Dozele de vaccin necesare protecţiei copiilor din judeţul Suceava împotriva tuberculozei, rujeolei, rubeolei şi oreionului au fost primite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în această săptămână. Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că Ministerul Sănătăţii a trimis la DSP Suceava 580 de fiole a câte 20 de doze de vaccin împotriva tuberculozei (BCG) şi 7.800 de doze de vaccin împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului, refăcându-se astfel stocul necesar imunizării copiilor.
Vaccinul BCG se administrează nou-născuţilor în maternităţi în primele două-şapte zile de la naştere şi oferă protecţie împotriva formelor grave de tuberculoză la copil. În primul semestru al acestui an, în spitalele sucevene s-au născut 3.319 copii. Conform doctorului Cătălina Zorescu, procentul de vaccinare BCG depăşeşte 95% şi nu s-au înregistrat discontinuităţi în aprovizionarea cu acest tip de vaccin.
Un alt vaccin, care protejează copiii împotriva a şase boli grave, va ajunge la DSP după 4 august
Vaccinul ROR se administrează copiilor la vârsta de 1 şi 5 ani, necesarul lunar fiind de aproximativ 1.500 de doze. ”Dozele de vaccin vor fi repartizate în regim de urgenţă către toţi medicii vaccinatori din judeţ pentru derularea în condiţii optime a Programului naţional de vaccinare”, a precizat dr. Zorescu.
Vaccinul hexavalent care conferă protecţie împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei B şi infecţiei cu Haemophilus influenzae tip B, administrat la vârstele de 2, 4 şi 11 luni, va fi primit de DSP după data de 4 august a.c. Este vorba despre 2.600 de doze, care acoperă necesarul pentru trimestrul III.
Directorul adjunct al DSP Suceava recomandă părinţilor să nu excludă posibilitatea vaccinării copilului lor ”numai din cauza unor prejudecăţi sau informaţii eronate”. Ea reaminteşte că vaccinul se administrează după consultul medicului, la indicaţia şi numai în prezenţa acestuia.
”După vaccinare, copilul va fi supravegheat atent de aparţinători în primele 24 de ore şi chiar până la 5 zile pentru sesizarea la timp a manifestărilor unor eventuale reacţii postvaccinale. Vaccinarea se face după schema stabilită, iar calendarul de administrare a dozelor trebuie respectat”, mai precizează adjunctul DSP.