Profesori suceveni cer eliminarea examenului de titularizare în forma sa actuală şi înlocuirea acestuia cu o evaluare mai eficientă şi adaptată realităţilor din prezent, din şcolile româneşti.
Dascălii spun că acest examen se bazează doar pe memorarea şi redarea unor conţinuturi ce n-au legătură cu practica şi cu realitatea de la catedră.
Aproape 1.000 de profesori din toată ţara, printre care câteva zeci din Suceava, s-au solidarizat şi au deschis şi o petiţie online explicând că, în ciuda faptului că obţin note peste 7 la examenul de titularizare, nu pot ocupa posturi didactice pe o perioadă nedeterminată pentru că acestea nu sunt scoase la concurs.
„Este criză de dascăli, dar când vine vorba să-i titularizăm, intră cine poate sau cine trebuie”, spune un dascăl, iar un altul completează că „într-adevăr, examenul scris este absolut irelevant, în afara faptului că se suprapune tematic, în mare parte, cu cel de definitivat. În plus, este aberant să dai concurs pentru un post care de cele mai multe ori nu există. Ar avea poate sens un examen la unitatea de învăţământ care are un post liber, viabil”.
Cei care vor o carieră în învăţământ vor restabilirea criteriilor de evaluare a celor ce solicită titularizarea în învăţământ sau organizarea unor testări sub o altă formă decât cea existentă în prezent. Aceştia au mai contestat faptul că subiectele examenului de titularizare sunt irelevante în raport cu materia predată la clasa, iar cerinţele examenului nu demonstrează calitatea predării de la clasă, ci capacitatea de memorare a profesorului.
„Această formă de examinare, ce ţine de peste 26 de ani şi nu s-a schimbat, nu-şi mai are rolul, scopul şi relevanţa”, se mai arată în petiţie.
Concursul de titularizare constă în probă practică sau inspecţie specială la clasă şi probă scrisă.
Pentru a fi angajaţi pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă.
Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială.
În Suceava, la examenul scris, 162 de candidaţi din 521 au obţinut peste 7.