Lucrările din cadrul proiectului cu genericul „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română Sf. Simion, înaintează vertiginos.
Lucrările s-au realizat până acum în proporţie de circa 40%
Într-o conferinţă de presă organizată miercuri în incinta şantierului, pr. paroh Constantin Ciupu a declarat că lucrările circumscrise proiectului aflat în derulare s-au realizat până acum în proporţie de aproximativ 40%.
Detaliat, la Biserica monument Sf. Simion s-a făcut pregătirea infrastructurii pentru executarea sistemului de încălzire în pardoseală, iar la Turnul clopotniţă (Turnul Roşu), care va avea belvedere asupra părţii de sud-est a oraşului, s-au efectuat ample lucrări de curăţare, injectare, consolidare a eşafodajului pentru clopote, s-a cămăşuit extrabolta şi s-au refăcut elemente de zidărie.
Referitor la sistemul de încălzire pr. paroh Constantin Ciupu a precizat că s-au forat şase puţuri care vor capta căldura geotermală, care va fi transferată către biserică, dar şi către punctul info, construcţie care va avea o încăpere-birou, o cameră pentru ghid, o cameră tehnică pentru centrală, precum şi un loc de reculegere.
Muzeul, care va fi amenajat cu contribuţia beneficiarului (Parohia Ortodoxă Română Sf. Simion) va pune în valoare o serie de obiecte de cult, etalând totodată fotografii de arhivă şi diverse obiecte legate de istoricul bisericii, a turnului clopotniţă, a zonei Zamca şi a comunităţii armene din Suceava.
„Ceea ce facem ca şi contribuţie propriu-zisă trebuie dublat de atitudine şi efort susţinut...”
Cu privire la stadiul lucrărilor de la punctul info, pr. paroh Constantin Ciupu a menţionat faptul că s-au realizat până acum fundaţia, elevaţia şi structura de rezistenţă a clădirii.
Prin proiectul care se derulează în incinta vechiului cimitir armenesc s-a realizat un zid care desparte cimitirul de perimetrul în care se află biserica şi turnul clopotniţă, zid care parţial constituie sprijin pentru punctul info, iar pe altă porţiune va fi suport pentru un lapidarium, în care vor fi valorificate lespezi ale mormintelor istorice armeneşti.
Pr. paroh Constantin Ciupu s-a referit şi la monumentul care va fi ridicat pe locul în care au fost depuse osemintele care au fost dezgropate cu prilejul efectuării lucrărilor din şantier, oseminte reînhumate prin oficierea slujbei de pomenire în prezenţa PS Datev Hagopian, Episcopul Eparhiei Armene din România. Mormântul comun va fi marcat cu o cruce specific armenească (hacikar), care va fi achiziţionată din Armenia şi va constitui o donaţie a credincioşilor români şi armeni.
„Ceea ce facem ca şi contribuţie propriu-zisă trebuie dublat de atitudine şi efort susţinut pentru ca omul să dea valoare şi viaţă folosind totodată toate aceste zidiri pentru progresul moral şi social”, a spus în încheiere pr. paroh Constantin Ciupu.
Proiectul are o valoare totală de 6.434.683,72 lei, din care 1.447.284,38 lei reprezintă contribuţia beneficiarului
Proiectul cu genericul „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>” se realizează printr-un contract de finanţare încheiat între Parohia Ortodoxă Sf. Simion din Suceava şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (ca autoritate de management), având ca intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, şi are o valoare totală de 6.434.683,72 de lei (din care 1.447.284,38 de lei reprezintă contribuţia beneficiarului, 388.304,66 de lei contribuţia Guvernului României şi 4.599.094,68 de lei sunt bani ai Uniunii Europene).
Finanţarea se face prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, domeniul major de intervenţie 5.1. „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”, iar data finalizării proiectului este 30 decembrie 2015.