Trei frăţiori cu vârste cuprinse între 4 şi 9 ani au ajuns în grija statului, după ce mama care le-a dat viaţă i-a ţinut flămânzi, în mizerie şi de multe ori nesupravegheaţi. Femeia este căsătorită din anul 2003 şi are patru copii, unul dintre ei ajungând în grija statului încă de la naştere. Tatăl copiilor este plecat la muncă în străinătate. Din ancheta realizată de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava rezultă că bărbatul îi trimitea soţiei bani pentru a-i îngriji pe copii, însă aceasta îi folosea în alte scopuri. Familia deține o casă formată din două camere şi hol şi o suprafaţă de 0,10 hectare teren agricol.
Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că în conformitate cu ancheta socială eliberată de primăria de domiciliu a femeii și cu datele rezultate din verificările reprezentanților DGASPC Suceava, „mama celor trei copii nu le poate asigura condițiile necesare creşterii, dezvoltării şi educaţiei minorilor. Aceştia sunt neglijaţi, înfometaţi şi lăsaţi nesupravegheaţi, mama plecând des de acasă și cheltuind banii trimiși de soț în alte scopuri decât cele de a crea condiții mai bune de trai pentru copii. Tatăl copiilor este plecat de aproximativ doi ani de zile la muncă în străinătate. Nu se cunosc date despre felul muncii pe care acesta o prestează sau dacă este angajat cu contract de muncă”.
Mama a fost informată, consiliată și responsabilizată cu privire la modul de creștere, educare și îngrijire a minorilor, fiind monitorizată o perioadă îndelungată de Protecţia Copilului. Cu toate acestea, femeia nu și-a respectat angajamentele, minorii fiind în continuare neglijați. În aceste condiţii, s-a dispus instituirea plasamentului în regim de urgență pentru cei trei copii, statul fiind cel care i-a salvat pe minori din sărăcia şi ignoranţa „impuse” de mamă.
76 de cazuri de copii aflați în situație de risc, de la începutul lunii iulie
În luna iulie, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au fost înregistrate 46 de sesizări cu privire la 76 de cazuri de copii aflați în situație de risc, cazuri care au intrat în atenția Serviciului de Intervenții în Regim de Urgență. Doar pentru opt copii din cei 76 a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență. În luna iulie a anului trecut, au fost înregistrate 36 de sesizări cu privire la 71 de cazuri de copii aflați în situație de risc, din care pentru opt copii a fost instituită măsura plasamentului în regim de urgență.
„Se observă o ușoară creștere a numărului de cazuri înregistrate anul acesta, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cauzele se datorează unor factori care se împletesc cu situația socio-materială și financiară: neglijență, abuz fizic și/sau emoțional”, ne-au explicat reprezentanţii Serviciului de Intervenții în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Suceava.