Candidatura Sucevei pentru obţinerea titulaturii de „Capitală culturală europeană”, în 2021, urmează să fie decisă într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, prin care se doreşte înfiinţarea de urgenţă a unui grup de lucru care să se ocupe de realizarea strategiei culturale a municipiului într-o perioadă de timp relativ scurtă.
„Vineri, la ora 10.00, va fi convocată o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, cu un singur proiect pe ordinea de zi, înscrierea în competiţia <Capitală culturală europeană>, proiect iniţiat de primarul Ion Lungu, cu termene concrete de realizare a acestui deziderat”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, care deţine şi prerogativele de primar pe durata concediului de odihnă al edilului sucevean.
Luarea unei decizii premergătoare celei de înscriere în competiţia internaţională de desemnare a „Capitalei culturale europene” este condiţionată de realizarea, în timp util, a strategiei culturale a oraşului pentru următorii zece ani, de către un grup de lucru format din oameni de cultură.
„Este un proiect prin care se demarează procedurile de pregătire pentru înscrierea în competiţie, nu şi înscrierea oficială, pentru că se menţionează clar că se înfiinţează un grup de lucru care să realizeze această strategie culturală până la data de 18 septembrie. În acest fel, având această strategie, în ultima şedinţă din luna septembrie putem aproba proiectul, să fie depus în termen, până pe 10 octombrie”, a explicat Lucian Harşovschi.
Iniţiativa care va fi supusă vineri aprobării consilierilor locali vine la doar câteva zile după scandalul iscat de neincluderea pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de joia trecută a unui proiect iniţiat de PSD şi depus doar cu o zi înainte la secretariatul deliberativului sucevean.
„Proiectul este iniţiat de Primăria Suceava, pentru a fi unul apolitic, dar este necesar consens politic pentru acest demers, de aceea îi aşteptăm pe toţi consilierii să adopte acest proiect în unanimitate, să facem paşi concreţi în această direcţie. Şansele ca noi să avem Suceava capitală culturală în 2021 sunt aceleaşi ca şi acum câteva zile, dar cu multă muncă, sperăm ca acestea să crească”, a adăugat viceprimarul Sucevei.
Un rol important în demersurile de înscriere a Sucevei în această competiţie pentru care, din România, şi-au anunţat deja candidatura oraşele Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Sfântu Gheorghe şi Timişoara, le revine oamenilor de cultură care susţin această iniţiativă şi care au protestat public în cadrul şedinţei de joi, la care au fost prezenţi în sală alături de deputatul PNL Alexandru Băişanu, care a lansat această idee de curând.
„Fac un apel şi o rugăminte pentru oamenii de cultură să se implice în acest grup de lucru, în realizarea acestui proiect, pentru că este o listă deschisă. Mă adresez în special acelora care au fost în şedinţa de CL de joi să vină să se implice în proiect, pentru că şi-au manifestat această dorinţă. Primăria Suceava le va pune la dispoziţie spaţiul necesar pentru întâlnirile lor, vom veni cu toate informaţiile necesare întocmirii proiectului şi cu specialiştii din primărie”, a transmis viceprimarul cu atribuţii de primar.
Oraşele din România care se înscriu în competiţie vor fi la concurenţă atât între ele, cât şi cu oraşe din Grecia, costurile de participare fiind estimate la câteva zeci de milioane de euro din partea fiecărui concurent.
(29 iul 2015, 14:16:43
Este evident ca tot circul a fost creat de Sandel pentru a ajunge mai tarziu in primarie. Comportamentul obsesiv compulsiv (ascuns in leadership-ul directiv al personajului) este greu de identificat de oameni cu circumvolutiuni rare.