Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2015 - Anul XX, nr. 173 (5985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şedinţă extraordinară

Suceava s-ar putea înscrie în competiţia pentru desemnarea „Capitalei culturale europene”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Candidatura Sucevei pentru obţinerea titulaturii de „Capitală culturală europeană”, în 2021, urmează să fie decisă într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, prin care se doreşte înfiinţarea de urgenţă a unui grup de lucru care să se ocupe de realizarea strategiei culturale a municipiului într-o perioadă de timp relativ scurtă.

„Vineri, la ora 10.00, va fi convocată o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, cu un singur proiect pe ordinea de zi, înscrierea în competiţia <Capitală culturală europeană>, proiect iniţiat de primarul Ion Lungu, cu termene concrete de realizare a acestui deziderat”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, care deţine şi prerogativele de primar pe durata concediului de odihnă al edilului sucevean.

Luarea unei decizii premergătoare celei de înscriere în competiţia internaţională de desemnare a „Capitalei culturale europene” este condiţionată de realizarea, în timp util, a strategiei culturale a oraşului pentru următorii zece ani, de către un grup de lucru format din oameni de cultură.

„Este un proiect prin care se demarează procedurile de pregătire pentru înscrierea în competiţie, nu şi înscrierea oficială, pentru că se menţionează clar că se înfiinţează un grup de lucru care să realizeze această strategie culturală până la data de 18 septembrie. În acest fel, având această strategie, în ultima şedinţă din luna septembrie putem aproba proiectul, să fie depus în termen, până pe 10 octombrie”, a explicat Lucian Harşovschi.

Iniţiativa care va fi supusă vineri aprobării consilierilor locali vine la doar câteva zile după scandalul iscat de neincluderea pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de joia trecută a unui proiect iniţiat de PSD şi depus doar cu o zi înainte la secretariatul deliberativului sucevean.

„Proiectul este iniţiat de Primăria Suceava, pentru a fi unul apolitic, dar este necesar consens politic pentru acest demers, de aceea îi aşteptăm pe toţi consilierii să adopte acest proiect în unanimitate, să facem paşi concreţi în această direcţie. Şansele ca noi să avem Suceava capitală culturală în 2021 sunt aceleaşi ca şi acum câteva zile, dar cu multă muncă, sperăm ca acestea să crească”, a adăugat viceprimarul Sucevei.

Un rol important în demersurile de înscriere a Sucevei în această competiţie pentru care, din România, şi-au anunţat deja candidatura oraşele Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Sfântu Gheorghe şi Timişoara, le revine oamenilor de cultură care susţin această iniţiativă şi care au protestat public în cadrul şedinţei de joi, la care au fost prezenţi în sală alături de deputatul PNL Alexandru Băişanu, care a lansat această idee de curând.

„Fac un apel şi o rugăminte pentru oamenii de cultură să se implice în acest grup de lucru, în realizarea acestui proiect, pentru că este o listă deschisă. Mă adresez în special acelora care au fost în şedinţa de CL de joi să vină să se implice în proiect, pentru că şi-au manifestat această dorinţă. Primăria Suceava le va pune la dispoziţie spaţiul necesar pentru întâlnirile lor, vom veni cu toate informaţiile necesare întocmirii proiectului şi cu specialiştii din primărie”, a transmis viceprimarul cu atribuţii de primar.

Oraşele din România care se înscriu în competiţie vor fi la concurenţă atât între ele, cât şi cu oraşe din Grecia, costurile de participare fiind estimate la câteva zeci de milioane de euro din partea fiecărui concurent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava s-ar putea înscrie în competiţia pentru desemnarea „Capitalei culturale europene”.
 Vizualizări articol: 1961 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Suceava s-ar putea înscrie în competiţia pentru desemnarea „Capitalei culturale europene”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   GÂNDIREA DE GRUP trimis de
(29 iul 2015, 14:16:43
Decizii colective inadecvate: se refera la situatii în care presiunile din grup duc la diminuarea eficientei mentale a indivizilor, la deteriorarea simtului realitatii si a judecatii morale. Gîndirea de grup este un gen de gîndire în care se angajeaza indivizii cînd sunt puternic implicati într-un grup coeziv (ex. Consiliu Local), cand dorinta lor de a perpetua consensul depaseste motivatia de a cerceta realist celelate alternative.

Este evident ca tot circul a fost creat de Sandel pentru a ajunge mai tarziu in primarie. Comportamentul obsesiv compulsiv (ascuns in leadership-ul directiv al personajului) este greu de identificat de oameni cu circumvolutiuni rare.
1.1  RE: GÂNDIREA DE GRUP trimis de
(29 iul 2015, 18:35:28
Prophecy of Taz:thinking
O să ajungă săndel „întâiul în acea urbe de gogomani” egzact atunci când o să-și admire propria ceafă, activitate efectuată fără oglindă, fără selfie și fără camcorder.
AM ZIS!devil
2.   "sat cultural european" trimis de
(29 iul 2015, 15:01:34
Acesta este maretul proiect al urbei suceven SAT CULTURAL EUROPEAN. Pai mai oameni buni cum credeti voi ca va sta Suceava in fata oraselor culturale din Romania cu 0 cinematografe, 0 teatre, 0 filarmonici, 0 parcuri, 0 spatii de agrement ? Acastea sunt cifre demne de un sat uitat de lume - un sat din timpul actual are macar un camin cultural.
3.   Bataie de joc trimis de
(29 iul 2015, 15:49:41
Este o mare bataie de joc din partea administratiei locale.In primul rand acest subiect este politizat de toate partidele in scop electoral.In al doilea rand cei care au condus destinele urbei cum le-au condus vor acum sa depuna candidatura orasului pentru capitala culturala europeana.Chiar ca te umfla rasul.Daca aceasta candidatura va fi depusa va fi si mai rau.Ne vom face de ras in Europa.Pai cand cei din Comitetul de organizare vor citi dosarul orasului vor crede ca s-a facut o greseala.Dosarul; a ajuns la ei in loc sa ajunga la concursul pentru "Capitala Culturala a maidanelor".Pai acest targ prapadit nu are nimic care sa o califice in acest sens.Nu are infrastructura,nu are teatru,filarmonica,parcuri,hot de 4 si 5 stele,nu are nimic.E doar un maidan cu gropi si caini vagabonzi.
4.   Ce inseamna capitala europeana a culturii trimis de
(29 iul 2015, 15:51:28
Capitală Europeană a Culturii este un titlu conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un an. Programul se derulează din 1985.Începând din 2007 programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-Europene. În anul 2007 capitala Europeană a culturii a fost timp de un an orașul Sibiu, împreună cu orașul Luxemburg.
2013 Franța - Marsilia; Slovacia - Košice
2014 Suedia - Umeå; Letonia - Riga
Tara noastra mai este programata tocmai in 2021
Grecia;Romania
Deja doua orase au inceput demersurile:Timisoara si Cluj(atentie,tocmai in 2021)
5.   Ce inseamna capitala europeana a culturii trimis de
(29 iul 2015, 15:53:21
Trebuie spus ca juriul european este extrem de exigent.E cam ca la alegerile pentru Olimpiade sau campionate mondiale.Sa vedem cum a reusit Sibiu sa obtina imposibilul. Audaces fortuna iuvat. Intr-adevar, norocul a fost de partea celor care au indraznit imposibilul. Armonia interculturala a etniilor locale, farmecul medieval al burgului sasesc, statura europeana a iluministului Brukenthal, experienta evenimentelor artistice au fost premise necesare, dar nu suficiente pentru a convinge pretentiosul juriu european. Cateva imprejurari, aparent fara legatura, s-au inlantuit in chip fericit: un incendiu a mistuit Teatrul National din Sibiu, un ministru luxemburghez a descoperit ca la Sibiu se vorbeste de veacuri limba sa, o lege europeana restrictiva pentru 10 tari a devenit perfect permisiva printr-o nastrusnica rastalmacire romaneasca. Dar mai ales au fost cei cativa sibieni care au tras cartea fara sa stea prea mult pe ganduri si au jucat-o cu hotarare si optimism.
6.   Ce inseamna capitala europeana a culturii trimis de
(29 iul 2015, 15:54:34
Programul Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007,organizarea a costat 50 milioane de euro.Statutul de Capitala Europeana a reusit sa atraga aproximativ un milion de turisti.
Programul a fost considerat de multi drept prima campanie de imagine reala a tarii noastre si, totodata, cel mai amplu program cultural organizat in Romania. Fondurile alocate au fost folosite pentru lucrari de reabilitare (circa 40 de fatade ale cladirilor si ganguri din Sibiu), achizitia de echipamente (cortul Pavilion 2007, doua scene si gradene, un pian Steinway), reabilitarea mai multor lacasuri de cult, organizarea de proiecte culturale, promovarea programului, reabilitarea aeroportului din Sibiu. Municipiul Sibiu, cu statutul său de Capitală Culturală Europeană a anului 2007, a fost inclus de cotidianul britanic "The Guardian", pe unul dintre primele zece locuri ale website-ului "50 de locaţii turistice fabuloase ale lumii".Cum si de ce a ajuns Sibiul, un oras nici prea mic, dar nici prea mare, din centrul Transilvaniei, Capitala Culturala Europeana? Cum a castigat un oras din Romania acest statut, inainte ca tara sa fie membra a Uniunii Europene? La intrebarea „De ce Sibiul?”, primarul Klaus Johannis are un raspuns simplu: „Pentru ca Sibiul a avut curajul sa solicite acest titlu. Nici un alt oras din Romania nu a indraznit sa ceara”.
7.   Ce inseamna capitala europeana a culturii trimis de
(29 iul 2015, 15:56:12
România va avea o nouă Capitală Culturală Europeană în anul 2021, după ce, în 2007, Sibiul, la pachet cu Luxemburg, a primit această onoare. Însă titlul de Capitală Culturală Europeană este mult mai mult decât o onoare. El aduce în conturile oraşului care primeşte acest titlu suma de 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii, oferită de Comisia Europeană. De asemenea, oraşul declarat Capitală Culturală Europeană devine una dintre principalele destinaţii turistice de pe continent şi beneficiază de o vizibilitate de invidiat. Însă, pentru a obţine o asemenea titulatură, comunităţile locale trebuie să realizeze proiecte de calitate şi investiţii serioase în infrastructură. Pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, există mai multe oraşe care vor să candideze. Este vorba de Cluj-Napoca, de Timişoara şi de Iaşi, care sunt creditate cu şanse maxime, dar şi de Alba Iulia şi de Arad, care şi-au anunţat mai târziu intrarea în cursă.
8.   Deci cum stam??? trimis de
(29 iul 2015, 15:59:41
Dupa cum vedem Romania va avea dreptul la un oras capitala europeana tocmai in 2021.Si deja sunt orase care au depus dosarele.Nu-i nimic ,mai putem astepta inca vreo 40 de ani.Ceea ce ar trebui sa faca administratia locala ar fi urmatoarele.Sa terminati cinematograful Modern.Sa preluati intr-un fel sau altul Casa de Cultura si s-o renovati ultimul racnet.Ati abvut o propunere pe care ati refuzat-o.Sa avem stagiune dubla Suceava Botosani cu teatrul si filarmonica din Botosani.Poate acceptati acest lucru.Sa asfaltati toate strazile din oras.Sa fie o curatenie perfecta.Sa preluati parcul Sipote.Sa creati zone de agrement.Sa faceti proiectul Curtea Domneasca.Si tot asa inainte.Si cine stie,peste 40 de ani poate Suceava va putea candida.
9.   GÂNDIREA DE GRUP trimis de
(30 iul 2015, 11:09:10
Decizii colective inadecvate: se refera la situatii în care presiunile din grup duc la diminuarea eficientei mentale a indivizilor, la deteriorarea simtului realitatii si a judecatii morale. Gîndirea de grup este un gen de gîndire în care se angajeaza indivizii cînd sunt puternic implicati într-un grup coeziv (ex. Consiliu Local), cand dorinta lor de a perpetua consensul depaseste motivatia de a cerceta realist celelate alternative.

Este evident ca tot circul a fost creat de Sandel pentru a ajunge mai tarziu in primarie. Comportamentul obsesiv compulsiv (ascuns in leadership-ul directiv al personajului) este greu de identificat de oameni cu circumvolutiuni rare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei