Reabilitarea bulevardului George Enescu şi a străzii Universităţii din municipiul Suceava, care a costat circa un milion de euro, s-a făcut fără a fi schimbate în prealabil vechile conducte de apă şi canalizare care trec pe sub carosabil, după cum nu au fost înlocuite nici cablurile electrice de la iluminatul public, de sub parcările noi. Conductele de apă şi canalizare din zona Maraton până la Catedrală au o vechime de peste 40 de ani, aşa că este oricând posibil să apară avarii, dar din păcate decalajul dintre programul de asfaltare şi cel de înlocuire a reţelelor vechi de utilităţi a făcut ca în municipiul Suceava întâi să se asfalteze şi după aceea să se schimbe conductele subterane.
ACET Suceava a intenţionat să execute lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, din economiile de aproape şase milioane de euro făcute la proiectul finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu. Autoritatea de Management îşi dăduse acordul de principiu ca trei milioane de euro să fie alocate înlocuirii conductelor pe străzile George Enescu, Universităţii şi Traian Vuia. Ritmul în care a lucrat însă firma Pfeiffer, executantul proiectului ”Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată din municipiul Suceava”, a făcut ca administraţia locală să fie sceptică în ceea ce priveşte posibilitatea de a finaliza lucrările în timp util pentru a se mai face şi reabilitarea străzilor amintite, finanţată de asemenea din bani europeni.
Directorul ACET, Ștefan Groza, ne-a declarat, ieri, că în cazul în care vor apărea avarii în zona străzilor reabilitate, ”săpăm punctual şi schimbăm doar porţiunea afectată”. Lucrările de asfaltare au o garanţie de 5 ani şi primăria acordă foarte greu aviz pentru intervenţie în carosabil.
Prima săpătură într-o parcare nouă pentru o avarie la un cablu de iluminat
Contractul pentru lucrările la reţeaua de apă şi canalizare câştigat de firma Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH& Co.KG are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro, care înseamnă 70 la sută din valoarea estimată, şi ar fi trebuit finalizat în data de 4 iunie 2014. Firma nu s-a încadrat în termenul prevăzut iniţial şi a obţinut o amânare până în data de 30 septembrie a.c. Prin urmare, probabilitatea de a se înlocui conductele de sub bulevardul George Enescu şi de sub strada Universităţii este aproape nulă. Doar dacă, aşa cum spunea directorul Groza, nu se va recurge la o metodă mai laborioasă, de a se introduce conducta nouă în cea veche, fără a se mai săpa tranşee în carosabil. Haosul care a marcat execuţia lucrărilor de către Pfeiffer şi subcontractorii săi nu este dătător de speranţă că s-ar putea realiza un proiect atât de complex, mai ales într-un timp scurt.
Graba de a reabilita cele două mari artere rutiere din municipiul Suceava pentru a nu pierde banii a făcut ca nici măcar cablurile de la iluminatul public să nu fie schimbate, iar problemele nu au întârziat să apară. Săptămâna trecută, schimbarea unui cablu electric ”împuşcat” a necesitat o săpătură la o adâncime de 3 metri în una din noile parcări de pe bulevardul George Enescu. Viceprimarul Lucian Harşovschi ne-a declarat, ieri, că a fost informat despre avarie şi că singurul lucru pe care l-a putut face a fost să solicite muncitorilor care au înlocuit cablul defect să se abţină de la a aduce ei terenul la starea iniţială. ”După ce au terminat cu cablul a intervenit o echipă de la Victor Construct (n.r. firma care a realizat asfaltarea bulevardului şi parcările). Acum terenul arată bine, aducerea terenului la starea iniţială s-a făcut cum trebuie”, a afirmat Harşovschi.
Asfaltare la foc automat
Până în noiembrie, firma de construcţii din Botoşani mai este în Suceava pentru că mai are lucrări în execuţie şi poate răspunde unor astfel de solicitări din partea administraţiei municipale. Întrebarea este de anul viitor cine va mai interveni. Finanţarea europeană pentru reabilitarea străzilor din municipiul Suceava este de 8 milioane de euro; proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul anului.
Mai menţionăm că principalele conducte ale sistemului de alimentare cu apă a municipiului Suceava au vârsta cuprinsă între 18 şi 90 ani. În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, din sistemul construit din bazalt, beton, oţel şi beton armat, conductele au între 30 şi 90 de ani.
Prin proiectul finanţat prin POS Mediu sunt extinse cu 31,3 kilometri reţelele de apă, se reabilitează 25,3 kilometri de reţele de apă existente, se extind cu 32,7 kilometri reţelele de canalizare şi se reabilitează şase kilometri de reţea de canalizare. Proiectul mai include o staţie de repompare a apei şi cinci staţii de pompare pentru canalizări pe 77 de străzi.
Acest proiect îl completează pe cel ISPA, în valoare de 53,7 de milioane de euro, prin care s-a reabilitat reţeaua de apă pe o lungime de 34 de kilometri şi s-a făcut extinderea reţelei pe o lungime de zece kilometri, s-a reabilitat canalizarea pe o lungime de 68 de kilometri şi a fost extinsă pe o lungime de zece kilometri. De asemenea, a fost modernizată staţia de epurare a apelor uzate.
( 4 aug 2015, 12:29:17