în fals. Procesul a început la Judecătoria Suceava, a trecut pe la Tribunal şi s-a încheiat în luna aprilie 2015 la Curtea de Apel Suceava. Toate instanţele au confirmat, fără tăgadă, manevrele ilegale în baza cărora unele persoane au primit permise de vânătoare fără a da examen deloc ori fără a face pregătirea practică obligatorie, adică orele de tragere în poligon.
Cum s-au eliberat permisele la AJVPS Suceava în perioada vizată de anchetatori
Ancheta procurorilor a reliefat că AJVPS Suceava a eliberat permise de vânătoare şi carnete de membru pentru trei persoane pe numele cărora nu au fost întocmite dosare de candidat şi care nici nu au susţinut examenul pentru obţinerea permiselor de vânătoare. Alţi doi candidaţi au avut dosar de candidat, dar nu au susţinut niciodată examenul, au stabilit procurorii în cadrul anchetei, toate aceste nereguli fiind confirmate de martori, dar şi de lipsa de documente justificative.
Alte 18 persoane au dat examen şi l-au promovat, în perioada 2005-2007, însă aveau la dosar documente care atestau, în fals, că au participat la acţiuni de pregătire teoretică şi practică organizate de asociaţia vânătorească. Aşadar, rezumând situaţia, permisele de vânătoare s-au obţinut cu multă lejeritate, trecând peste etapele prevăzute de lege.
Tragerile la punct fix şi la talere se făceau doar în hârtii
Cel mai grav din toată această încrengătură este că există posibilitatea ca oameni care nu ştiau să folosească o armă să fi devenit vânători cu acte în regulă.
„Din actele şi lucrările dosarului de urmărire penală rezultă că unii dintre învinuiţii cercetaţi în cauză au promovat examenul pentru obţinerea permisului de vânătoare în condiţiile în care la dosarul de candidat se aflau documente întocmite în fals, care atestau faptul că au efectuat perioadă de stagiu, o şedinţă de tragere cu arma de vânătoare la punct fix şi la talere în poligon”, a rezultat din anchetă.
În ecuaţie apare şi Clubul Sportiv Comando Solca, unde, teoretic, candidaţii la statutul de vânător dădeau probe de tragere. Pe parcursul anchetei, preşedintele clubului, Ştefan Buiucliu, care a avut calitate de martor în dosar, a admis că este posibil să fi emis un număr mai mare de adeverinţe decât numărul persoanelor care au participat efectiv la tragere, punând această situaţie pe seama unor erori.
Implicarea preşedintelui Goicea, indiscutabilă pentru anchetatori
Ancheta procurorilor a confirmat fără tăgadă că preşedintele Nicole Goicea a avut o implicare directă în comiterea falsurilor.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că Goicea Nicolae, în calitate de director al AJVPS Suceava, a eliberat permise de vânătoare şi carnete de membru unor persoane care nu au fost înscrise la examenul organizat în acest sens, unora care nu se regăsesc în procesele verbale şi tabelele anexă întocmite de AJVPS Suceava cu privire la rezultatele obţinute de candidaţi la examenele organizate în perioada 2003-2007, dând astfel posibilitatea unor persoane să obţină în condiţii ilegale permisul de vânătoare, au arătat anchetatorii.
Cum minţea preşedintele AJVPS Suceava în acte oficiale
Minciunile din documentele oficiale ale AJVPS Suceava au fost demontate punct cu punct de anchetatori. Iată un exemplu. Nicole Goicea a semnat, în septembrie 2014, o adresă din care rezultat că unul dintre pârâţii din dosar a efectuat, pe 23 septembrie 2014, o şedinţă de tragere cu arma de vânătoare la ţintă fixă şi la talere, în Poligonul Mihoveni al Jandarmeriei Suceava. Jandarmeria Suceava a comunicat ulterior oficial, în cadrul anchetei, că în perioada 2004-2005, AJVPS Suceava nu a organizat în poligonul de la Mihoveni nici o şedinţă de tragere cu candidaţi pentru obţinerea calităţii de membru vânător.
Permise de vânătoare greu de obţinut în alte judeţe, eliberate cu uşurinţă de AJVPS Suceava
Un alt caz cât se poate de relevant este legat de cum au obţinut permise de vânătoare doi bărbaţi, tată şi fiu, din judeţul Neamţ. Cei doi au dat întâi examen la AJVPS Neamţ, au arătat anchetatorii, unde au fost declaraţi respinşi. Atunci au apelat la AJVPS Suceava, unde au găsit mult mai multă înţelegere.
Pe parcursul anchetei, cei doi au recunoscut că nu au efectuat nici un fel de activităţi în cadrul AJVPS Suceava şi că nu i-au văzut în viaţa lor pe membrii AJVPS Suceava ale căror nume se regăsesc în fişele lor de stagiatură, necesare obţinerii statului de vânători. De asemenea, cei doi au recunoscut că nu au efectuat nici o şedinţă de tragere cu arma, aşa cum apare în hârtii. Aşadar, cine nu putea obţine permise de vânătoare în alt judeţ apela la băieţii de treabă de la AJVPS Suceava.
Concluzie: Inculpaţii din dosar au scăpat foarte uşor
Multe dintre nereguli, au stabilit procurorii şi au confirmat şi judecătorii, au avut legătură directă cu preşedintele Nicolae Goicea. În aceste condiţii se poate spune că atât acesta, cât şi ceilalţi învinuiţi din dosar au scăpat foarte uşor din toată această poveste. Marele lor noroc a fost că faptele s-au prescris, fiind foarte vechi. În aceste condiţii procurorii nu au putut decât să le aplice amenzi administrative şi să ceară anularea tuturor documentelor emise în fals.
Un aspect de amintit este că anchetatorii nu fac nici o referire la motivele pentru care cei din conducerea AJVPS Suceava au acceptat să emită permise de vânătoare în fals. Anchetatorii nu au putut proba că cineva a primit bani pentru a elibera permise de vânătoare. A existat la un moment dat o declaraţie a unui martor, care însă ulterior a infirmat cele spuse.
Preşedintele AJVPS Suceava, suspect într-un alt dosar privind fapte grave
Reamintim că Nicolae Goicea, preşedintele AJVPS Suceava, are, mai nou, calitatea de suspect într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Goicea este acuzat că i-a restituit ilegal armele de serviciu unui paznic de vânătoare din subordine, Radu Ghiocel Iurniuc, din Vatra Moldoviţei. Fapta este gravă în condiţiile în care armele de serviciu au fost ridicate pentru mai multe nereguli şi după ce paznicul de vânătoare a fost inculpat într-un dosar de ameninţare faţă de primarul din comuna Vatra Moldoviţei. Practic, Goicea i-ar fi restituit armele subalternului în baza unei contestaţii în instanţă făcute de acesta faţă de măsura de ridicare a armelor.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc s-au sesizat imediat despre această răsturnare de situaţie. Dacă în cazul altor abateri contestaţia în instanţă suspendă măsura până când judecătorii se pronunţă definitiv, în cazul infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor lucrurile nu stau aşa. Abia în cazul în care un judecător se pronunţă asupra contestaţiei măsurile de sancţionare devin nule. Rămâne de văzut cum va evolua ancheta din acest dosar, deocamdată în acest caz atât Nicole Goicea cât şi subalternul său bucurându-se de prezumţia de nevinovăţie.