Fabrica de seringi Genko Med din Suceava, firmă cu acţionariat italian, este scoasă la vânzare de Administraţia Finanţelor Publice Suceava, datoriile pe care aceasta le înregistrează la bugetul de stat fiind de aproape trei milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi). Fabrica se confruntă cu grave probleme financiare, într-o situaţie disperată fiind cei peste 70 de angajaţi care nu şi-au mai primit salariile de aproape un an. Potrivit datelor furnizate de Finanţele sucevene, prima licitaţie pentru vânzarea activelor fabricii de seringi urmează să aibă loc astăzi. Licitaţia este organizată în condiţiile în care Genko Med Group Suceava are datorii la buget de 2,86 de milioane de lei şi după ce a pierdut două eşalonări de plată a acestora ca urmare a neachitării graficelor aprobate. În aceste condiţii, Finanţele sucevene au pus sechestru şi vor scoate astăzi la vânzare clădirea principală a fabricii în care funcţionează hala de producţie şi birourile administrative, cu o suprafaţă totală de peste 6.000 de metri pătraţi, preţul de pornire fiind de 1.994.700 de lei, precum şi terenul aferent în suprafaţă de 3.132 de metri pătraţi, la preţul de 138.300 de lei. La vânzare vor mai fi scoase şi două maşini de măsurat şi tăiat fire, cu o valoare totală de peste 380.000 de lei. Toate preţurile nu includ TVA.
Rămâne de văzut dacă la licitaţia de astăzi se va prezenta un cumpărător, în condiţiile în care preţurile de vânzare vor scădea semnificativ la următoarele licitaţii pentru vânzarea activelor fabricii.
Angajaţii de la Genko Med Group Suceava nu şi-au primit salariile din luna august 2014
Problemele financiare pe care le are fabrica de seringi Genko Med Group din Suceava au devenit din ce în ce mai mari în ultimii ani, ceea ce a făcut ca angajaţii să nu-şi mai primească salariile de aproape un an. Liderul Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că patronatul nu şi-a mai plătit angajaţii din luna august 2014, situaţia angajaţilor fiind una cât se poate de critică. Traian Pădureţ a explicat că deşi sindicatele au câştigat în instanţă procesul prin care proprietarii fabricii trebuiau să achite restanţele salariale de anul trecut, acest lucru nu s-a întâmplat nici în momentul de faţă. El a precizat că urmează o nouă acţiune în instanţă prin care se va solicita plata salariilor aferente lunilor care au trecut din acest an. Liderul sindical sucevean a precizat că fabrica mai are în momentul de faţă 72 de angajaţi, doar 49 dintre aceştia solicitând în instanţă plata salariilor, ceilalţi fiind pensionari care lucrează în continuare în cadrul fabricii.
„Angajaţii fabricii nu aveau nici o informaţie cu privire la vânzarea activelor firmei, iar acum se tem că o să se vândă tot şi nu vor mai primi banii pe salarii. Li s-a promis că până la finalul lunii iulie a.c. li se vor da restanţele salariale, iar dacă nu vor primi banii vor fi trimişi în şomaj”, a spus Traian Pădureţ. El a adăugat că din discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii sindicaliştilor de la Genko Med Group, angajaţii fabricii sunt chemaţi în continuare la muncă, fără însă a lucra, având în vedere că numărul comenzilor de seringi din ultimele luni au fost extrem de mici.
Fabrica de seringi a fost cumpărată în 2007 de o companie cu capital din Italia
Fabrica de seringi din Suceava a fost achiziţionată în anul 2007 de o companie din Arad, firmă cu capital din Italia, SC Top Genko SA. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a vândut SC FAMOS SA Suceava, numele fabricii de la vremea respectivă, pentru o sumă de 6,345 milioane de euro. Potrivit contractului, patronatul italian s-a angajat să realizeze investiţii tehnologice de peste 5 milioane de euro în primii cinci ani de la achiziţionare, investiţii de mediu de 54.000 de euro şi de peste 250.000 de euro capital de lucru. Contractul de vânzare-cumpărare mai stabilea faptul că pe o perioadă de cinci ani, noul patronat trebuia să nu înstrăineze sub orice formă, să nu închirieze şi nici să greveze cu sarcini activele societăţii prin care se realizează activitatea principală a fabricii. Reamintim că în cursul anului trecut, salariaţii fabricii de seringi au protestat în faţa Prefecturii nemulţumiţi de faptul că patronul italian nu le mai plăteşte salariile. Oamenii reclamau la vremea respectivă că problemele cu plata salariilor au început din anul 2012, imediat ce fabrica a ieşit de sub tutela AVAS.
(29 iul 2015, 11:47:13
Va rog chiar sa va documentati!!!!!!
Seringile vin aduse din China,li se scoate ambalajul si se ambaleaza in unul nou pe care scrie Made In Romania, evident cu sigla firmei "producatoare", Genko Med....
N-am auzit pana acum nici o luare de pozitie in legatura cu ceea ce se intampla acolo, dar angajatii va pot confirma spusele de mai sus.