Thermonet va face o propunere foarte serioasă Primăriei municipiului Suceava privind concesionarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice, intenţia sa fiind aceea de a investi substanţial în modernizarea sistemului de termoficare. Afirmaţia a fost făcută de Vasile Ilie, directorul general al firmei Bioenergy Suceava, operatorul noii centrale termice pe gaz şi biomasă a municipiului reşedinţă de judeţ. "Noi dorim ca în termen de câteva luni să facem nişte modernizări atât la punctele termice, cât şi la reţele, în vederea diminuării pierderilor. Una dintre modernizări ar viza ca populaţia să beneficieze de apă caldă instantaneu la deschiderea robinetului, nu ca acum, când oamenii trebuie să ţină robinetul deschis minute bune până curge apă caldă. Mai exact trebuie să tragem o conductă de retur de la fiecare bloc până în punctul termic şi asta o putem face foarte repede. Populaţia trebuie să vadă o îmbunătăţire imediată a calităţii”, a declarat Vasile Ilie.
Vasile Ilie crede că transportul şi distribuţia energiei termice ar trebui să rămână în familie
El a arătat că ar fi avantajos ca transportul şi distribuţia energiei termice să rămână în grupul de firme din care fac parte Bioenergy şi Thermonet, adică în familie, pentru că în această situaţie există certitudinea că energia termică produsă de noua centrală va fi plătită în totalitate.
„Ar fi avantajos să avem tot sistemul, pentru că nu avem certitudinea că cel care preia transportul şi distribuţia ne va plăti energia termică livrată. Aceasta este marea noastră frică. Ne dorim ca serviciul de transport şi distribuţie să fie preluat fie de noi, fie de o firmă puternică, serioasă şi viabilă care să plătească integral şi la timp energia pe care o primeşte de la noi”, a spus directorul general al Bioenergy. Vasile Ilie a arătat că Bioenergy are de recuperat de la actualul operator al sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, Termica, aflat în faliment, 22.559.895 de lei, din care 1.784.471 de lei reprezintă penalităţi de întârziere. „Suntem înscrişi la masa credală şi aşteptăm să demareze procedurile prin care să ne recuperăm banii”, a spus Vasile Ilie.
Negocierea directă pentru concesionarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice va avea loc în data de 13 august. Vor participa trei societăţi care au depus oferte eligibile la licitaţia soldată cu eşec organizată de Primăria Suceava, şi anume Thermonet, ai cărei acţionari sunt Elsaco Botoşani şi Adrem Invest Bucureşti, acesta din urmă deţinând pachetul majoritar de acţiuni la societatea Bioenergy, care operează noua centrală termică pe gaz şi biomasă a municipiului Suceava, Veolia Energie România, subsidiara grupului francez Dalke, şi Transagent, noua societate a primăriei, al cărei acţionar unic este Consiliul Local. Vasile Ilie a ţinut să sublinieze că noua centrală funcţionează la întreaga capacitate şi că nu are nevoie de reparaţii, revizii sau alte intervenţii tehnice. „Problema pe care o avem în continuare este crearea unui stoc de combustibil măcar pentru o lună de iarnă, atunci când funcţionăm cu patru cazane, dublu faţă de perioada de vară. În rest avem o situaţie bună privind aprovizionarea cu biomasă. Ne-am plătit toţi furnizorii de biomasă la timp, iar o parte dintre ei chiar în avans, adică mai repede de 30 de zile”, a mai spus Vasile Ilie.
( 5 aug 2015, 11:30:46