Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 aug 2015 - Anul XX, nr. 179 (5991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Datorii

Bioenergy are de recuperat peste 22 de milioane de lei de la falimentara Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Thermonet va face o propunere foarte serioasă Primăriei municipiului Suceava privind concesionarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice, intenţia sa fiind aceea de a investi substanţial în modernizarea sistemului de termoficare. Afirmaţia a fost făcută de Vasile Ilie, directorul general al firmei Bioenergy Suceava, operatorul noii centrale termice pe gaz şi biomasă a municipiului reşedinţă de judeţ. "Noi dorim ca în termen de câteva luni să facem nişte modernizări atât la punctele termice, cât şi la reţele, în vederea diminuării pierderilor. Una dintre modernizări ar viza ca populaţia să beneficieze de apă caldă instantaneu la deschiderea robinetului, nu ca acum, când oamenii trebuie să ţină robinetul deschis minute bune până curge apă caldă. Mai exact trebuie să tragem o conductă de retur de la fiecare bloc până în punctul termic şi asta o putem face foarte repede. Populaţia trebuie să vadă o îmbunătăţire imediată a calităţii”, a declarat Vasile Ilie.

 

Vasile Ilie crede că transportul şi distribuţia energiei termice ar trebui să rămână în familie

El a arătat că ar fi avantajos ca transportul şi distribuţia energiei termice să rămână în grupul de firme din care fac parte Bioenergy şi Thermonet, adică în familie, pentru că în această situaţie există certitudinea că energia termică produsă de noua centrală va fi plătită în totalitate.

„Ar fi avantajos să avem tot sistemul, pentru că nu avem certitudinea că cel care preia transportul şi distribuţia ne va plăti energia termică livrată.  Aceasta este marea noastră frică. Ne dorim ca serviciul de transport şi distribuţie să fie preluat fie de noi, fie de o firmă puternică, serioasă şi viabilă care să plătească integral şi la timp energia pe care o primeşte de la noi”, a spus directorul general al Bioenergy. Vasile Ilie a arătat că Bioenergy  are de recuperat de la actualul operator al sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, Termica, aflat în faliment, 22.559.895 de lei, din care 1.784.471 de lei reprezintă penalităţi de întârziere. „Suntem înscrişi la masa credală şi aşteptăm să demareze procedurile prin care să ne recuperăm banii”, a spus Vasile Ilie.

Negocierea directă pentru concesionarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice va avea loc în data de 13 august. Vor participa trei societăţi care au depus oferte eligibile la licitaţia soldată cu eşec organizată de Primăria Suceava, şi anume Thermonet, ai cărei acţionari sunt Elsaco Botoşani şi Adrem Invest Bucureşti, acesta din urmă deţinând pachetul majoritar de acţiuni la societatea Bioenergy, care operează noua centrală termică pe gaz şi biomasă a municipiului Suceava, Veolia Energie România, subsidiara grupului francez Dalke, şi Transagent, noua societate a primăriei, al cărei acţionar unic este Consiliul Local. Vasile Ilie a ţinut să sublinieze că noua centrală funcţionează la întreaga capacitate şi că nu are nevoie de reparaţii, revizii sau alte intervenţii tehnice. „Problema pe care o avem în continuare este crearea unui stoc de combustibil măcar pentru o lună de iarnă, atunci când funcţionăm cu patru cazane, dublu faţă de perioada de vară. În rest avem o situaţie bună privind aprovizionarea cu biomasă. Ne-am plătit toţi furnizorii de biomasă la timp, iar o parte dintre ei chiar în avans, adică mai repede de 30 de zile”, a mai spus Vasile Ilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bioenergy are de recuperat peste 22 de milioane de lei de la falimentara Termica.
 Vizualizări articol: 2202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Bioenergy are de recuperat peste 22 de milioane de lei de la falimentara Termica1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
( 5 aug 2015, 11:30:46
Domnule doctor Vasile Ilie, familia dumneavoastra de firme cu ce va face transportul energiei termice daca acele instalatii energetice complexe se afla in patrimoniul Termica? Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum aceste societati, TRANSAGENT, THERMONET sau  EVOLIA ENERGIE IASI care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
2.   Problema de sistem trimis de
( 5 aug 2015, 11:42:27
Ce putem intelege daca avem in vedere un alt articol din presa locala a Sucevei precum ca „Stafia Termica ne bantuie, ne pune piedici si cere bani in continuare de la suceveni”, cand suma totala calculata ca prejudiciu adus societatii Termica de catre primaria Suceava a fost stabilita la 93.3 milioane de lei si in legatura cu care justitia urmeaza sa se pronunte?! Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Transagent, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
3.   Problema de sistem trimis de
( 5 aug 2015, 11:43:48
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si incurcarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
4.   Problema de sistem trimis de
( 5 aug 2015, 11:44:53
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
5.   Problema de sistem trimis de
( 5 aug 2015, 11:46:51
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc...Pana si directorul lucrator de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata, Bioenergy... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, salariatii de acolo, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
6.   Problema de sistem trimis de
( 5 aug 2015, 11:48:12
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe, are mari avantaje tehnico – economice.
7.   Problema de sistem trimis de
( 5 aug 2015, 11:49:24
Prin falimentarea Termicii si distrugerea sistemului de termoficare din Suceava, primaria nu a stiut si nici nu stie ce-a pierdut....! Cu regret, putem spune ca aceste probleme au depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, Comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei