Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 aug 2015 - Anul XX, nr. 179 (5991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Misiune dificilă

Zeci de copaci şi garduri vii din Zamca stau în calea înlocuirii conductelor de apă şi canalizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O parte din arborii care au fost plantaţi printre blocuri, atunci când s-a construit cartierul Zamca, cu aproape 40 de ani în urmă, sunt la un pas de a fi tăiaţi, pentru a face loc unei lucrări de utilitate publică, necesară pentru cei care locuiesc acolo.

Înlocuirea vechilor conducte de canalizare din cartierul Zamca, lucrare prinsă în proiectul mare de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, lucrare executată de firma Pfeiffer, s-a „poticnit” din cauza unor probleme de amplasament pentru noile conducte.

Deşi în plan acestea figurau pe un traseu liber de sarcini, în teren, constructorii s-au „lovit” de o altă  realitate – conducte de termoficare, o mulţime de cămine termice, de apă, canalizare, iar în imediata lor apropiere, copaci mai înalţi decât blocurile, plantaţi odată cu înfiinţarea cartierului.

Problema a fost sesizată de managerul de proiect al firmei Pfeiffer pe Suceava, Cristi Munteanu, la comandamentul de gestionare a acestor lucrări, care se ţine în fiecare marţi dimineaţă: „Avem o problemă pe strada Oituz, unde nu ne putem apuca încă de lucrare. Acolo copacii au fost plantaţi direct peste canalizare, iar unde nu, sunt garduri vii şi spaţii verzi. Ori tăiem ce este ori se renunţă la canalizare”.

Viceprimarul Lucian Harşovschi i-a îndrumat să se adreseze rapid Serviciului Spaţii Verzi din cadrul primăriei şi către Agenţia de Protecţia Mediului, să obţină autorizaţiile necesare pentru tăierea copacilor.

„Nu putem sta acum în calea dezvoltării municipiului. Nu renunţăm la canalizare, dar tăierea copacilor să se facă doar cu obţinerea tuturor avizelor necesare”, a spus Harşovschi.

 

Săpături pe 300 de metri de spaţii verzi

Lucrarea de racordare a blocurilor de pe strada Oituz la o nouă conductă de canalizare se anunţă a fi una dificilă, atât din cauza problemei constatate în teren şi a eventualei opoziţii din partea unora dintre locatari la tăierea arborilor din faţa blocurilor lor, cât şi din cauza zonelor greu accesibile în care sunt necesare intervenţii cu utilaje, pentru săpături la o adâncime destul de mare.

„Avem de executat o reţea de canalizare între rigolă şi canalul termic, dar pe spaţiul verde, pentru că doar acolo avem acces.  Traseul prevăzut în proiect nu poate fi respectat pentru că în teren s-a descoperit că acolo sunt puse deja conductele de termoficare, unde nu mai au voie să intervină”, a precizat Zsolt Szekely, inginerul de la Pfeiffer responsabil de lucrare, care a menţionat că problemele au fost constatate după efectuarea sondajelor de rigoare, pentru identificarea unor eventuale particularităţi ale zonei respective.

Traseul pe care urmează să fie executate săpăturile este unul destul de sinuos, printre blocuri, pe spaţiile verzi de lângă imobile, pe o distanţă de aproape 300 de metri liniari, unde canalul cu o lăţime de minim un metru va afecta zeci de arbori, câteva garduri vii, dar şi grădinuţe cu flori, înfiinţate de locatari.

„Traseul conductei de canalizare este pe aliniamentul copacilor. Ar trebui să înlocuim canalizarea pe sub copac. Chiar de am găsi o variantă să ocolim unii dintre ei, tot atingem rădăcinile, există pericolul prăbuşirii acestora”, atrage atenţia inginerul de la Pfeiffer.

 

Un rău necesar

Chiar de tăierea copacilor îi afectează pe cei din zonă, conştienţi că au nevoie de utilităţi, oamenii nu se revoltă.

„Copacii au cam 40 de ani de când sunt plantaţi aici, în momentul în care a fost construit cartierul.

Nu cred că are cineva de obiectat dacă primăria vine şi le demonstrează că totul se face legal şi în interesul lor. Aşa, fiecare ţine la copacul din faţa casei lui, au o reticenţă când vine vorba de tăiere, şi chiar sunt mulţi arbori care vor trebui să fie tăiaţi. Dar canalizarea de aici trebuie refăcută, este colmatată, veche, vin de acolo mirosuri de nu poţi respira”, spune Radu Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei 74, din care fac parte blocurile respective.

O parte dintre locatari au aflat deja de lucrările care se vor face la ei în zonă, iar atitudinea lor e una oscilantă.

„Îmi pare rău pentru ei, sunt aici de când am venit în acest cartier. Dar lucrarea trebuie făcută...”, spune o femeie în vârstă, care se bucură de umbra copacilor într-o zi caniculară de vară.

„Sunt copacii mei, au fost plantaţi atunci când m-am mutat aici, când s-a înfiinţat cartierul. Dacă legea spune că trebuie tăiaţi, nu ne opunem. Dar alţii nu mai pun”, spune cu supărare în glas o altă locatară, care se gândeşte cu jale la noroiul care se va crea în zonă odată cu efectuarea săpăturilor.

Lucrarea este necesară pentru racordarea la canalizare a cinci scări de bloc de pe strada Oituz, care nu au avut cum fi racordate la conducta nouă montată în apropiere, din cauză că sunt situate mai jos decât nivelul acesteia, încât, prin noua conductă, vor fi „legate” la o reţea situată mai jos, pentru a funcţiona curgerea gravitaţională a apelor uzate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de copaci şi garduri vii din Zamca stau în calea înlocuirii conductelor de apă şi canalizare.
 Vizualizări articol: 1945 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Zeci de copaci şi garduri vii din Zamca stau în calea înlocuirii conductelor de apă şi canalizare1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Xxxx trimis de
( 5 aug 2015, 15:14:10
portiunea de trotuar de linga bordura de-a lungul Bdului G.Enescu cind se va repara, in ce secol? in statia autobuz de la Catedrala in fata Alfa Bank , parca asa se cheama, au lasat bordura fata de trotuar asa de inalta, ca daca nu esti atent cind cobori din autobuz, maxi-taxi te impiedici si ajungi cu capul ohoo in acel parapet din fata.....am vazut o sitruatie intr-una din zile, cind o persoana mai in virsta s-a impiedicat de bordura ( care este inalta de 10 cm.poate mai mult ) si daca nu o tineau doi oameni, femeia se accidenta serios.....zilnic , se intimpla zeci de asemenea cazuri.....ori bordura trebuia sa fie la nivelul trotuarului, nu? cit de prost sa fii sa faci ce au facut acei profesionisti acolo, merita sa vedeti....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei