Mai mult de jumătate dintre localităţile judeţului Suceava ar urma să primească bani la rectificarea bugetară pe care Guvernul României a aprobat-o în luna iulie 2015. Potrivit ordonanţei de urgenţă pentru rectificarea bugetară din luna iulie 2015, sumele alocate judeţului Suceava pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi distribuite comunelor, oraşelor şi municipiilor sucevene care la începutul acestui an au primit prin legea bugetului de stat sume totale de echilibrare, cumulate cu sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile judeţene şi comunale, mai mici decât sumele totale alocate iniţial în anul 2014. Prin ordonanţa de rectificare a bugetului de stat, judeţul Suceava a primit suma de 36,28 de milioane de lei, în textul actului normativ precizându-se în mod clar că suma este alocată pentru „unitățile administrativ-teritoriale cărora în anul 2015 le-au fost repartizate sume totale de echilibrare mai mici decât sumele totale de echilibrare repartizate inițial în anul 2014, cumulate cu sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile județene și comunale”.
Ca principiu de lucru, suma de 36,28 de milioane de lei va fi împărţită la localităţile sucevene cărora, la începutul anului 2015, pentru echilibrarea bugetelor locale le-a fost repartizată o sumă mai mică decât cea primită la începutul anului 2014.
Potrivit datelor primite de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava cu privire la sumele primite iniţial în anul 2014 şi sumele repartizate la începutul anului 2015, nu mai puţin de 52 de localităţi sucevene nu ar urma să primească nici un leu la ultima rectificare bugetară. Şi asta pentru că suma primită anul acesta pentru echilibrarea bugetelor este mai mare decât cea primită iniţial anul trecut.
Printre localităţile care nu ar mai primi bani la această rectificare se numără Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Vatra Dornei, Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milişăuţi, Salcea, Solca sau Vicovu de Sus, precum şi 40 de comune.
Comunele care ar urma să primească cei mai mulţi bani sunt Udeşti, Dumbrăveni şi Arbore
Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că la o analiză preliminară a sumelor repartizate iniţial pentru echilibrarea bugetelor locale în anii 2014 şi 2015 reiese faptul că 62 de localităţi sucevene şi Consiliul Judeţean ar urma să primească bani în plus. Suma pe care Consiliul Judeţean ar urma să o primească la această rectificare este de puţin peste un milion de lei (10 miliarde de lei vechi).
Dintre localităţile din judeţul Suceava, cea mai mare sumă care ar urma să fie repartizată pentru echilibrarea bugetelor locale ar ajunge în comuna Udeşti, în condiţiile în care diferenţa dintre sumele primite iniţial în anul 2014 şi cele din anul 2015 este de aproape două milioane de lei. Sume mai mari de bani (sume aproximative) ar trebui să primească şi comunele Dumbrăveni – 1,78 milioane de lei, Arbore – 1,4 milioane de lei, Horodnic de Sus şi Volovăţ – 1,2 milioane de lei, Mălini şi Marginea – 1,1 milioane de lei şi Cornu Luncii – un milion de lei. Dintre cele 16 oraşe şi municipii ale judeţului, singurele care ar urma să primească bani ar fi Gura Humorului – aproximativ un milion de lei, Suceava – 770.000 de lei, Siret – 647.000 de lei şi Rădăuţi – 540.000 de lei.
Sume în plus ar urma să primească şi localităţile Adâncata, Baia, Bălcăuţi, Bilca, Boroaia, Bosanci, Brodina, Burla, Cacica, Coşna, Crucea, Dărmăneşti, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Dorneşti, Fântânele, Forăşti, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Fundu Moldovei, Grăniceşti, Horodniceni, Iaslovăţ, Ipoteşti, Mănăstirea Humorului, Moara, Moldoviţa, Ostra, Păltinoasa, Pătrăuţi, Poiana Stampei, Pojorâta, Preuteşti, Putna, Rădăşeni, Sadova, Şaru Dornei, Satu Mare, Şcheia, Straja, Stulpicani, Suceviţa, Todireşti, Vadu Moldovei, Vama, Vatra Moldoviţei, Vereşti, Vicovu de Jos, Voitinel şi Zvoriştea.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat, judeţul Suceava a primit şi 18,512 milioane de lei pentru plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi pentru plata salariilor în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţ, precum şi o sumă de 713.000 de lei care va avea ca destinaţie acoperirea cheltuielilor cu plata contribuţiilor pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult sucevene.
Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a ţinut să precizeze că o noutate în ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat o reprezintă alocarea la nivel naţional a unei sume de 30,639 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor învăţământului particular sau confesional acreditat, bani care urmează să fie repartizaţi la nivelul fiecărui judeţ printr-o hotărâre a Guvernului României.