Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2015 - Anul XX, nr. 178 (5990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fonduri

62 de localităţi sucevene şi Consiliul Judeţean vor primi bani la ultima rectificare bugetară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mult de jumătate dintre localităţile judeţului Suceava ar urma să primească bani la rectificarea bugetară pe care Guvernul României a aprobat-o în luna iulie 2015. Potrivit ordonanţei de urgenţă pentru rectificarea bugetară din luna iulie 2015, sumele alocate judeţului Suceava pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi distribuite comunelor, oraşelor şi municipiilor sucevene care la începutul acestui an au primit prin legea bugetului de stat sume totale de echilibrare, cumulate cu sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile judeţene şi comunale, mai mici decât sumele totale alocate iniţial în anul 2014. Prin ordonanţa de rectificare a bugetului de stat, judeţul Suceava a primit suma de 36,28 de milioane de lei, în textul actului normativ precizându-se în mod clar că suma este alocată pentru „unitățile administrativ-teritoriale cărora în anul 2015 le-au fost repartizate sume totale de echilibrare mai mici decât sumele totale de echilibrare repartizate inițial în anul 2014, cumulate cu sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile județene și comunale”.

Ca principiu de lucru, suma de 36,28 de milioane de lei va fi împărţită la localităţile sucevene cărora, la începutul anului 2015, pentru echilibrarea bugetelor locale le-a fost repartizată o sumă mai mică decât cea primită la începutul anului 2014.

Potrivit datelor primite de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava cu privire la sumele primite iniţial în anul 2014 şi sumele repartizate la începutul anului 2015, nu mai puţin de 52 de localităţi sucevene nu ar urma să primească nici un leu la ultima rectificare bugetară. Şi asta pentru că suma primită anul acesta pentru echilibrarea bugetelor este mai mare decât cea primită iniţial anul trecut.

Printre localităţile care nu ar mai primi bani la această rectificare se numără Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Vatra Dornei, Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milişăuţi, Salcea, Solca sau Vicovu de Sus, precum şi 40 de comune.

 

Comunele care ar urma să primească cei mai mulţi bani sunt Udeşti, Dumbrăveni şi Arbore

Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că la o analiză preliminară a sumelor repartizate iniţial pentru echilibrarea bugetelor locale în anii 2014 şi 2015 reiese faptul că 62 de localităţi sucevene şi Consiliul Judeţean ar urma să primească bani în plus. Suma pe care Consiliul Judeţean ar urma să o primească la această rectificare este de puţin peste un milion de lei (10 miliarde de lei vechi).

Dintre localităţile din judeţul Suceava, cea mai mare sumă care ar urma să fie repartizată pentru echilibrarea bugetelor locale ar ajunge în comuna Udeşti, în condiţiile în care diferenţa dintre sumele primite iniţial în anul 2014 şi cele din anul 2015 este de aproape două milioane de lei. Sume mai mari de bani (sume aproximative) ar trebui să primească şi comunele Dumbrăveni – 1,78 milioane de lei, Arbore – 1,4 milioane de lei, Horodnic de Sus şi Volovăţ – 1,2 milioane de lei,  Mălini şi Marginea – 1,1 milioane de lei şi Cornu Luncii – un milion de lei. Dintre cele 16 oraşe şi municipii ale judeţului, singurele care ar urma să primească bani ar fi Gura Humorului – aproximativ un milion de lei, Suceava – 770.000 de lei, Siret – 647.000 de lei şi Rădăuţi – 540.000 de lei.

Sume în plus ar urma să primească şi localităţile Adâncata, Baia, Bălcăuţi, Bilca, Boroaia, Bosanci, Brodina, Burla, Cacica, Coşna, Crucea, Dărmăneşti, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Dorneşti,  Fântânele, Forăşti, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Fundu Moldovei, Grăniceşti, Horodniceni, Iaslovăţ, Ipoteşti, Mănăstirea Humorului, Moara, Moldoviţa, Ostra, Păltinoasa, Pătrăuţi, Poiana Stampei, Pojorâta, Preuteşti, Putna, Rădăşeni, Sadova, Şaru Dornei, Satu Mare, Şcheia, Straja, Stulpicani, Suceviţa, Todireşti, Vadu Moldovei, Vama, Vatra Moldoviţei, Vereşti, Vicovu de Jos, Voitinel şi Zvoriştea.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat, judeţul Suceava a primit şi 18,512 milioane de lei pentru plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţ, precum şi o sumă de 713.000 de lei care va avea ca destinaţie acoperirea cheltuielilor cu plata contribuţiilor pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult sucevene.

Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a ţinut să precizeze că o noutate în ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat o reprezintă alocarea la nivel naţional a unei sume de 30,639 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor învăţământului particular sau confesional acreditat, bani care urmează să fie repartizaţi la nivelul fiecărui judeţ printr-o hotărâre a Guvernului României. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 62 de localităţi sucevene şi Consiliul Judeţean vor primi bani la ultima rectificare bugetară.
 Vizualizări articol: 4766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
62 de localităţi sucevene şi Consiliul Judeţean vor primi bani la ultima rectificare bugetară2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:18:33
prolog: ieri am prezentat principalele argumente ce i-au permis Sibiului să fie desemnată Capitală culturală europeană în anul 2007.
Ian să vedem care sunt „așii” din mânecile iei sucevene.

Tzărănoaie - municipiu reședință de Gubernie, având o populație de aproximativ 92.000 de locuitori, dintre care 50.000 cu domiciliul stabilit în auslanduri și alții 42.000 de locuitori stabili, reprezentând pensionari, milițieni maidanezi, bugetari, asistați social și bișnițari bazariști.
Prima atestare documentară a cetății este pusă serios la îndoială de recentele dezvăluiri Wikileaks.
Astfel:
- S-a dat publicității textul original și traducerea pisaniei voievodului Petru I Mușat adresată regelui polonez Vladislav al II-lea; această misivă nu face mențiune la Suceava, ci reprezintă doar o notificare a voievodului maldavan prin care îi trimite  ☭ cului un avans de 3.000 de euro-ducați de Haur pe care îi voiește preschimbați în marafeturi cu specific medieval: sprayuri Maliția-Galiția, blue-jeans originali, manufacturați la Cracovia din foaie de cort, adibași Puna și Mike, desagi cu sare colorată Delikat și legături de iarba draaqului marca Apollonia, Arberia, BT și DS. Din traducerea exactă a acestui înscris istoric rezultă, fără putință de tăgadă, faptul că voievodul întemeietor al tărâmului zimbrilor și bourilor moldoveni (ulterior decăzuți la condiția umilă de boi regulari) îl somează pe Măritul traficant polonez ca să nu-i mai trimită marafeturile la vamă la Siret, c-acolo au tăbărit lefegii vistiernici valahi care, dimpreună cu ispravnicii de la DIICOT și DNA au prins cu arcanul pe toți răzeșii – grăniceri, oameni de încredere a Măriei sale – Vanea Fedocico.
1.1  RE: Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:19:19
Mai mult decât atât, domnitorul moldovean precizează expres toponimul Siret, nicidecum Suceava, loc în care regele leșilor să-i trimită marafeturile înstruțate în polietilenă, să le îmbarce în barcazuri fără velă sau cârmaci și să le repeadă peste apă.
Fără vreo relevanță față de tranzacția oneroasă dintre voievodul moldovean și regele polonez, în încheierea scrisorii se poruncește ca odată cu marafeturile arvunite să fie slöboțiți din robie trimeși în Molodova și șatra țâganilor galițieni a Gorașilor, care, după pribegie, să-și românizeze numele în bejenari și să zămislească, peste secoli, o mare săminție de cărturari de mucava, de politicieni sicofanți, de jenerali izmănari sau prim-miniștri de la Ignat până la Crăciun;
- De asemenea, tot dezvăluirile Wikileaks aruncă un alt semn de întrebare asupra autenticității enciclicei redactată de catolicosul Theodoros al II-lea, înscris care, în urma analizei cu izotopul de Carbon 14, s-a dovedit a nu fi redactat în perioada sfârșitului de secol XIV ci mult mai târziu, prin sec. XVIII, plastografia fiind realizată de niște negustori levantini, utilizând o varinată de dagherotip precursor al Photoshopului.

Suceava este așezată la răspântia unor importante rute comerciale și de transport. Suceava este străbătută de Drumul european 85 (DN2). Întrucât acest drum are o importanță strategică deosebită, după modelul fostelor linii de apărare de la Focșani – Nămoloasa – Galați ( Pervaia Mirvaia Vaina) sau al frontului Iași – Chișinău ( Ftaraia Miraviaia Vaina), Comanul muscălesc dregător al Cetății Baia a organizat linia de apărare Fălticeni – Pașcani – Târgu Frumos.
1.2  RE: Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:20:07
Această linie de apărare, menită a zădărnici invazia năvălitorilor teutoni din tribul sibiano-germanic al evanghelicilor, a fost concepută prin amplasarea de-a lungul și de-a latul căii de transport a nenumărate lucrări de artă militară, reprezentate prin: șanțuri antitanc, abatize, ambuscade, poduri-capcană, baraje, avalanșe.

În afara acestei importante rute de transport orientată pe axa Sud-Nord, Suceava mai este traversată de o serie de alte căi de comunicație, printre care pot fi menționate:
Coridorul I panasiatic, reprezentat de E 58, ce străbate județul de la Est și se îndreaptă către Westul glorios, realizat în batgiocură de niște Aktori asfaltagii cu vocație de șmenari. Pe acest drum, cutumiar denumit „Drumul tizâcului, al grefierilor, procurorilor și judecătorilor, al trepădușilor botoșăneni dornici de închiabureală, viitori ștabi lefegii” se aburcă în gubernie toate scursurile, toate lichelele și toate secăturile din Botoșaniul riveran, curve, lichele și secături ariviste dornice de împlinire profesională și materială în Cetatea de Scaun.
Alte rute de transport ce străbat municipiul Suceava sunt DN29A, drum denumit Drumul Mătăsii, al vodcii și al Jing-Lingului și care realizează legătura economică cu Botșeniul Popii Horga & Co.
Interoperabilitatea acestor rețele de transport rutier este asigurată de șoseaua de centură a Sucevei, Această năprasnică manifestare a non-discernământului managerial isvorăște demiurgic din Chaos și se îndreaptă abrupt către Chaosul cosmogonic, motiv pentru care și-a primit cognomenul de The Route 66 – The Road to Hell.
1.3  RE: Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:20:50
Șoseaua de centură este realizată la rang de autoband nemțesc, având un număr de 3 benzi + banda de urgență pe fiecare sens de mers. Centura ocolitoare a Sucevei a fost inaugurată încă de acum 4-5 ani, ea fiind operațională în procentaj de 126, 4(3)%.
La tăierea Panglicii inaugurale au fost prezenți, într-o armonie desăvârșită, toți factorii responsabili cu realizarea acestei importante lucrări de infrastructură: președintele în funcție Traian Băsescu, viitorul președinte JWK, foștii președinți Emil Constantinescu, Ion Iliescu, Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej, premierii Emil Boc, MRU și VV Ponta Copy-lot, miniștri ai turismului, ai Dezvoltării regionale și ai Transporturilor, președinții de Consiliu Județean Gheorghe Flutur și Cătălin Nechifor, Megafericitul DaniEL - The Holy Buck $, PreaSicofantul Pigment-Petrea Sidorovitul, preoți, călugări, prelați, prelate, pelerini, pelerine și mantale de ploaie, oameni de afaceri și bugetari mimetizați în oameni de afaceri, băgători de seamă, gură-cască, cerșetori, hoți de buzunare etc.

Nu în ultimul rând trebuie de menționat drumul județean 209D - Drumul Oaselor și al Viceroy-ului, de asemenea o importantă cale de negoț nefiscalizat, care asigură ruta alternativă dintre wild-north-ul județului și municipiul capitală de județ.

Municipiul Suceava are o rețea stradală semnificativă, principala caracteristică a acesteia fiind asemănarea flagrantă cu străzile orașului german Dresda, astfel cum arătau ele în data de 16 februarie 1945 după terminarea celor 2 zile de cumplit bombardament aliat.
De precizat amănuntul inedit că Suceava este PRIMA localitate din lume care are realizată în integralitate pavarea Symmetrică, atât pe partea stângă, cât și pe partea dreaptă, a întregii rețele stradale descrisă anterior.
1.4  RE: Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:21:30
Populația Sucevei este deservită de un număr de două linii de transport în comun, asigurate operațional de un număr de 5 autobuze TPL. (pardon, doar 3 întrucât unuia i-a explodat un cauciuc, iar al doilea a intrat în vitrina unei farmacii. Total 3, cu un grafic orar de 15 minute așteptare a călătorilor în WC-urile publice denumite stații de mijloc de transport în comun.)
Pe lângă aceste 2 linii de transport și 3 autobuze, Suceava mai are un număr de 38.000 de taxiuri și maxi-taxiuri, dintre care doar un număr de 2.000 sunt autorizate de municipalitate.

Suceava se mândrește cu Aeroportul Spațial Salcea, construit la standardele sistemului solar. Acest aeroport, având dotări la rang de cosmodrom Baikonur, asigură legături Spațiale cu: Stația Spațială Internațională, The Dark Side of The Moon, planeta Mercur, planeta Marte, planeta Venus, Planeta Pubis, Planet der Affen și Planeta Moldova.

Ca spații de joacă și agrement, Suceava ocupă primul loc în lume la suprafața de spațiu verde / locuitor, conducând detașat cu 4,22 mm pătrați / locuitor.
Această performanță a fost posibilă prin tăierea tuturor copacilor existenți în municipiu și betonarea suprafețelor astfel obținute. De asemenea, o pondere importantă a acestei statistici o oferă Baza de agrement din Parcul Șipote, zonă amenajată la standard de Disneyland, dotată fiind cu androizi leșinați, boschetari, pungi de aurolac, căcați, cutii de conserve goale, femei gravide și / sau violate multiplu, tigve de mortăciuni umane și animale înfulecate de canibali, ace de seringă utilizate multiplu de narcomani, pamperși utilizați, chiștoace de jointuri din etnobotanice, prezervative reutilizate prin reșapare vulcanică etc.
1.5  RE: Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:22:14
Municipiul Suceava este înfrățită cu o sumedenie de localități de pe toate continentele, cele mai reprezentative fiind:
- comuna Hliboca din Ucraina, loc în care, într-o standolă se manufacturează, la mașinuță electrică, celebrele țigări Jing-Ling, Marble și Plugarul;
- cartierul Ciocana din Chișinău – Rep. Moldova, cartier vestit pentru vodca produsă în căzile din baia apartamentelor, precum și prin numărul impresionant de „studente” venite în Suceava ca să studieze la USV, să se facă masterițe și doftorițe ale programului de studii „Felațio și Podul de Flori - repere interculturale și trans-istorice moldovenești”;
- satul Haafuasia din insula  ☭ na, arhipelagul Vanuatu.

În afara acestora, Suceava mai este înfrățită cu zeci de localități din Uganda, Botswana, Kiribati, Ciad, Gabon, Eritreea, Niger, Togo, Namibia, Angola, Mali, ISIL, Leshoto, Gambia, Burkina Faso, Sierra Leone, Liberia, Congo, Palau, Tuvalu, Tanzania și Samoa.

Industria este deosebit de dezvoltată în municipiul Suceava; printre marii operatori economici cu capital integral privat putând fi menționați:CPL,CCH, Mobstrat, IFA, IUPS, Rulmentul, IMUS, Iulius Mall, Shopping City, Carrefour, Real, Kaufland, Auchan, Lidl, Profi, etc.

Suceava este un important centru balnear, fiind prima stațiune din lume care a introdus conceptul de terapie olfactivă. Principalele așezăminte balneare sunt la Burdujeni – Stația de decantare a apelor uzate și groapa de gunoi de la ieșirea municipiului, proiect reimplementat cu succes în pasul Meștecăniș, la Pojorâta.
1.6  RE: Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:23:18
I. Repere culturale
- Cetatea de Toaletă (Scaun) a Sucevei restaurată în stil Art nouveau prelipcan – Unica cetate medievală din Europa cu geamuri termopan, ziduri de apărare izolate termic, balustrade din inox, alei pavate Symmetric și tablă Lindab rezistentă la ghiulelele osmanlâilor.
- Porți bucovinene noi, atât la intrarea cât și la ieșirea din gubernie, porți idolatre și deșarte dinaintea cărora să fie declamată celebra „Nedumerire” a menestrelilor de la Pasărea Colibri.
- Cel mai uriaș, kitsch și de neam-prost Ou Tradițional de Paște.
- Biblioteca municipală „Padrino Lounge” amplasată în foaierul mare al Casei de cultură a Municipiului.
- Groapa de gunoi de la Mestecăniș, proiect unicat mondial, realizat în batjocura fondurilor de coeziune europeană.
- Zidul Morții de la intersecția șoselei de centură cu DN17, „genială” lucrare de artă inginerească, materializare eficientă a distihului popular
„Cine-a pus pilonu-n Drum
Acela a fost om nebun.”

II. Așezăminte de cultură:
Orașul Suceava se mândrește cu un record inegalabil, înscris în Guiness Book of Records: este orașul cu cea mai mare densitate a instituțiilor de cultură teatrală, cinematografică, muzicală, literară, galerii de artă, simeze etc. Printre cele mai faimoase așezăminte culturale se înscriu:
- Padrino
- Lounge
- Padrino-Lounge
- Oscar Wilde Pub
- 31 Motor’s Pub
- Chagall Pub
- Del’Iri Pub
- Lugano
- L’Incontro Café
- Da Vincii Ristorante
- Tacco-Locco
- Apropo Café
- Brădet
- Babylon Club
- R Club
- V Club
- Ranch Club
- La fierărie

III. Pelerinaje culturale la:
- Prelipca – muzeul și casa memorială Johhny & Elye Long
- Bogata – muzeul meșteșugurilor căldărarilor și cortul memorial A. Băișanu & Puradeii și cumătrii.
- Suceava – lacătul-monument de pe ușa Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Suceava.
1.7  RE: Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:24:09
IV. Edificii religioase
Suceava abundă în edificii și lăcașuri religioase. Dintre acestea, la rang de tichie de mărgăritar stă Catedrala Mântuirii Neamului-Prost al popimii hapsâne și hrăpărețe, semnatare vocaționale ale legământului de sărăcie.
Alte edificii religioase, demne de a fi cuprinse într-o scurtă descriere a Sucevei, sunt bisericile, bisericuțele, milibisericuțele, microbisericuțele, nanobisericuțele și picobisericuțele întâlnite în fiecare cartier, la fiecare răspântie de străzi, la fiecare scară de bloc și la ușa fiecărui garaj auto.

V. Evenimente culturale anuale:

- Festivalul internațional al scrierii masoretice cu oi pe dealuri de la Bucșoaia
- „Cele 5.000 de sarmale de Aur și Gușatul de Diamant” – festivalul național al pomanagelii de Sânziene;
- „Suntem Ciolan din osul strămoșesc” - Festivalul internațional al cerșetoriei bugetate „Fasolea cu ciolan patriotic” – etapa a II-a – 1 dec. 1918;
- Gay pride fest – Colegiul uninominal 2 Burdujeni – „Hai duru-duru, cea mai bună p***ă-i kuru!”;
- Programul „Paște fericit păpădie în Bucovina”;
- Programul „Crăcește grațios în Bucovina”;
- Festivalul internațional de iodlere și hăulituri „Cânt și joc ca la ușa cortului” – manifestare artistică organizată la Bogata sub patronajul profesorului doctor în filozofie Ștefaan Alexaandru Băișaanu;
- Festivalul internațional de film în aer libertin „Fuck ce vreau, dar știu ce fac”, având secțiunile: scurtmetraj „amateur” și „vouyeur”, respectiv lung metraj „hentsai”, „creampie”, „bukkake”, „gang-bang”, „MILF” și „babe”.
- Festivalul Național de colinde și obiceiuri de Anul nou, desfășurat în fața palaturlui administrativ din Suceava, festival mecenat de Cătălin-Ioan Nechifor și Costică Harasim-Beamweu;
1.8  RE: Suceava – capitală a ipocriziei neobrăzate trimis de
( 4 aug 2015, 13:25:10
- „Kiss me baby, kiss me hard!” - Gala pupătorilor de moaște și a închinătorilor la tibii și peronee de episcop pedofil – manifestare anuală dedicată celor cu mințile îmbălsămate în votcă, supertiție, incultură, ignoranță și misticism.
- Jocurile paralimpice ale echipelor instituțiilor bugetare. Probe de concurs: Jocuri de societate „Luarea bățului cu gura”, „Probă de scoatere-viteză a secerii introbăgate în cur”, concurs de oratorie și elocință feminină „Da, mamă, sunt beată!”;
- Campionatul internațional de acrobații la saltea elastică, minifotbal și penis cu piciorul, campionat desfășurat pe pisda elastică a Aeroportului Spațial Salcea, în intervalele dintre decolarea unei rachete și aterizarea unei navete de bere cu gust puternic și amărui.
- Ziua porților deschise, eveniment organizat cu sprijinul DNA, la APIA Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și Judecăcătoria Rădăuți;

În concluzie, municipiul Suceava întrunește toate condițiile pentru a concura întru desemnarea drept Capitală culturală europeană.*
-----
* Notă: desemnare CÂND?
Răspuns: la PÜLIVARĂ.
devildevildevildevildevil
2.   Către Parpangel și Patlagică trimis de
( 4 aug 2015, 17:35:11
În vara anului 1476, Cetatea Sucevei a fost asediată de oștile turcești, conduse de sultanul Mahomed al II-lea, fiind avariată. După cum ne informează cronicarul polonez Jan Dlugosz, oștenii aflați în cetate, conduși de hatmanul Șendrea, s-au apărat eroic, iar oștile otomane au fost nevoite să se retragă. Acest asediu a demonstrat vulnerabilitatea zidurilor de incintă și a turnurilor pătrate în fața tirurilor de artilerie cu ghiulele de fier.
Ca urmare a celor constatate, începe a doua etapă de construcție a cetății din timpul lui Ștefan cel Mare. Pentru a întări și mai mult cetatea, domnitorul a dispus adăugarea la primul zid de incintă a unui al doilea zid, cu grosimea de 2 metri, care s-a unit pe latura de nord cu zidul fortificației lui Petru Mușat. Noul zid de incintă cu o grosime apreciabilă (de cel puțin 3,5 m) a fost prevăzut cu șapte bastioane semicirculare: câte unul pe laturile de nord-vest, sud-vest, sud, sud-est și nord-est și două pe latura de est. Cele trei bastioane pătrate din prima etapă au fost menținute fiind dublate cu ziduri semicirculare.
2.1  RE: Către Parpangel și Patlagică trimis de
( 4 aug 2015, 19:14:54
Se știe, Grigore – vocațional beutor de agheasmă!
Se știe despre treaba asta nu numai din isvoarele scrise ale leșilor, ci și din cele nescrise, recte isvoarele archaeologice.
Apăi, Io* am cetit amu ceva vreme, în Repertoriul arheologic al Bucovinei, pritocit de Mugur Andronic, precum că la restaurarea Cetății de Toaletă a Sucevei *, studiindu-se secțiunea orizontală a zidului, s-au descoperit lucrările de refacere și modernizare a sistemului de apărare.
Într-adevăr, între cele două ziduri, cel original cu grosimea de 1,5 metri și cel exterior cu grosimea de 2 metri s-a constatat un spațiu gol, ce variază între câțiva centimetri și câțiva decimetri.
Pentru a nu încărca inutil devizul de lucrări al acțiunii de restaurare, forurile responsabile, împreună cu Pârcălabul Gușă-Lungă, au hotărât umplerea spațiului cu polistiren expandat, peste care s-au bătut la partea superioară, pavele symmetrice din beton de culoarea ambientală zidului cetății.
Această soluție tehnică GE-NI-A-LĂ a fost adoptată În Consiliul local cu consens unanim, argumentându-se necesitatea protejării termice a băiatului lui Gâză și a celorlalți participanți la Bukowina Rock Castle.
-----
* Îi mai zâce Cetate de Toaletă și fiindcă tăt neisprăvitul se cacă sau se chișă pe dinaintea și dimprejurul statuii ecvestre a Bunicului Ștefan , pe lângă zâdurile cetății sau prin boschetele din mirabilul park împrejmuitor.
„O țară de răzăși câcăcioși!” suduie cu obidă Voievodul de pe soclu, mânios că rana din șold nu-i dă voie să se scoboare până pe Bulevardul 1 Mai la numărul 5 ca să-l scurteze de trup c-un cap pe neobrăzatul acela de pârcălab gușat, unsuros și gras ca Marele Alb de o jumătate de tonă a gospodarului din Marginea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman) O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura "blurat". Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile... Citeşte