În comunitatea armeană suceveană a început marţi prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiuşe (aganciabur), cu care se vor ospăta pelerinii la agapa creştină (hurban), organizată după oficierea slujbei la hramul bisericii Hagigadar, din data de 16 august a.c.
Doamnele comunităţii armene locale (dar şi câţiva bărbaţi, întrucât, aşa cum a spus glumeţ dr. Ioan Foit, preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Armenilor din România, „femeile trebuie încurajate”) s-au pus pe treabă dis-de-dimineaţă, în curtea casei parohiale de la Biserica Sf. Cruce.
Ziua de marţi a fost dedicată alegerii, spălării şi tocării zarzavatului din care se prepară hurutul, ingredientul a cărui reţetă este păstrată şi respectată cu străşnicie de mai bine de un secol şi jumătate.
Au fost alese cu grijă frunzele de pătrunjel, ţelină, sfeclă de zahăr şi s-a pigulit cimbrul, tarhonul, busuiocul şi petalele de vâzdoage care intră în componenţa hurutului, s-a tocat apoi la maşină şi s-a pregătit cantitatea necesară de zarzavat, care a fost fiartă, în ziua următoare, în lapte acru.
Aşa cum ne-au spus doamnele comunităţii armene sucevene (având totuşi grijă să nu ne dezvăluie reţeta în întregime) în urma fierberii va rezulta o pastă densă din care vor fi modelate „conurile”, care, după uscare (în pod, nu la soare, zilnic rotite ca să nu prindă mucegai), vor fi date pe răzătoare ca ingredient special în supa de urechiuşe.
Şi dacă dna Sanda Plămadă (care face parte din vechea familie armeană Andruşcă) ne-a mai spus câte ceva despre hurut, oricât am insistat în continuare nu am aflat secretul reţetei pe care, aşa cum ne-a şoptit dr. Ioan Foit, îl deţine dna Valerica Spătaru, coordonatoarea întregului ritual al preparării acestui ingredient.