Un fermier din comuna Marginea, care creşte porci şi vaci din rase de carne, a făcut senzaţie pe site-ul de socializare Facebook după ce a postat mai multe fotografii cu un porc uriaş. Într-o poză publicată în luna iulie porcul avea 480 de kilograme, însă între timp exemplarul a depăşit jumătate de tonă. Animalul are vârsta de trei ani şi este ţinut pentru montă artificială.
Povestea porcului gigant şi a proprietarului său, Vasile Coraciuc, în vârstă de 44 de ani, a fost publicată de site-ul agrointel.ro, care promovează afacerile în agricultură.
A învăţat meserie într-o fermă din Italia
Fermierul în vârstă de 44 de ani s-a apucat de propria afacere, de creșterea porcilor și a vacilor din rase de carne, după ce a lucrat 16 ani în Italia, într-o fermă de creştere a porcinelor. Cu ce a învăţat practic acolo şi cu economiile strânse, suceveanul a decis, acum trei ani, să îşi deschidă propria fermă.
Porcul gigant este din rasa Marele Alb şi a fost botezat de mărginean „Giorgio”, deoarece a fost adus din Italia. Este unul dintre primele exemplare cu care bărbatul şi-a început afacerea, astfel că animalul are şi o importantă valoare sentimentală pentru stăpân.
Porcul mănâncă numai ecologic, susţine crescătorul
Deşi pare paradoxal, porcul nu este obez, fiind ţinut la dietă. În cazul în care ar creşte şi mai mult în greutate animalul ar putea avea probleme cu oasele şi ar exista riscul să nu se mai poată deplasa. Porcul, susţine fermierul,mănâncă doar grâu, orz, secară, floarea-soarelui, ovăz, lucernă – toate măcinate împreună și administrate sub formă de făinuri. De asemenea, acesta primeşte zer în loc de apă, zerul fiind considerat aliment de bază pentru creşterea în sistem ecologic.
Porcul a fost păstrat până la această vârstă şi nici nu va fi tăiat prea curând, a explicat fermierul, pentru sămânţa folosită la monta artificială şi pentru dezvoltarea rasei în zonă, mai ales că are solicitări în acest sens.
Bărbatul mai creşte şi alte rase de porci rare în România. Un exemplu sunt este porcul din rasa Mangaliţa, cunoscut ca „porcul somon”, pentru calitatea net superioară a cărnii. Porci din această rasă mai sunt crescuţi şi la Vicovu de Sus, de un localnic care încearcă să-şi dezvolte o fermă cu acest profil.
Specialist în monta artificială la porcine
Revenind la crescătorul din Marginea, acesta are în jur de 50 de porci, plus bovine din rase de carne. Bărbatul a declarat că perioada petrecută în Italia, la ferma de porci, a fost cea mai bună şcoală posibilă pe care putea să o facă în domeniu.
„Realitatea cu care te confrunți într-o fermă bate teoria”, a declarat mărgineanul.
Tot în Italia a făcut suceveanul şi un curs în care a învăţat cum se face monta artificială la porcine. Datorită acelui curs mărgineanul realizează însămânţări artificiale pentru mai multe ferme din judeţul Suceava.
Rasa de porci Marele alb
Marele alb, cunoscut şi sub numele de Yorkul Mare, este o rasă de porci originară din Anglia. A fost dezvoltată pentru producţia de carne, unde oferă rezultate excepţionale, fiind una dintre cele mai răspândite rase de porci din lume.
Porcul din rasa Marele alb se distinge prin urechile ridicate, de culoare albă, pielea alb-rozalie şi dimensiunile impunătoare, fiind încă de la început un animal destinat producţiei de carne. Este un animal masiv şi rezistent, care suportă foarte bine variaţiile climaterice. Masculii sunt folosiţi şi pentru îmbunătăţirea altor rase.
Carnea acestui porc este de foarte bună calitate, cu un conţinut redus de grăsime.
Chiar dacă este masiv, porcul din rasa Marele alb este foarte activ, ceea ce îi permite să aibă o viaţă lungă şi o sănătate bună.
Conform specialiştilor, exemplarele bine crescute pot ajunge până la 500 de kilograme, în timp ce în cazuri excepţionale pot atinge şi chiar depăşi 700 de kilograme.
( 5 aug 2015, 20:24:54