Persoanele care nu au asigurare medicală au acces la servicii medicale spitaliceşti numai prin Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Cei care nu au asigurare şi au boli cronice trebuie să plătească spitalizarea. Directorul medical al spitalului, dr. Tiberius Brădăţan, ne-a declarat că, în primele şase luni ale acestui an, au fost internaţi de urgenţă 574 de pacienţi neasiguraţi. Cheltuielile totale efectuate de spital pentru ei se ridică la 686.115 lei. Conform directorului medical, suma este în totalitate decontată de Casa de Asigurări, dintr-un fond special de solidaritate.
O altă situaţie specială este aceea a pacienţilor care ajung să fie spitalizaţi în urma accidentelor rutiere sau a agresiunilor, aşa-numitele cazuri medico-legale. Conform legii, de la ei spitalul trebuie să recupereze banii pe care i-a cheltuit pe durata cât au fost internaţi. În primul semestru al anului 2015, Spitalul de Urgenţă Suceava a înregistrat 194 de cazuri medico-legale, care au costat bugetul unităţii spitaliceşti 505.331 de lei. Din această sumă au fost deja recuperaţi 97.958 de lei.
Doctorul Brădăţan a mai spus că cel mai costisitor caz a fost al victimei unui accident rutier grav, 63.181 de lei pentru o lună şi 10 zile de internare, sumă încă nerecuperată. ”Cam 20% vin şi plătesc, restul se recuperează prin instanţă. Sunt unele procese care durează foarte mult, dar spitalul recuperează banii în proporţie de peste 90%”, a mai spus directorul medical Brădăţan.