În perioada 17-23 iulie a avut loc, în Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante evenimente destinate liceenilor cu performanţe deosebite din ţara noastră, „Creatori de Viitor – Champions United”. Proiectul a reunit peste 100 de liceeni merituoşi din ţară, dintre care 16 din Suceava.
Elevii participanţi din judeţul Suceava sunt: Bogdan Ivaş, Cosmin Dascălu, Andrei Tofan, Denisa Albu, Laura Zancu, Alexandra Diaconiţă, Oana Solonaru, Sabina Calisevici, Delia Atitienei, Andra Diana Ciobanu, Iulia Talpalariu, Tudor Găitan, Alina Smeu, Ciprian Ungureanu, Adrian Florescu şi Ştefan Dominte. Proiectul a reunit elevi de liceu cu performanţe deosebite în educaţie, cultură, sport şi leadership şcolar, precum şi o serie de mentori şi invitaţi special.
Pe parcursul taberei elevii au avut parte de o agendă foarte interesantă, care a combinat activităţi de dezvoltare personală cu diverse jocuri de team buiding şi socializare. Punctul central al proiectului a fost reprezentat de competiţia de proiecte „Viziunea pentru Educaţie - 2025”, competiţie la care au luat parte toţi participanţii împărţiţi în patru echipe. Fiecare echipă a fost coordonată de cei patru mentori invitaţi cu această ocazie: Simona Bernat (formator şi profesor), Solomon Marcus (academician), Adrian Iordache (manager implicat în educaţie) şi Şerban Iosifescu (director ARACIP). Competiţia a fost foarte provocatoare, iar participanţii şi-au dezvoltat astfel abilităţi de muncă în echipă, de gândire strategică şi creativitate.
Tinerii suceveni au fost încântaţi de proiect
Eleva Laura Zancu din Suceava a descris programul astfel: „Când m-am înscris, nu ştiam nimic despre <Creatori de Viitor>. Nici nu speram să fiu selectată, dar bucuria mea a fost evidentă când am primit e-mailul de confirmare. Nu ştiam la ce să mă aştept şi am încercat nu îmi fac speranţe prea mari, dar în final toate aşteptările mele au fost cu mult depăşite. <Creatori de Viitor> a reuşit să creeze o familie din cei peste 100 de participanţi şi consider că aceste legături sunt cel mai important punct al taberei. Organizatorii şi voluntarii au reuşit să ne facă să ne simţim ca acasă în timp ce învăţam lucruri noi de la minunaţii invitaţi care ne-au vorbit. Experienţa generală a fost de neuitat, plină de momente ce au devenit amintiri frumoase”.
Colega sa Andrei Tofan a adăugat: „Într-adevăr, experienţa <Creatori de Viitor> e greu de cuantificat în cuvinte, fiind în esenţă un amalgam de stări, emoţii şi experienţe inedite, care creează cu adevărat nenumărate perspective pentru tinerii însetaţi de cunoaştere. Simbioza dintre mediul academic oferit de oraşul Cluj - capitala europeană a tinerilor şi experienţa şi poveştile de succes ale mentorilor şi antreprenorilor împărtăşite în seminarii şi discuţii ne-a oferit capacitatea să regândim viitorul educaţiei din ţară şi să sudăm legături strânse, adevărate prietenii care se vor dovedi definitorii pentru a crea viitorul unei generaţii”.
„<Creatori de Viitor> a reprezentat pentru mine o oportunitate de a învăţa şi de a descoperi lucruri noi cu o puternică influenţă asupra perspectivei de viitor şi aflată în strânsă legătură cu şansa de a descoperi oameni de la care poţi învăţa lucruri care să te ajute în anii următori”, a mărturisit Cosmin Dascălu, un alt participant din judeţ.
Potrivit organizatorilor, participanţii şi-au dezvoltat pe parcursul proiectului simţul de apartenenţă la un grup de elită, la un grup cu aspiraţii înalte, fapt ce i-a ajutat să se integreze şi să se automotiveze în a excela în fiecare zi şi în fiecare activitate. Serile în echipă, imnul taberei, seara de pizza şi film în aer liber, sau prezentarea proiectelor în cadrul „Galei Performanţei în Educaţie” au reprezentat momente cu adevărat speciale.