Autovehiculele electrice vor fi prezente din ce în ce mai mult pe străzile Sucevei, de anul viitor, odată cu implementarea unui proiect cu finanţare nerambursabilă din partea elveţienilor, de transformare a municipiului reşedinţă de judeţ într-un oraş „verde”.
Acordul de finanţare pentru implementarea acestui proiect în valoare de 13 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro), a fost semnat ieri, la Suceava, de ministrul secretar de stat Gyorgy Attila, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, şi de viceprimarul Lucian Harşovschi.
„Astăzi semnăm un acord pentru implementarea proiectului <Vehicule electrice pentru o municipalitate verde>, finanţat prin programul de cooperare româno-elveţian. Proiectele propuse de noi spre finanţare au fost depuse în septembrie 2011, în martie 2012 am fost anunţaţi câştigători pentru două proiecte, din care pentru cel de <management modern şi eficient al iluminatului public> a fost deja semnat acordul de finanţare, tot anul acesta, fiind primii din ţară la acordarea acestor fonduri”, a declarat Lucian Harşovschi, care, în această perioadă, deţine şi atribuţiile de primar.
Valoarea totală a proiectului este de 13 milioane de lei, adică aproximativ trei milioane de euro, din care 8,572 de milioane de lei reprezintă contribuţia elveţiană, nerambursabilă.
Pentru a obţine aceşti bani, municipalitatea suceveană trebuie să asigure partea ei de cofinanţare, în valoare de 4,512 milioane de lei, adică aproximativ un milion de euro.
Maşini electrice în dotarea Primăriei Suceava
Vehiculele electrice care vor circula prin oraş, cel mai probabil de vara viitoare, sunt reprezentate de 11 autoturisme electrice, care vor fi repartizate pe secţiile de funcţionare din primărie, pentru deplasările în teren ale angajaţilor, două furgonete electrice şi două autoutilitare – o automăturătoare electrică şi o autocisternă electrică.
„Pentru aceste sisteme se vor înfiinţa şi 28 de puncte de încărcare electrică, din care 14 cu încărcare rapidă, disponibile în zonele publice şi 14 cu încărcare normală, la sediile clădirilor municipalităţii. Totodată sunt prevăzute şi 56 de locuri de parcare pentru autovehiculele electrice, dar şi un dispecerat de monitorizare a sistemului, de la distanţă”, a adăugat reprezentantul municipalităţii sucevene.
Ministrul secretar de stat Gyorgy Attila, prezent pentru a doua oară la Suceava, a precizat că în momentul lansării proiectului au fost 23 de primării care s-au înscris în competiţie cu diverse proiecte, doar patru fiind selectate în final pentru finanţare.
„Faptul că primul proiect aprobat spre finanţare a fost cel al Sucevei reflectă faptul că s-a lucrat foarte bine cu echipa primăriei, care a avut reacţii foarte rapide la toate solicitările noastre. Este pentru prima dată în România când putem accesa fonduri elveţiene, oferite de un stat care nu este membru UE dar cu care se colaborează foarte bine”, a precizat ministrul secretar de stat.
Acordul de proiect a fost semnat tot ieri dimineaţa, la Ministerul Finanţelor Publice, de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, în prezenţa ambasadorului Confederaţiei Elveţiene, Jean-Hubert Lebet, și a ministrului secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Attila Gyorgy.
„Începând de astăzi se pot număra cele 24 de luni de implementare a proiectului”, a concluzionat Attila Gyorgy, care a semnat acordul de finanţare cu municipalitatea suceveană cu un pix verde, pentru a evidenţia că proiectul este unul pentru un „oraş verde”, cu transport ecologic şi economic.
40 de autobuze electrice, următoarea ţintă pentru un transport ecologic
Din fonduri elveţiene, o sumă de aproape 260.000 de lei este destinată elaborării documentaţiei necesare pentru obţinerea finanţării unui proiect mai amplu, de transport ecologic interurban.
„Intenţia noastră este de a aduce în Suceava 40 de autobuze electrice de transport în comun, iar valoarea acestora este de aproximativ 18,5 milioane de euro. Nu ne încadram cu o asemenea finanţare pe proiectul româno-elveţian, decât să luăm 2-3 autobuze, care nu aveau decât un rol demonstrativ. Prin prinderea finanţării studiului necesar achiziţionării acestor autobuze prin Programul Operaţional Regional avem şanse mai mari să fim printre primii care să acceseze aceste fonduri”, a explicat viceprimarul Sucevei.
Proiectul include şi achiziţia a zece biciclete electrice, care vor fi puse gratuit la dispoziţia sucevenilor şi a turiştilor, pentru plimbări prin oraş.