16 salariaţi de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) din Mitocu Dragomirnei au organizat o acţiune de donare de sânge. Sub genericul „Donează şi salvează”, salariaţi ai Centrului de Recuperare au mers joi, 30 iulie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava ce aparţine de Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină Bucureşti al Ministerului Sănătăţii pentru a dona sânge, în acest fel salvând alte vieţi.
Iniţiativa acţiunii umanitare de donare de sânge i-a aparţinut Cristinei Doroftei, şefa CRRN Mitocu Dragomirnei. Aceasta ne-a spus că mottoul acestei acţiuni este un vechi proverb bengalez: „Ajuţi tu, te ajută şi alţii pe tine”. „Demersul angajaţilor reprezintă un gest de solidaritate cu cei aflaţi în suferinţă, constituind totodată un gest umanitar pentru semenii noştri, o picătură de viață pentru cei care au nevoie și se află în dificultate”, a explicat Cristina Doroftei.
Una dintre donatoare, asistenta medicală primară Laura Bocăneţ de la CRRN Mitocu Dragomirnei, ne-a spus că empatia este cea care i-a unit pe colegii ei să se implice în campania de donare de sânge. „Empatia reprezintă capacitatea de a identifica și de a înțelege situația, emoțiile, nevoile și motivele altuia, capacitatea de a <ne pune în situația celuilalt>, de a vedea lumea prin ochii altuia. Empatic este acela care poate purta pentru o clipă <ochelarii> altuia, ajungând astfel să poată înțelege cum se văd lucrurile prin acei <ochelari>”, ne-a spus Laura Bocăneţ.
48 de beneficiari, la CRRN Mitocu Dragomirnei
CRRN Mitocu Dragomirnei asigură persoanelor adulte cu handicap neuropsihic găzduire, îngrijire, recuperare, reabilitare, socializare/resocializare şi reinserţie socio-familială, pe o perioadă nedeterminată, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor. Şefa CRRN Mitocu Dragomirnei, Cristina Doroftei, ne-a spus că „în momentul de faţă se asigură rezidenţă pentru 48 de persoane adulte cu nevoi speciale, handicapuri accentuate psihice, mintale şi asociate (mintal+fizic/senzorial etc., psihic+fizic/senzorial). Programul de recuperare-socializare, prin obiectivele planului de intervenţii, asigură o varietate de tipuri de activităţi terapeutice în măsură să satisfacă diversitatea de cerinţe şi preferinţe ale utilizatorului”.