Centrul Militar Judeţean Suceava a organizat, ieri dimineaţă, în Piaţa Tricolorului de lângă Palatul Administrativ, o ceremonie publică de intonare a imnului naţional al României. Scurta ceremonie ce a avut loc cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, sărbătorită pe 29 iulie, a marcat data la care „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată, în 1848.
Ceremonialul a constat într-o slujbă de pomenire a eroilor neamului, după care prefectul de Suceava, Constantin Harasim, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu au ţinut scurte alocuţiuni. A urmat, la final, momentul solemn al intonării Imnului Naţional al României.
La ceremonial au participat un detaşament de onoare format din garda drapelului cu drapelul de luptă, garda la locul de arborare a drapelelor şi un pluton de gardă de onoare asigurate de Jandarmeria Suceava, alături de două plutoane de gardă de onoare asigurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
La 29 iulie 1848, ''Deșteaptă-te, române!'' a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ''Un răsunet'' de Andrei Mureșanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial, la Marea Unire din 1918 şi în al Doilea Război Mondial.
Interzis în perioada comunistă, „Deşteaptă-te, române!” a fost declarat Imn Național al României prin Constituția din 1991.