Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au transmis un avertisment în cursul zilei de ieri referitor la incendiile de vegetaţie uscată, în primele patru zile ale lunii august înregistrându-se cinci astfel de incendii care au afectat o suprafaţă de peste zece hectare, în localităţile Solca, Arbore şi Negostina.
Cu două zile în urmă, o săteancă din Brodina a dat foc unor gunoaie strânse de prin curte. Lăsat nesupravegheat, focul s-a extins la grajd, flăcările distrugând şi aproximativ şapte metri cubi de cherestea şi un tractor aflat în aceeaşi gospodărie.
Reprezentanţii ISU Suceava arată că statisticile referitoare la misiunile din ultimii ani arată că în judeţ au loc în această perioadă numeroase incendii la gospodării, având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenia în gospodărie prin distrugerea resturilor menajere sau furajere din grădini şi curţi. De asemenea, tot în această perioadă se înregistrează şi cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole de vegetaţia uscată.
„Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, furajelor sau pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, precum şi la fondul forestier, arderile producând pagube mari şi, din nefericire, chiar şi pierderi de vieţi omeneşti”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.
ISU ameninţă cu amenzi drastice, care pot ajunge şi la 25.000 de lei
Pompierii reamintesc cetăţenilor că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 de lei (conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor).
De asemenea, potrivit reglementărilor în vigoare, arderea pajiştilor permanente se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
La nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a încheiat cu Garda Naţională de Mediu şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente
„Prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză”, a precizat ieri purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.