Cei trei candidaţi pentru fotoliul de conducere al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, profesorii Anca Andrei, Gheorghe Lazăr şi Virginel Iordache, vor susţine joi probele de concurs pentru funcţia de inspector şcolar general.
Examenul va avea loc la sediul Ministerului Educaţiei Naţionale, liderii de sindicat suceveni urmând să aibă calitatea de observatori ai concursului.
Testarea va cuprinde trei probe: evaluarea CV-ului, susţinerea unui test grilă (timp maxim 30 de minute, utilizând calculatorul) şi interviu în faţa comisiei.
Ministerul Educaţiei organizează, pentru a doua oară în acest an, concursul pentru funcţiile de inspector şcolar general, după ce la prima sesiune de testări candidaţii înscrişi au absentat masiv.
După finalizarea examenului va fi rândul candidaţilor pentru postul de inspector adjunct, care nu au promovat prima sesiune a concursul, să-şi încerce încă o dată norocul.
Cine sunt cei trei candidaţi
Profesorii suceveni Anca Andrei, Gheorghe Lazăr şi Virginel Iordache sunt candidaţii pentru funcţia de inspector şcolar general al IŞJ Suceava. Ultimii doi s-au înscris şi la primul concurs organizat de Ministerul Educaţiei, concurs în urma căruia Lazăr a rămas şef peste învăţământul sucevean chiar dacă a absentat de la toate probele.
Celălalt candidat, prof. Virginel Iordache, directorul Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, a picat proba interviului, fapt ce i-a permis lui Lazăr să-şi continue mandatul în fruntea instituţiei, până la organizarea unui nou concurs.
Dr. Anca Andrei este profesor de matematică la Colegiul Naţional „Spiru Haret”.
În ce constă concursul pentru şefia IŞJ
Prima probă – cea de evaluare a CV-ului – urmăreşte studiile candidatului, participarea la stagii de formare şi perfecţionare în management educaţional în ţară sau în străinătate, experienţa (şef catedră, profesor metodist, profesor formator, director/director adjunct, funcţii de conducere etc.), lucrări de management educaţional sau de specialitate publicate cu ISBN/ISSN, cunoaşterea unor limbi străine de circulaţie internaţională, cunoştinţe de operare pe calculator etc.
De cealaltă parte, testul grilă reprezintă rezolvarea a zece itemi de management educaţional şi administrativ, dintre care doi itemi vor fi formulaţi într-o limbă străină aleasă de candidat. Acest test se rezolvă pe calculator şi se trimite pe e-mail la comisia de concurs.
În cadrul interviului susţinut în faţa unei comisii a Ministerului Educaţiei se urmăresc aspecte financiar-juridice (cunoaşterea legislaţiei), aspecte organizatorice (proiectare, monitorizare, evaluare), competenţe personale, viziunea asupra ofertei manageriale etc.
Punctajul maxim pentru fiecare probă de concurs este de 50 de puncte. Punctajul minim de promovare a fiecărei probe de concurs este de 35 de puncte.
După promovarea concursului, inspectorul şcolar general încheie cu Ministerul Educaţiei un contract de management pe o perioadă determinată de patru ani.