Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2015 - Anul XX, nr. 173 (5985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dosar la final

Primarul şi casiera comunei Udeşti, plus avocatul Dorin Andronic, trimişi în judecată de DNA Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săvel Botezatu, primarul comunei Udeşti, revocat şi apoi repus în funcţie de instanţele de judecată, decizie care nu este însă definitivă, a fost trimis ieri în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Marinela Borza, casiera comunei Udeşti, dar şi avocatul Dorin Andronic, care l-a apărat pe Săvel Botezatu şi care a avut mai multe contracte de asistenţă juridică încheiate cu Primăria Udeşti.

Cele mai multe acuzaţii au fost reţinute în sarcina lui Săvel Botezatu, mai exact 11 la număr. Astfel, primarul din Udeşti va trebui să se apere pentru două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, trei infracţiuni de fals intelectual în formă continuată, două infracţiuni de influenţarea declaraţiilor şi câte o faptă de instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, respectiv tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Faţă de Marinela Borza, casier la Primăria Udeşti și preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni OADICI Udeşti, acuzaţiile sunt următoarele: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; influențarea declaraţiilor și sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

În acelaşi dosar va fi judecat şi Dorin Andronic, avocat la Baroul Suceava, care este acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

 

Subvenţiile din fonduri europene plătite prin APIA Suceava, cuiul lui Pepelea

Practic, cele mai multe acuzaţii din acest dosar sunt legate de obţinerea unor subvenţii din fonduri europene, plăţi efectuate prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava şi despre care procurorii DNA spun că s-au realizat ilegal.

Totul a început în 2010, când primarul Săvel Botezatu ar fi depus la APIA Suceava mai multe documente oficiale falsificate, cu scopul de a obţine ilegal subvenţii în valoare de 235.726,56 de lei. „În baza acestor acte, inculpatul Botezatu Săvel Viorel a încercat să dovedească îndeplinirea condiției de eligibilitate privind întrebuințarea imașului comunal în scopuri agricole productive, însă APIA Suceava a respins plata subvenției, întrucât fermierul Consiliul Local Udești nu a respectat condițiile de eligibilitate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Demersurile au continuat şi în 2011, respectiv 2012, când primarul din Udeşti a urmat acelaşi drum pentru a încasa subvenţii din bani europeni.

„În baza acestor acte, inculpatul Botezatu Săvel Viorel a obținut ilegal, în numele Consiliului Local Udești, subvenții în valoare de 607.406,96 de lei din bugetul administrat de Uniunea Europeană – Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). În perioada 2010 – 2012, pentru a putea accesa fondurile respective nerambursabile, inculpatul Botezatu Săvel Viorel, în calitate de primar al comunei Udeşti, a semnat documente oficiale emise de Primăria Udești, confirmând conținutul nereal al actelor, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului”, se mai arată în actul de sesizare a instanţei de judecată.

 

Intră în scenă casiera Borza

Campania de obţinere de fonduri din 2013 a fost un pic diferită faţă de cea din anii anteriori, iar pentru a primi subvenţiile a fost nevoie de înfiinţarea unei structuri specializate, respectiv Asociaţia Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni OADICI Udeşti. În fruntea acestei structuri a fost aleasă Marinela Borza, nimeni alta decât casiera Primăriei Udeşti.

„Inculpatul Botezatu Săvel Viorel a sprijinit-o pe inculpata Borza Marilena să obţină nejustificat, prin depunerea de documente fictive, în numele Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni OADICI Udeşti, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, suma de 418.782,62 de lei, provenită din fondurile Uniunii Europene. Această sumă de bani a ajuns ulterior, sub formă de redevenţă şi impozit pe teren, în contul Primăriei Udeşti, al cărei ordonator de credite este inculpatul Botezatu Săvel Viorel”, este descris circuitul banilor europeni.

De asemenea, în campania din anul 2014, Marinela Borza a depus la APIA Suceava mai multe documente fictive, pentru a obține în mod ilegal subvenţii de la bugetul Uniunii Europene, însă cererea a fost respinsă.

„În luna noiembrie 2014, inculpata Borza Marinela i-a determinat pe fermierii din comuna Udești să semneze Declaraţia – Anexa nr. 4, prin care era împuternicită să depună cererea de subvenţie în numele asociației, iar membrii acesteia îşi asumau responsabilitatea cerinţelor ce condiţionau acordarea subvenţiei. Ulterior, aceeaşi inculpată, la instigarea inculpatului Botezatu Săvel Viorel, a depus acest document la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, cu scopul de a înlocui același act, depus în luna mai 2014 și care conținea numai semnături fictive.

Mai mult, inculpatul Botezatu Săvel Viorel a instigat-o pe inculpata Borza Marinela să nu declare adevărul în faţa organelor de urmărire penală şi totodată ca aceasta din urmă, prin amenințare, să influențeze depozițiile unor martori, cu ocazia controlului efectuat de inspectorii APIA Suceava. Prin aceasta, inculpatul a urmărit ca prin actele de control ce urmau a fi întocmite de APIA Suceava să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie al asociației respective, să nu fie stabilite creanţe de recuperat și implicit existenţa unor fapte de natură penală”, se menţionează în rechizitoriul DNA Suceava.

 

Avocatul Dorin Andronic a încasat circa 10.000 de euro din contracte cu Primăria Udeşti

Cea de-a treia persoană trimisă în judecată în acest dosar este avocatul Dorin Andronic. Procurorii DNA Suceava îl acuză că în perioada iulie 2011 - aprilie 2014 a încheiat zece contracte de asistenţă juridică, toate privind relaţii cu Primăria Udeşti. Actele au fost semnate de Săvel Botezatu în calitate de primar al comunei Udești și ordonator de credite, iar potrivit anchetatorilor contractele s-au încheiat fără a respecta prevederile OUG nr. 34/2006.

„În baza acestor contracte, inculpatul Botezatu Săvel Viorel a avizat la plată facturi fiscale emise de Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin şi a aprobat şi semnat dispoziţii şi ordine de plată, cu precizarea că pentru patru dintre dispozițiile de plată nu a avut la bază contracte de consultanță juridică încheiate între cele două părţi, cauzând astfel un prejudiciu bugetului local al comunei Udeşti, în valoare totală de 44.940 lei, cu consecința obținerii unui folos necuvenit pentru inculpatul Andronic Dorin”, se arată în actul de sesizare a instanţei de judecată.

 

Prejudiciu estimat la peste un milion de lei

În acest caz, prejudiciul estimat de procurorii DNA Suceava se ridică la suma de 1.026.189,58 de lei, bani pe care APIA vrea să-i recupereze, motiv pentru care s-a constituit parte civilă în proces.

Suma va fi mai mare, şi asta pentru că la suma estimată drept pagubă se vor adăuga dobânzile si penalităţile, calculate de la data efectuării fiecărei plăţi către fermierii – beneficiari, respectiv Consiliul Local Udeşti şi Asociaţia OADICI Udeşti, până la data achitării efective a debitului.

În acelaşi dosar, Primăria Udeşti s-a constituit parte civilă cu suma de 44.940 lei, bani proveniţi din cele zece contracte încheiate de administraţia condusă de Săvel Botezatu şi avocatul Dorin Andronic.

„În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului Botezatu Săvel Viorel, până la concurenţa sumei de 607.406,96 de lei, şi asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparțin inculpatei Borza Marinela, până la concurenţa sumei de 418.782,62 de lei. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DNA.

Procesul va începe la Curtea de Apel Suceava, acolo unde va trece mai întâi prin Camera Preliminară, iar dacă toate condiţiile de legalitate vor fi îndeplinite poate demara efectiv şi procesul.

 

Săvel Botezatu, arestat, eliberat, dat jos din funcţie şi apoi repus primar

Pentru Săvel Botezatu ultimele opt luni au reprezentat o adevărată sinusoidă. La începutul lui decembrie 2014 el a fost reţinut de procurorii DNA Suceava, iar mai apoi arestat preventiv timp de aproximativ 3 luni. În acest interval, pe 26 ianuarie 2015 prefectul de Suceava a emis un Ordin privind încetarea de drept a mandatului de primar pe motivul constatării unei stări de conflict de interese, prin raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) nr. 26073 din 11 mai 2012. Măsura arestului preventiv a fost înlocuită mai apoi cu arestul la domiciliu, iar în urmă cu aproape două luni orice interdicţie care-l privea pe Săvel Botezatu a fost ridicată.

La începutul acestei luni, Tribunalul Suceava a dat o soluţie prin care Săvel Botezatu poate reveni la conducerea Primăriei Udeşti, anulând astfel Ordinul nr. 24 din 26 ianuarie 2015 al prefectului de Suceava prin care s-a dispus încetarea de drept a mandatului de primar. Această soluţie nu a fost pusă încă în practică, şi asta pentru că nu are caracter definitiv, ceea ce înseamnă că Săvel Botezată este repus în funcţie doar pe jumătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul şi casiera comunei Udeşti, plus avocatul Dorin Andronic, trimişi în judecată de DNA Suceava.
 Vizualizări articol: 2507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primarul şi casiera comunei Udeşti, plus avocatul Dorin Andronic, trimişi în judecată de DNA Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei