Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2015 - Anul XX, nr. 178 (5990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Uriaş

Un fermier din Marginea are un porc de peste 500 de kilograme

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un fermier din comuna Marginea, care creşte porci şi vaci din rase de carne, a făcut senzaţie pe site-ul de socializare Facebook după ce a postat mai multe fotografii cu un porc uriaş. Într-o poză publicată în luna iulie porcul avea 480 de kilograme, însă între timp exemplarul a depăşit jumătate de tonă. Animalul are vârsta de trei ani şi este ţinut pentru montă artificială.

Povestea porcului gigant şi a proprietarului său, Vasile Coraciuc, în vârstă de 44 de ani, a fost publicată de site-ul agrointel.ro, care promovează afacerile în agricultură.

 

A învăţat meserie într-o fermă din Italia

Fermierul în vârstă de 44 de ani s-a apucat de propria afacere, de creșterea porcilor și a vacilor din rase de carne, după ce a lucrat 16 ani în Italia, într-o fermă de creştere a porcinelor. Cu ce a învăţat practic acolo şi cu economiile strânse, suceveanul a decis, acum trei ani, să îşi deschidă propria fermă. 

Porcul gigant este din rasa Marele Alb şi a fost botezat de mărginean „Giorgio”,  deoarece a fost adus din Italia. Este unul dintre primele exemplare cu care bărbatul şi-a început afacerea, astfel că animalul are şi o importantă valoare sentimentală pentru stăpân.  

 

Porcul mănâncă numai ecologic, susţine crescătorul

Deşi pare paradoxal, porcul nu este obez, fiind ţinut la dietă. În cazul în care ar creşte şi mai mult în greutate animalul ar putea avea probleme cu oasele şi ar exista riscul să nu se mai poată deplasa. Porcul, susţine fermierul,mănâncă doar grâu, orz, secară, floarea-soarelui, ovăz, lucernă – toate măcinate împreună și administrate sub formă de făinuri. De asemenea, acesta primeşte zer în loc de apă, zerul fiind considerat aliment de bază pentru creşterea în sistem ecologic.

Porcul a fost păstrat până la această vârstă şi nici nu va fi tăiat prea curând, a explicat fermierul, pentru sămânţa folosită la monta artificială şi pentru dezvoltarea rasei în zonă, mai ales că are solicitări în acest sens.

Bărbatul mai creşte şi alte rase de porci rare în România. Un exemplu sunt este porcul din rasa Mangaliţa, cunoscut ca „porcul somon”, pentru calitatea net superioară a cărnii. Porci din această rasă mai sunt crescuţi şi la Vicovu de Sus, de un localnic care încearcă să-şi dezvolte o fermă cu acest profil.

 

Specialist în monta artificială la porcine

Revenind la crescătorul din Marginea, acesta are în jur de 50 de porci, plus bovine din rase de carne. Bărbatul a declarat că perioada petrecută în Italia, la ferma de porci, a fost cea mai bună şcoală posibilă pe care putea să o facă în domeniu.

„Realitatea cu care te confrunți într-o fermă bate teoria”, a declarat mărgineanul.

Tot în Italia a făcut suceveanul şi un curs în care a învăţat cum se face monta artificială la porcine. Datorită acelui curs mărgineanul realizează însămânţări artificiale pentru mai multe ferme din judeţul Suceava.

 

Rasa de porci Marele alb

Marele alb, cunoscut şi sub numele de Yorkul Mare, este o rasă de porci originară din Anglia. A fost dezvoltată pentru producţia de carne, unde oferă rezultate excepţionale, fiind una dintre cele mai răspândite rase de porci din lume.

Porcul din rasa Marele alb se distinge prin urechile ridicate, de culoare albă, pielea alb-rozalie şi dimensiunile impunătoare, fiind încă de la început un animal destinat producţiei de carne. Este un animal masiv şi rezistent, care suportă foarte bine variaţiile climaterice. Masculii sunt folosiţi şi pentru îmbunătăţirea altor rase.

Carnea acestui porc este de foarte bună calitate, cu un conţinut redus de grăsime.

Chiar dacă este masiv, porcul din rasa Marele alb este foarte activ, ceea ce îi permite să aibă o viaţă lungă şi o sănătate bună.

Conform specialiştilor, exemplarele bine crescute pot ajunge până la 500 de kilograme, în timp ce în cazuri excepţionale pot atinge şi chiar depăşi 700 de kilograme.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fermier din Marginea are un porc de peste 500 de kilograme.
 Vizualizări articol: 11051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un fermier din Marginea are un porc de peste 500 de kilograme5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Clasament trimis de
( 5 aug 2015, 20:24:54
Asta de la Marginea e pe locul 2,primul este ocupat de un edil-sef al carui ficior are crasme de succes.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman) O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura "blurat". Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile... Citeşte