Şase elevi suceveni au fost premiaţi în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Olimpiadei Naţionale „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, concurs ce a avut loc la Sibiu, la finele săptămânii trecute.
Premiul I a fost revendicat de Mihai Țarcă, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, secţiunea prelucrarea lemnului, tânărul fiind îndrumat de prof. Vleju Mihai.
Alina Kzutca, de la Școala Gimnazială Poiana Stampei, a obţinut locul I la ouă încondeiate, fiind coordonată de prof. Dorina Paicu.
Premiul I a mai ajuns la Andrei Botez, de la Școala Gimnazială Grănicești, secţiunea cojocărit, prof. îndrumător Domnica Petrovici, şi Nicolae Titus Ungureanu, de la Palatul Copiilor Suceava, secţiunea pictură icoane pe sticlă, prof. îndrumător Petronela Rusu.
Premiul II a fost adjudecat de Mihai Emanuel Popa, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, secţiunea sculptură os, prof. îndrumător Mihai Vleju. Locul al III-lea a fost ocupat de Emanuel Florin Lăzăreanu, de la Școala Gimnazială ”Regina Elisabeta” Rădăuți, secţiunea pictură icoane pe lemn, prof. îndrumător Adrian Grosari.
Județul Suceava a fost reprezentat de meșteșugurile: prelucrarea lemnului, sculptură în os, ouă încondeiate, cojocărit, pictură icoane pe lemn și pe sticlă, sculptat icoane de vatră, pictură naivă, metaloplastie, pirogravură, lemn legat în cositor, prelucrare metal, confecţionat măşti, confecţionat păpuşi în port popular, cusut, brodat, confecţionat piese de port popular, împletit ciucuri pe lemn, tors, ţesut la război vertical şi orizontal, confecţionat podoabe, dantelă cu ciocănele, broderie pe piele, cojocărit, confecționat opinci, olărit, modelaj ceramică, prelucrarea fierului, prelucrare corn. Meșteșugari au mai fost din peste 30 de judeţe ale ţării, circa 200 de participanţi în total.
Elevii suceveni au fost însoțiți de prof. Mihai Vleju și Domnica Petrovici, care au apreciat organizarea deosebită a evenimentului și au menționat calitatea workshop-urilor de pictură lemn, broderie, pictat icoane pe sticlă, confecționat păpuși şi confecționat instrumente muzicale, a atelierelor de olărit și de confecţionare de jucării tradiţionale, precum și participarea internaţională a două grupuri de elevi din Federaţia Rusă şi Republica Bulgaria.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Astra, sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu şi Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice.